Pagatavo tomātu marmelādi un sīrupu, ceptus tomātus un citus neparastus gardumus

© pexels.com

Tomāti ne tikai ir gardi, bet arī ir bagāti ar vitamīniem un antioksidantiem, taču vai zinājāt, ka ir vairāki mazāk zināmi veidi, kā pagatavot šo gardumu? Šajā rakstā iepazīstināsim ar dažiem neparastiem, bet ļoti baudāmiem veidiem, kā izmantot tomātus ikdienas ēdienos vai svētku galdā. Ar ieteikumiem dalās “Kitchn”.

Mazāk zināmi veidi, kā pagatavot tomātus

Lielākā daļa no mums ir pazīstama ar klasiku - tomātu salātiem, pastu, vai to pievienošanu sacepumiem. Taču ir arī pilnībā jauni, interesanti un veselīgi veidi, kā izmantot šo dārzeni

pexels.com

  • Tomātu marmelāde - salda un skāba, ar aromātiskām garšvielām, ideāla uz siera vai grauzdiņiem.
  • Cepti tomāti ar sieru - atsvaidzinoša uzkoda ar sakarsētu sieru, ko var papildināt ar baziliku.
  • Tomātu zupa ar ķiplokiem un baziliku - vienkārša un sātīga siltā zupa ar intensīvu aromātu.
  • Tomātu čipsi - šķēles, apslacītas ar olīveļļu un garšvielām, ceptas līdz kraukšķīgai tekstūrai.
  • Tomātu sīrups - aromātisks un krēmīgs sīrups, kas lieliski papildina deserts vai dzērienus.

pexels.com

Cepti tomāti ar ķiploku un sieru

Sastāvdaļas:

  • 4 vidēji tomāti
  • 2 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 100 g mīksta siera (piemēram, mozzarella vai feta)
  • Sāls, pipari pēc garšas
  • Olīveļļa un svaigs baziliks

Pagatavošana:

Tomātus sagriež šķēlēs un izkārto uz cepešpannas.

Katru šķēli pārkaisa ar sasmalcinātiem ķiplokiem, sāli un pipariem.

Pārklāj ar siera gabaliņiem un pārlej ar olīveļļu.

Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180°C apmēram 15 minūtes vai līdz siers ir izkusis.

Pasniedz ar svaigu baziliku, pārkaisītu virsū.

pexels.com

Tomātu marmelāde

Sastāvdaļas:

  • 1 kg tomātu
  • 500 g cukura
  • 1 citrona sula
  • 1 tējkarote kanēļa vai citas garšvielas (pēc izvēles)

Pagatavošana:

Tomātus nomazgā, sagriež un izņem sēklas.

Sablendē vai saspaida līdz viendabīgai masai.

Pievieno cukuru, citrona sulu un garšvielas.

Vāra uz vidējas uguns maisot, apmēram 30-40 minūtes, līdz masa sabiezē.

Pilda sterilizētās burkās, aizdara un atdzesē. Ēd kopā ar graudziņiem vai kā piedevu siltajiem ēdieniem.

pexels.com

Tomātu sīrups - gaļas marinēšanai

Sastāvdaļas:

  • 1 kg tomātu
  • 300 g cukura
  • 300 ml ūdens
  • Daži šķipsniņas citronskābes vai 1 citrona sula

Pagatavošana:

Tomātus nomazgā, sasmalcina vai sablendē.

Sajauc ar ūdeni un vāra uz vidējas uguns apmēram 20 minūtes.

Izkāš caur smalku sietu, lai iegūtu sīrupu.

Atgriež sīrupu uz uguns, pievieno cukuru un citrona sulu, vāra vēl 10-15 minūtes, līdz tas sabiezē.

Pilda sterilizētās pudelēs un aizdara. Lielisks gaļas marinēšanai mājās vai mērču pagatavošanai.

Tomātu laiks ir lieliska iespēja ne tikai baudīt veselīgas un garšīgas maltītes, bet arī izmēģināt jaunus un mazāk zināmus pagatavošanas veidus. Šie neparastie paņēmieni ļaus ikvienam atrast savu mīļāko veidu, kā ievērojami papildināt savu ēdienkarti ar šo aromātisko un daudzpusīgo dārzeni.

Sākums

Tomāti ne tikai ir gardi, bet arī ir bagāti ar vitamīniem un antioksidantiem, taču vai zinājāt, ka ir vairāki mazāk zināmi veidi, kā pagatavot šo gardumu? Šajā rakstā iepazīstināsim ar dažiem neparastiem, bet ļoti baudāmiem veidiem, kā izmantot tomātus ikdienas ēdienos vai svētku galdā. Ar ieteikumiem dalās “Kitchn”.

Svarīgākais