Receptē ne vienmēr ir nepieciešams vesels tomāts, taču tas nenozīmē, ka pārējais jāizmet. Kā pareizi uzglabāt sagrieztus tomātus?
Izmantojot tikai daļu no tomāta, rodas zināmas grūtības. Kas notiek ar pārējo daļu? Lai ko darītu, neizmetiet to. Pareizi uzglabājot sagrieztus tomātus, tos var baudīt citā dienā citā ēdienreizē — vai pat tajā pašā ēdienreizē. Lai uzglabātu sagrieztus tomātus, izvairieties no dažām galvenajām pārtikas uzglabāšanas kļūdām, lai novērstu kaitīgu baktēriju izplatīšanos, informē thetakeout.com.
Ja tikai vienai tomāta pusei ir atsegta mīkstums, cieši pārklājiet atsegto pusi ar pārtikas plēvi, bet nesagriezto pusi — brīvi. Kad viss ir ietīts, novietojiet to ar mīksto pusi uz leju uz neliela šķīvja un ievietojiet ledusskapī. Tomāts, uzglabāts šādi ledusskapī, saglabāsies dažas dienas.
Ja tomāts ir pilnībā sagriezts šķēlēs vai kubiņos, pārpalikumus uzglabājiet hermētiskā traukā. Pilnībā sagrieztus tomātus vajadzētu izmantot ne vēlāk kā nākamajā dienā. Tomēr necentieties uzglabāt atlikušos tomātus tikai tāpēc, lai tos iemestu jebkur ledusskapī.
Tomāti patiesībā jāuzglabā ledusskapja siltākajās vietās (citiem vārdiem sakot, augšējā plauktā ledusskapja durvju iekšpusē). Kad esat gatavs izmantot pārpalikumus, izņemiet tos no ledusskapja 30 minūtes pirms ēšanas, lai tie atkal sasiltu līdz istabas temperatūrai.
Ir patīkami saglabāt atlikušos tomātus, nevis tos izmest, bet, ja nevarat izlemt, ko ar tiem darīt, tie tik un tā var sabojāties. Lai pārliecinātos, ka neviena tomāta daļa netiek izniekota, pirms ievietojat tos ledusskapī, izveidojiet plānu ar pārpalikumiem. Varat tos izmantot, lai pagatavotu atspirdzinošus Kaprēzes salātus ar mocarellu un baziliku. Sagrieztus tomātus var baudīt arī ar nedaudz vairāk kā melnajiem pipariem, lai ātri uzkostu.
Ja tomāti nav iekļauti vakariņu plānos, bet nevēlaties, lai tie sabojātos, vienkārši sasaldējiet tos. Tomātus var sasaldēt ar mizu vai nomizotus. Lai sasaldētu atlikušos tomātus, novietojiet tos uz cepšanas paplātes un ievietojiet saldētavā.
Pēc sasaldēšanas ievietojiet tos saldēšanai piemērotā maisiņā ilgstošai uzglabāšanai. Šādi uzglabāti tomāti saglabāsies garšīgi četrus līdz sešus mēnešus.
Pēc atkausēšanas saldētus tomātus labāk izmantot ēdienreizēs, kur nepieciešami termiski apstrādāti tomāti. Tāpēc, ja beidzas jau termiski apstrādāti konservēti tomāti, vienkārši atkausējiet daļu no saldētavas krājumiem bļodā ar remdenu ūdeni un izmantojiet tos, lai pagatavotu gardu makaronu mērci vai tomātu zupu.