Vasarā tomāti ir gandrīz ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa - no salātiem līdz sviestmaizēm. Bet vai esi pamanījis, ka reizēm tie pēkšņi kļūst miltaini vai zaudē savu sulīgo garšu? Visticamāk, vaina ir to uzglabāšanā. Pareiza glabāšana var pagarināt tomātu dzīvi un saglabāt to aromātu līdz pēdējam kumosam, raksta “thekitchn.com.”
Kas tomātiem nepatīk: ledusskapis
Lai arī šķiet loģiski glabāt tos aukstumā, ledusskapis ir tomātu lielākais ienaidnieks! Aukstā temperatūra traucē nogatavināšanas procesu un bojā tomāta struktūru, padarot to mīkstu un bezgaršīgu. Izņēmums - jau pārgatavojušies vai uz bojāšanos ejoši tomāti, kurus īslaicīgi var glabāt ledusskapī, bet pirms lietošanas jāļauj tiem sasilt istabas temperatūrā.
Kas tomātiem patīk: siltums un gaisma
Tomāti mīl istabas temperatūru un gaisu. Vislabāk tos glabāt:
bļodā vai plakanā traukā, vienā slānī - neliekot vienu uz otra;
ar kātiņiem uz augšu, jo tā tiek aizkavēta mitruma iztvaikošana no “rētas” vietas, kas veidojas pēc noraušanas no zara;
prom no tiešiem saules stariem, bet ne tumšā skapī - laba ir ēnaina, vēsa vieta uz virtuves virsmas.
Papildu padoms: nelieto plastmasas maisiņus.
Slēgts maisiņš paātrina tomātu sabojāšanos - mitrums un siltums veicina pelējuma veidošanos. Labāk ļauj tiem “elpot”, un, ja tomātu ir pārāk daudz - gatavo mērci, sautē vai saldē!
Tomāts nav kaprīzs, bet tas novērtē dabisku vidi. Glabā tos pareizi - bez ledusskapja, ar kātiņiem uz augšu, brīvā bļodā - un baudīsi patiesi sulīgu un saldu garšu arī daudzas dienas pēc iegādes vai novākšanas.