Tomāti ne tikai ir gardi, bet arī ir bagāti ar vitamīniem un antioksidantiem, taču vai zinājāt, ka ir vairāki mazāk zināmi veidi, kā pagatavot šo gardumu? Šajā rakstā iepazīstināsim ar dažiem neparastiem, bet ļoti baudāmiem veidiem, kā izmantot tomātus ikdienas ēdienos vai svētku galdā. Ar ieteikumiem dalās “Kitchn”.
Mazāk zināmi veidi, kā pagatavot tomātus
Lielākā daļa no mums ir pazīstama ar klasiku - tomātu salātiem, pastu, vai to pievienošanu sacepumiem. Taču ir arī pilnībā jauni, interesanti un veselīgi veidi, kā izmantot šo dārzeni
Cepti tomāti ar ķiploku un sieru
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Tomātus sagriež šķēlēs un izkārto uz cepešpannas.
Katru šķēli pārkaisa ar sasmalcinātiem ķiplokiem, sāli un pipariem.
Pārklāj ar siera gabaliņiem un pārlej ar olīveļļu.
Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180°C apmēram 15 minūtes vai līdz siers ir izkusis.
Pasniedz ar svaigu baziliku, pārkaisītu virsū.
Tomātu marmelāde
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Tomātus nomazgā, sagriež un izņem sēklas.
Sablendē vai saspaida līdz viendabīgai masai.
Pievieno cukuru, citrona sulu un garšvielas.
Vāra uz vidējas uguns maisot, apmēram 30-40 minūtes, līdz masa sabiezē.
Pilda sterilizētās burkās, aizdara un atdzesē. Ēd kopā ar graudziņiem vai kā piedevu siltajiem ēdieniem.
Tomātu sīrups - gaļas marinēšanai
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Tomātus nomazgā, sasmalcina vai sablendē.
Sajauc ar ūdeni un vāra uz vidējas uguns apmēram 20 minūtes.
Izkāš caur smalku sietu, lai iegūtu sīrupu.
Atgriež sīrupu uz uguns, pievieno cukuru un citrona sulu, vāra vēl 10-15 minūtes, līdz tas sabiezē.
Pilda sterilizētās pudelēs un aizdara. Lielisks gaļas marinēšanai mājās vai mērču pagatavošanai.
Tomātu laiks ir lieliska iespēja ne tikai baudīt veselīgas un garšīgas maltītes, bet arī izmēģināt jaunus un mazāk zināmus pagatavošanas veidus. Šie neparastie paņēmieni ļaus ikvienam atrast savu mīļāko veidu, kā ievērojami papildināt savu ēdienkarti ar šo aromātisko un daudzpusīgo dārzeni.