Tomāti ir pelnījuši atzinību vairāk nekā tikai atbalsta elements, kas iemests salātos vai sagriezts burgera vai sviestmaizes virspusē. Šis saldais un sulīgais dārzenis ir labs pats par sevi, ar vasarīgu, saules noskūpstītu garšu, kas to pārvērš gan pamatēdienā, gan piedevā, gan vieglajā, atsvaidzinošajā uzkodā.
Bazilika saldskābais, piparīgais aromāts lieliski papildina tomātus, un, pārvēršot aso garšaugu pesto, šī klasiskā kombinācija tiek pacelta jaunā līmenī, raksta thetakeout.com.
Tomātu un pesto uzkodas pagatavošana ir ātra un vienkārša, īpaši, ja ņem veikalā nopērkamu burciņu vai iepriekš sagatavojat garšaugu mērces porciju, izmantojot ledu, lai ilgāk saglabā tās zaļo krāsu.
Uz šķīvja novietojiet gatavas tomātu šķēles vienu virs otras un vienkārši uzlieciet tām pesto, cik vien dāsni vēlaties. Pabeidziet, pārkaisot ar grauzdētiem ciedru riekstiem, nedaudz sāls un, iespējams, nedaudz augstākā labuma olīveļļas.
Tradicionālais pesto, kas pazīstams kā pesto Genovese, jo tas nāk no Dženovas, Itālijas, ir nevārīta mērce, kas pagatavota no bazilika, ķiplokiem, olīveļļas, ciedru riekstiem, Parmigiano Reggiano un pecorino sieriem, kā arī sāls. Mūsdienās mērci parasti gatavo blenderī vai virtuves kombainā, lēnām iesmidzinot eļļu.
Vienai no mērcēm, ko šefpavāri iesaka pagatavot mājās, nosaukums cēlies no vārda "pestare", kas itāļu valodā nozīmē "sasmalcināt ". (Vecajā stilā to var pagatavot ar piestu.) Lai gan pesto sākotnēji bija makaronu mērce, tagad to bauda arī daudzos citos veidos, piemēram, kā sviestmaižu smēriņu, pievienojot zupā, viegli pārveidojot par salātu mērci vai kā piedevu perfektam šķīvim ar tomātiem.
Varat eksperimentēt ar pesto pamata sastāvdaļām un tomātu, lai iegūtu dažādas garšas kombinācijas. Mēģiniet aizstāt vai papildināt baziliku ar citiem garšaugiem vai zaļumiem, piemēram, pētersīļiem, koriandru, piparmētru, rukolu, jaunajiem spinātiem, lapu kāpostiem vai pat blanšētiem brokoļiem.
Varat izmantot citus riekstus, piemēram, valriekstus, pekanriekstus, lazdu riekstus vai pistācijas. Pesto bieži gatavo ar vieglāk atrodamo Pecorino Romano sieru kopā ar parmezānu, bet cits maigāks aitas siers — Pecorino Sardo — ir tradicionālāks. Visbeidzot, piešķiriet savam pesto nedaudz asuma ar melnajiem pipariem vai sarkano piparu pārslām.
Labi pazīstama sicīliešu pesto variācija, ko sauc par pesto alla Trapanese (nosaukta Trapani pilsētas vārdā), aizstāj ciedru riekstus ar mandelēm un mērcē iekļauj tomātus.
Uzklājot daļu uz grauzdētas itāļu maizes, iegūst gardu brusketas virskārtu. Vēl viena iespēja ir izmantot burkā iepakotus kaltētus tomātus vai grauzdētus sarkanos piparus, lai iegūtu nedaudz papildu salduma.
Tā vietā, lai sagrieztu tomātus šķēlēs un uzbērtu pesto, pamēģiniet nogriezt ķiršu tomātu augšiņas un ielikt iekšā nelielu karoti pesto, lai iegūtu nelielu kumosu. Var arī piepildīt lielākus tomātus ar pesto un ievietot tos cepeškrāsnī uz 15 līdz 20 minūtēm.
Siera garšu var panākt, pagatavojot to vēlreiz, pārkaisot sagrieztos tomātus ar pesto un rīvētu parmezānu un cepot tos cepeškrāsnī, līdz siers ir zeltaini brūns.