Vecāki paļaujas uz taisnīgu tiesu, izvērtējot dēla bojāeju armijā

© Foto no personīgā arhīva

Arņa Žagatas dzīvība izdzisa 25 gadu vecumā. Viņam mugurā iešāva armijas biedrs, šobrīd 28 gadus vecs vīrietis, kurš bija augstāka ranga un pieredzējušāks kareivis – zina stāstīt bojāgājušā puiša tētis Ainārs Žagata. Notikums risinājies telpā citu kareivju acu priekšā. Kā tas varēja notikt, par to neesot skaidrības joprojām, ziņo laikraksts “Dzirkstele”.

Tēvs arī atzīst, ka daudzi nezina, ka pagājušajā gadā 17.februārī Latvijas armijā bojā gājušais kareivis ir gulbenietis Arnis Žagata. Tēvs grib, lai šis fakts netiktu noklusēts. Grib, lai būtu publiski pieejama objektīva informācija, jo noklusējumi apaug ar baumām, interpretācijām, kas vecākus dziļi sāpina. Ainārs Žagata piebilst, ka cer uz taisnīgu tiesu.

Rit otrais gads, kopš gulbenietis Ainārs Žagata ir zaudējis savu vienīgo dēlu Arni Žagatu, bet sāpes nerimst, jo nav gūta skaidrība par apstākļiem, kā gājis bojā dēls, dienēdams Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos.

9.oktobrī Rīgā bija nozīmēta pirmās tiesu instances mutvārdu tiesas sēde, kurā jāskata kriminālapsūdzība saistībā ar šo 2023.gada 17.februāra notikumu. Tā būs slēgtā tiesas sēde - saka Ainārs Žagata. Uz sēdi kā cietušās puses pārstāve dosies Arņa mamma un Arņa dzīvesbiedre kopā ar savu advokātu.

Viņām ir jautājumi, uz kuriem vēlas saņemt atbildes, saka tētis. Viņš pats tiesas sēdi neapmeklēs, jo emocionāli nespēj tur būt. Ainārs Žagata teic - laiks nedziedē, laiks izmisumu padara tikai dziļāku un nepanesamāku.

“Es taču pats esmu savā laikā dienējis armijā, zinu, ka ar ieročiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Tur ir stingri noteikumi. Kā gan tos varēja pārkāpt pieredzējis karavīrs?! Uzskatu, ka tā bija nolaidība,” saka Ainārs Žagata. Viņš netic, ka šāvējs saņems reālu cietumsodu, visdrīzāk - nosacītu, jo ir tētis. Arī Arnis Žagata bija tēvs, kura dēls uzaugs bez viņa. Mazajam drīz būšot divi gadi.

Ainārs Žagata zina teikt, ka šāvējs vairs nav armijas cilvēks, taču ir uz brīvām kājām, sporto, piedalās sacensībās.

Pagājušajā gadā saistībā ar negadījumu armijā bija publiskota Nacionālo bruņoto spēku sniegtā informācija vietnē “mil.lv”: pēc nodarbībām ieroču tīrīšanas laikā Nacionālo bruņoto spēku karavīrs guva šautu brūci, kas nebija savietojama ar karavīra dzīvību; Militārā policija sākusi kriminālprocesu; izmeklēšanu un ekspertīzes laikā tiks noskaidroti notikušā apstākļi; sākta nelaimes gadījuma speciālā izmeklēšana un dienesta izmeklēšana. Bija piebilde, ka Nacionālie bruņotie spēki izsaka visdziļāko līdzjūtību karavīra tuviniekiem, draugiem un dienesta biedriem.

Bojā gājušais Arnis Žagata ar ļoti labām sekmēm bija beidzis Gulbenes 2.vidusskolu, Gulbenes mūzikas skolu, tika pabeidzis arī studijas Rīgas Tehniskajā universitātē. Tālāk aicināts darboties zinātnes laukā, taču izvēlējies armiju.

“Viņam patika pārbaudīt sevi. Gribēja pierādīt, ka var. Visu izturēja. Viss bija labi līdz liktenīgajai dienai, kad dēls gāja bojā armijā. Un ne jau savas vainas dēļ,” saka Ainārs Žagata.

Dzīvesstils

 Apnikuši tradicionālie svētku salāti? Tad pievērs uzmanību šiem salātiem. “Tie ir ļoti latviski, jo gan vista, gan siers latviešiem ir raksturīgi, un maize ir nacionālais ēdiens. Latvietis bez maizes nav latvietis,” secina virtuves huligāns Pipars.

Svarīgākais