Tomāti

24.aug 2021
Tomātu pasta ir bieza, koncentrēta tomātu mērce, kuru vēlāk var pievienot dažādiem ēdieniem. To pagatavot ir pavisam viegli.
7.aug 2021
Tomātu laikā iesakām pagatavot vienu no itāļu virtuves pamatēdieniem - brušetu.
3.aug 2021
Kad ilgi gaidītā tomātu raža siltumnīcā negrib gatavoties, dārzkopji ir gatavi ķerties pie neiedomājamām metodēm. Piemēram, starp tomātu stādiem pakarināt sarkanu krūšturi.
10.mai 2021
Čaklākie dārza darbu veicēji jau ir iesējuši tomātu sēklas un drīzumā stādīs tomātu stādus siltumnīcās. Tomēr vēl nav par vēlu iesēt sēklas, lai vasarā varētu baudīt gardus tomātus no paša dārziņa. Izmēģini jaunu sēšanas metodi!
20.mar 2021
Tomāti ir viens no galvenajiem dārzeņiem, kas rotā mūsu galdus, īpaši gaļas cepšanas sezonā. Tomātus var griezt salātos, tos var pasniegt sagrieztus šķēlēs vai daiviņās. Taču svētkiem vai īpašam akcentam, tos iespējams pārvērst arī pavasarīgos tauriņos. Nolēmām izmēģināt!
4.okt 2020
Kāpēc gan dzīvi nepadarīt mazliet interesantāku un pasniegt tunča salātus nedaudz neierastākā formātā? Ķeramies klāt!
26.sep 2020
12 kilometru attālumā no Jelgavas ceļa malā redzamas sešas trīsdesmit sešus metrus garas siltumnīcas. Tajās visās tiek audzēti tomāti, kurus iecienījuši pircēji gan Jelgavā, gan Rīgā, vēstija raidījums "Bez Tabu".
9.sep 2020
Ievārījums no plūmēm? No plūmēm un brūklenēm? Nē! No tomātiem!
4.sep 2020
Dārzeņu kombināciju var variēt, vai atteikties, piemēram, no persikiem, ja tie nav pa rokai. Arī sāli, cukuru, etiķi um piparus labāk likt pēc garšas
19.aug 2020
Atklāta tomātu izstāde Latvijas Dabas muzejā.
9.jūl 2020
Tirgū un veikalā jau nopērkami gardi Latvijas tomāti, un tūdaļ, tūdaļ tie sārtosies arī piemājas siltumnīcās. Tomātus mēdz dēvēt par "mīlas augļiem", jo sākotnēji tos audzēja kā dekorāciju vai dāvanu, kuru vīrietis dāvina sievietei. Savukārt tulkojumā no itāļu valodas tomātu sauc par "zelta ābolu". Tieši Itālijā tomāti ieguvuši kulta statusu kulinārijas jomā. Tos bieži izmanto, gatavojot mērces, zupas, kečupu un pastas, biezeņus un čatnijus. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka, kā pagatavot tomātus, un piedāvā divas gardas un oriģinālas receptes.
16.feb 2020
Ārste-dietoloģe Jeļena Solomatina Krievijas izdevumam "Večerņaja Moskva" pastāstīja, kam vajadzētu izvairīties no tomātu lietošanas uzturā, lai novērstu veselības problēmas nākotnē. Eksperte uzskata, ka pārmērīga tomātu ēšana var būtiski kaitēt veselībai.
13.okt 2019
Pētnieki no Šefīldas universitātes veikuši apjomīgu pētījumu un noskaidrojuši, ka likopīns, ko satur tomāti, ārstē vīriešu neauglību.
29.sep 2019
Tomāti var būt bīstami veselībai. Tā apgalvo Rietumos pazīstamais kardiologs Stīvens Handriks savā grāmatā "Augu paradokss", raksta "rz.com.ua".
1.sep 2019
Ievārījums no plūmēm? No plūmēm un brūklenēm? Nē! No tomātiem!
27.aug 2019
Kad šo uzkodu devu garšot mājiniekiem un kolēģiem, nesakot, no kā tā pagatavota, daļa taujāja, vai tajā ir sēnes, savukārt citi sagaršoja zivis. Īstenībā tajā nav ne sēņu, ne zivs, bet gan tomāti!
26.jūl 2019
Dārzeņiem ir maz kaloriju, bet tie ir bagātīgi ar vitamīniem, minerāliem un citām būtiskām uzturvielām. Turklāt daudzi no tiem ir bagāti ar šķiedrvielām, taču tajos ir maz ogļhidrātu. Portāls "Healthline" apkopojis dārzeņus, kurus ir vislabāk iekļaut savā dietā.
19.jūl 2019
Mums tik pazīstamie tomāti izrādās spēj ne tikai radīt gardas maltītes, bet arī ietekmēt mūs veselību. Tomātos ir daudz vitamīnu un tie var novērst vēžu risku, uzlabot kaulu stiprumu, normalizēt cukura līmeni asinīs un sirds veselību. Bet ir vēl pieci mazāk zināmi ieguvumi, ko tomāti sniedz mūsu veselībai.