Vienīgais gadījums, kad tomātus vajadzētu uzglabāt ledusskapī

© Foto: pixabay.com

Veseli tomāti jāuzglabā apgriezti otrādi ar kātiņa vietu uz leju istabas temperatūrā, taču ir daži iemesli, kāpēc šo noteikumu pārkāpt un tos uzglabāt ledusskapī.

Zaļi tomāti ir jānogatavina uz virtuves galda vai plauktā, bet arī nogatavojušies tomāti vislabāk garšo, ja tos uzglabā istabas temperatūrā. Vienīgais gadījums, kad tos vajadzētu uzglabāt ledusskapī, ir tad, ja tie ir pārgriezti, jo tas ir nepieciešams, lai novērstu baktēriju augšanu uz mīkstuma daļas.

Iemesls, kāpēc lielāko daļu tomātu nedrīkst uzglabāt ledusskapī, ir tas, ka aukstums var piešķirt tomātiem miltainu tekstūru un padarīt tos vai nu pliekanus vai skābus.

Tomēr dažos sliktākajos gadījumos tomātus var nākties uzglabāt ledusskapī. Varbūt mājās ir peles vai varbūt virtuvē ir pārāk karsts. (Tomātus vislabāk ir uzglabāt no 12 līdz 21 grāda temperatūrā.) Labākais veids, kā atdzīvināt aukstus tomātus, ir izņemt tos no ledusskapja stundu pirms ēšanas.

Kā vajadzētu uzglabāt tomātus

Foto: pixabay.com

Tomātus var uzglabāt uz virtuves galda, bet cik ilgi tie saglabāsies? Apmēram nedēļu, ja apstākļi ir piemēroti un tie ir novākti īsi pirms to lietošanas. Tomēr, ja vēlaties pēc iespējas ilgāk pagarināt to glabāšanas laiku, labākais veids, kā to izdarīt, ir noņemt visus zaļumus no tomāta un pēc tam apgriezt tos otrādi.

Ja vēlas, var pat pielīmēt mazus līmlentes gabaliņus vietās, kur agrāk bija kāti. Tas neļauj iekļūt pelējumam vai baktērijām. Pat bez līmlentes otrādi apgriezti tomāti saglabā vairāk mitruma, kas nozīmē, ka pēc nedēļas tie būs sulīgāki, nevis mīksti, kad tos sagriezīs.

Ja ir pārāk daudz tomātu, ko nevar apēst pa nedēļu, vienmēr ir iespēja tos sasaldēt, lai tie uzglabātos ilgāk. Tos var sasaldēt veselus vai sagrieztus, nomizotus vai nemizotus; kā ir ērtāk.

Foto: pixabay.com

Kad tos atkausēs, tie noteikti būs mīkstāki nekā pirms tie tika ievietoti saldētavā, taču tie būs lieliski piemēroti izmantošanai neapstrādātu tomātu mērcē, mājās gatavotā gaspačo vai svaigā salsā, kurai ledusskapī vajadzētu saglabāties nedēļu. Protams, pašu salsu var sasaldēt.

Tomātu mērces un zupas var arī ievietot saldētavā, kas saglabās nogatavojušos tomātu garšu arī pēc sezonas beigām.