Zinātnieks nejauši atklāj, ko īsi pēc nāves "redz" mirstoši cilvēki

© unsplash.com

Zinātnieks atklāja, ka pēc nāves vēl īsu brīdi smadzenes turpina darboties. Viņš ir pārliecināts, ka šo pāris minūšu laikā "acu priekšā" parādās dažādas ainas no pagātnes, norāda medijs "Daily Star".

Neiroķirurgs Ajmals Zemmars nejauši atklājis, kas notiek ar mūsu smadzenēm īsi pēc nāves.

Viņš uzskata, ka mēs izejam procesu, ko sauc par "dzīves atsaukšanu atmiņā", kura laikā mēs piedzīvojam atkārtoti dzīves skaistākos mirkļus.

Pie šāda atklājuma neiroķirurgs nonāca pavisam nesen, pētot 87 gadus veca epilepsijas pacienta smadzenes, vēloties noskaidrot lēkmju cēloni. Diemžēl pētījuma laikā vīrietis piedzīvoja sirdslēkmi un devās mūžībā. Negaidītais notikums ļāva zinātniekiem pirmo reizi reģistrēt mirstoša cilvēka smadzeņu darbību.

Neiroķirurgs Ajmals Zemmars no Luisvilas universitātes norāda: "Mēs izmērījām 900 sekunžu smadzeņu aktivitāti ap nāves brīdi un pievērsām īpašu uzmanību tam, lai izpētītu, kas notika 30 sekundēs pirms un pēc sirdsdarbības apstāšanās. Tieši pirms un pēc tam, kad sirds pārstāja darboties, mēs redzējām izmaiņas noteiktā neironu svārstību joslā."

Smadzeņu neironu svārstības ir saistītas ar augstas izziņas funkcijām, piemēram, koncentrēšanos, sapņošanu, meditāciju, informācijas apstrādi un apzinātas uztveres darbībām, tāpat tās saistītas ar atmiņas uzplaiksnījumiem. "Smadzenes var atskaņot pēdējo svarīgo dzīves notikumu tieši pirms mūsu nāves," norāda Zemmars.

"Šie atklājumi apšauba mūsu izpratni par to, kad tieši dzīve beidzas," izceļ neiroķirurgs.

Svarīgākais