Medus ir iemīļots dabīgais saldinātājs, kuru novērtējam tā daudzpusības un ilgā glabāšanas laika dēļ. Varat to pievienot ikvakara tējai, izmantot marinādēs un konditorejas izstrādājumu saldināšanai vai kā lielisku piedevu šobrīd tik populārajām siera platēm. Tomēr vai jūs zināt, kā tas pareizi jāuzglabā? Skaidro “Southern Living”.
Lai gan tas ir pazīstams ar savu izturību, pareiza uzglabāšana ir būtiska, lai saglabātu medus garšu un tekstūru. Aplūkosim medus uzglabāšanas veidus, noskaidrosim, vai tas ir vieta ledusskapī, kā arī uzzināsim, kā medu saglabāt vislabākajā veidā.
Papildus tam, ka medus ir garšīgs dabīgs saldinātājs, tas ir pilns ar labvēlīgām īpašībām - fruktoze, glikoze un neliels daudzums saharozes piešķir medum saldumu, taču tajā ir arī vitamīni, minerālvielas, fermenti un antioksidanti. Īpašības var atšķirties atkarībā no medus veida - vai tas ir savvaļas ziedu, āboliņa, manuka vai cita veida medus.
Kad runa ir par medus uzglabāšanu, tā zemais mitruma saturs (apmēram 18 procenti) palīdz novērst pelējuma un baktēriju augšanu, savukārt tā dabīgais skābums piešķir tai pretmikrobu īpašības un ilgu glabāšanas laiku.
No otras puses, tā īpašības liek tam absorbēt mitrumu no gaisa, kas laika gaitā var ietekmēt tā tekstūru un konsistenci, ja tas netiek pareizi uzglabāts.
Kāpēc medu nedrīkst glabāt ledusskapī
Jūs varat ietaupīt vietu ledusskapī - medus atdzesēšana var izraisīt tā kristalizāciju, dabisku procesu, kurā medū esošā glikoze veido cietus kristālus. Tā rezultātā tiek iegūta graudaina tekstūra, bieza konsistence un necaurspīdīgs izskats, kas apgrūtina medus lietošanu.
Ko darīt, ja jūsu medus kristalizējas
Ja jūsu medus kristalizējas, neuztraucieties! To joprojām var droši ēst, un to var uzklāt uz grauzdiņiem vai iemaisīt karstos dzērienos.
Ja vēlaties to atgriezt šķidrā stāvoklī, ievietojiet burku silta ūdens vannā, laiku pa laikam maisot, līdz tas atkal kļūst gluds un dzidrs.
Izvairieties no pārkaršanas, kas var ietekmēt medus garšu un uzturvērtības īpašības. Uzglabājiet atdzesēto medu istabas temperatūrā, sausā vietā, lai tas atkal nepārkristalizētos.
Labākais veids, kā uzglabāt medu
Uzglabājiet medu istabas temperatūrā vēsā, sausā vietā, piemēram, pieliekamajā vai virtuves skapī, prom no tiešiem saules stariem un siltuma avotiem, kas var ietekmēt tā garšu un konsistenci. Vislabākie ir stikla vai pārtikai nekaitīgi plastmasas trauki, kas ir cieši noslēgti - tas ir galvenais, lai samazinātu gaisa iedarbību. Izvairieties no atdzesēšanas, jo tas var izraisīt kristalizāciju.
Vai var sasaldēt medu?
Medus nav ieteicams sasaldēt, jo tas var kristalizēties zemā temperatūrā.
Ja tomēr izvēlaties medu sasaldēt, ievietojiet to saldētavai drošā hermētiskā traukā, kas atstāj izplešanās vietu. Ja nepieciešams, atkausē istabas temperatūrā. Ja konstatējat, ka tas ir kristalizējies, ievietojiet trauku siltā ūdens vannā, līdz tas atkal kļūst šķidrs.
Kā zināt, vai medus ir kļuvis slikts?
Medum ir ilgs glabāšanas laiks, pateicoties tā zemajam mitruma saturam, skābumam un pretmikrobu īpašībām. Tomēr, ja tam rodas skāba vai rūgusi smaka, parādās burbuļi, mainās krāsa vai ir nepatīkama garša, iespējams, tas ir sabojājies.
Nepareiza uzglabāšana var izraisīt mitruma iekļūšanu medū, iespējams, ievest baktērijas, kas var ietekmēt tā garšu. Lai gan medus krāsa laika gaitā var kļūt tumšāka, krasas krāsas izmaiņas var izraisīt karstuma iedarbība vai nepareiza uzglabāšana.