Lai arī kā nepatiktu izšķērdēt pārtiku, to izmetot miskastē, reizēm nākas no ēdiena šķirties, jo tas ir sabojājies. Sabojājušos, vecu ēdienu nav ieteicams ēst, tā varam nodarīt pāri savam organismam. Kā pārbaudīt un noskaidrot, ka pārtika kļuvusi veca? To palīdzēs noteikt acis, deguns un pirksti!
Ja ledusskapī esošie gaļas produkti ir kļuvuši glumi, lipīgi, tiem ir netipisks spīdums, tad ir laiks no tiem atvadīties un izmest.
Ja pamanāt pelējumu uz maizes, siera vai augļiem, dārzeņiem, produkti ir sabojājušies un tos nevajadzētu ēst. Nav nozīmes vai produktu klāj pavisam nedaudz pelējums vai tas viss ir pelējuma noklāts, šādus produktus nav ieteicams ēst!
Daži pārtikas produkti, piemēram, avokado, dabiski mainīs krāsu, kad tiks sagriezti un pakļauti gaisa iedarbībai, taču, ja kādreiz spilgti ēdieni ir kļuvuši bāli vai ieguvuši zaļganu nokrāsu, ir pienācis laiks no tiem drošības labad atvadīties.
Ja ēdiens izskatās labi, tas nav mainījis krāsu, to neklāj pelējums, bet tam ir nepatīkama smaka, arī šajā situācijā metiet to ārā. Labāk neuzņemieties risku un neēdiet sasmakušu ēdienu, jo varat iedzīvoties vēdergraizēs.
Ja pēc skata un smaržas jums ir grūti noteikt, vai ēdiens ir sabojājies, tad laiks ņemt talkā tausti. Ja produkta vai ēdiena tekstūra ir mainījusies, tad labāk metiet to laukā. Nav nepieciešamība riskēt ar savu veselību!