Ārsta ieteikumi par to, kā noņemt antibiotikas un hormonus no veikalā pirktiem mājputniem, zivīm un gaļas

© Pexels.com

Mūsdienu pārtikas rūpniecība, protams, galvenokārt ir vērsta uz peļņas gūšanu no savas produkcijas pārdošanas, tāpēc tā plaši izmanto dažādus augšana stimulatorus, lai palielinātu produktivitāti, izslaukumu, svara pieaugumu mājlopiem un olu ražošanu mājputniem. Kā no šīm kaitīgajām piedevām atbrīvoties? Skaidro “limon.postimees.ee”.

Ne visas piedevas, ko izmanto zivju, mājputnu vai mājlopu audzēšanai rūpnieciskā mērogā, ir drošas cilvēkiem - lai gan ir noteikumi par produktu kvalitāti un tīrību, tos var pārkāpt, tāpēc pastāv risks, ka gaļa, zivis vai mājputni satur bīstamas vielas. Kā tās noņemt gatavošanas laikā?

Starp visvairāk apspriestajām vielām, kas var būt dzīvnieku barībā, ir antibiotikas, dažāda veida hormoni un augšanas stimulatori. Ne mazāk bīstami ir smagie metāli, toksīni un infekcijas izraisītāji. Daudzi uzskata, ka simtiem mājputnu galvu, mājlopu vai tonnu zivju nav iespējams izaudzēt līdz nozīmīgiem izmēriem, neizmantojot dažādas vielas - hormonālās vielas, augšanas un svara pieauguma stimulatorus, speciālu barību ar ķīmiskām piedevām.

unsplash.com

Turklāt dzīvnieki, putni un zivis, tāpat kā cilvēki, var ciest no vīrusu, baktēriju un parazītu infekcijām. Infekcija ir bīstama iedzīvotāju dzīvībai, tāpēc epidēmiju profilaksei izmanto dažādas zāles ar antibakteriāliem, pretvīrusu komponentiem, vakcīnas vai serumus.

Jebkādas piedevas, kas paliek gaļā, īpaši tās, kurām ir hormonāla aktivitāte, var palielināt dažādu patoloģiju risku cilvēkiem, tostarp vēzi, vielmaiņas un reproduktīvās sistēmas traucējumiem vīriešiem un sievietēm.

Antibiotiku lietošana

Šīs zāles ir paredzētas, lai novērstu infekcijas slimības un visu mājlopu nāves risku. Tās izmanto daudzās valstīs, kurās rūpnieciski audzē mājlopus un mājputnus.

Pareizi sagatavojot, infekcijas nav bīstamas

Ir svarīgi precizēt: visas baktērijas, kas var nokļūt jēlā gaļā, zivīs vai mājputnu gaļā, neatkarīgi no to rezistences pret antibiotikām, tiek iznīcinātas termiskās apstrādes - cepšanas, vārīšanas, sautēšanas - laikā.

Ja izejvielas tiks pienācīgi uzglabātas un pēc tam sagatavotas, stingri ievērojot tehnoloģijas, ar šiem produktiem nebūs risks iegūt bīstamas infekcijas. Bet, ja situācija ar baktērijām ir skaidra, vai ir iespējams izņemt no gaļas antibiotikas vai hormonus, ja tās tur nonāk?

unsplash.com

Kā noņemt hormonu un vakcīnu pēdas

Jebkuras vakcīnas, ko izmanto mājlopu audzēšanā, ir nekaitīgas vai nogalinātas patogēna versijas. Tie stimulē dzīva organisma imūnsistēmu, rada antivielas pret infekcijām un tiek izvadītas no organisma.

Hormoni ir dabiskas olbaltumvielas, ko ražo putna vai dzīvnieka ķermenis; tie pēc būtības ir olbaltumvielas un neatšķiras no dabiskajiem. Sildot un jebkādā veidā termiski apstrādājot, tie tiek iznīcināti. Tāpēc, ja jūs gatavojat ēdienu kā nākas, tie nedraud veselībai.

Noņemiet antibiotiku pēdas

Ir vairāki noderīgi padomi, kas var palīdzēt no gaļas vai putnu gaļas izvadīt dažādas vielas, tostarp antibiotikas. Gaļu, mājputnu gaļu vai zivis varat iepriekš mērcēt parastajā vai minerālūdenī un ļaut nostāvēties apmēram stundu. Ūdenim var pievienot nedaudz sāls vai citrona sulas, tas palīdzēs “izvilkt” no gaļas bīstamos savienojumus.

Vērts arī vārīt sekundārajā buljonā, bet pirmo notecināt: gatavojot gaļu vai putnu gaļu, zivis, ūdenī nonāk daudzas svešas vielas. Pēc uzvārīšanas gaļu vajadzētu vārīt ne vairāk kā 10-15 minūtes, noteciniet buljonu, pēc tam pievienojiet tīru ūdeni un vāriet kā parasti.

Tāpat no liemeņa ir vērts noņemt plēves, ādu un taukus - tajos uzkrājas viskaitīgākās vielas. Ir vērts ierobežot subproduktu patēriņu, jo arī tie uzkrāj kaitīgas vielas.

Virtuvē

Mūsdienu pārtikas rūpniecība, protams, galvenokārt ir vērsta uz peļņas gūšanu no savas produkcijas pārdošanas, tāpēc tā plaši izmanto dažādus augšana stimulatorus, lai palielinātu produktivitāti, izslaukumu, svara pieaugumu mājlopiem un olu ražošanu mājputniem. Kā no šīm kaitīgajām piedevām atbrīvoties? Skaidro “limon.postimees.ee”.

Svarīgākais