Brīnišķīgas receptes iecienītajam lasim

© Foto: pixabay.com

Patiesībā ir diezgan ierasts, ka pat tā sauktās "svaigas" zivis pirms nosūtīšanas tiek ātri sasaldētas, lai novērstu bojāšanos, tāpēc lielākā daļa "nekad nesasaldēto" zivju patiesībā ir meli. Tomēr patiesais pierādījums ir ēšana, un šī zivs ir tikpat svaiga un aromātiska kā jebkurš cits lasis.

Šajā sarakstā iekļautas dažas lietas, kā tas ir pagatavots, kā arī vēl vairākas receptes, kas varētu būt obligāti izmēģināmo ēdienu sarakstā nākamajai reizei, kad būs zivju diena, raksta Thetakeout.

Cepts lasis ar tomātiem

Foto: pixabay.com

Pannā cepts lasis ar pārsprāgušiem tomātiem ir gatavots no mazajiem ķirštomātiņiem, kas izceļ to apmierinošo mīkstumu un pārsteidzoši intensīvo garšu.

Papildus garšai, šī ēdiena labākā īpašība ir tā pagatavošanas vienkāršība. Būtībā viss, kas jādara, ir jāizsaiņo laša fileja, jāapkaisa ar sāli un pipariem, un pēc tam jāaplej ar olīveļļu. Pievienojiet pannai dažus ķirštomātiņus un ķiplokus, apsmidziniet tos arī ar nedaudz eļļas un cepiet zivi, līdz tā ir gatava. Lai pabeigtu ēdienu ar izsmalcinātu pieskārienu, saspaidiet dažus tomātus ar nelielu daudzumu krējuma, pievienojiet tiem baziliku un oregano un pārlejiet lasim šo mērci.

Laša glazūra ar burbonu

Foto: pixabay.com

Ja nav tomātu vai nevēlaties krēmīgu mērci, vēl viens veids, kā pagatavot īpaši aromātisku lasi, ir pagatavot vienkāršu laša glazūru uz burbona bāzes. Versija ir tik vienkārša, ka tai pat nav nepieciešama pilna recepte, jo vienkārši sajaucat pa vienai daļai burbona, brūnā cukura un sojas mērces. Pievienojiet nedaudz sasmalcināta ķiploka, kā arī nedaudz maltu melno piparu, kūpinātu papriku un kajēnas piparus, un tas jāuzklāj uz laša pirms tā gatavošanas.

Lasim uzsilstot, glazūra veido lipīgu, gardu garoziņu, kas saglabā sulīgumu, kur tam jābūt. Papildu burbona garšai alkohols ēdienam nav obligāti nepieciešams, tāpēc bezalkoholiskā burbona izmantošana šajā receptē noteikti ir risinājums, ja nelieto alkoholu. Lai iegūtu saldāku (un lētāku) alternatīvu, viskiju var aizstāt ar medu vai kļavu sīrupu. Tā kā cukurotās sastāvdaļas līdzsvaro sāļā sojas mērce un laša jūras velšu garša, kļavu sīrupa glazūra būs tikpat garšīga kā stiprākā versija.

Pagatavojiet gravlaksu pats

Foto: freepik.com

Alternatīvs zivju konservēšanas veids ir gravlakss. To var pagatavot arī no veikalā pirktas laša filejas, piemēram, tādām, ko var nopirkt veikalā.

Gravlakss jeb gravēts lasis ir Ziemeļvalstu ēdiens, kas sastāv no laša, kas tiek sālīts, izmantojot sāls, cukura un diļļu maisījumu. To garnē ar svaigām dillēm vai egļu zariņiem un dažreiz pēc tam var auksti kūpināt. Gravlaksu parasti pasniedz kā uzkodu, plāni sagrieztu un kopā ar diļļu un sinepju mērci, kas pazīstama kā hovmästarsås (Zviedrijā pazīstama arī kā gravlaxsås, Norvēģijā kā senneppaus, burtiski 'sinepju mērce', Dānijā kā rævesovs, burtiski 'lapsu mērce', Islandē kā graflaxsósa un Somijā kā hovimestarinkastike, burtiski 'sulaiņa mērce'), vai nu uz maizes, vai ar vārītiem kartupeļiem.

Tātad, kā mājās pagatavot sālītu laša gravlaksu? Pavisam vienkārši: vispirms pārklājiet visu virsmu ar rupjās sāls un cukura maisījumu proporcijā 50/50, kam pievienojat jebkādas vēlamās garšvielas, piemēram, melnos piparus, dilles vai citrona miziņu.

Foto: pixabay.com

Cieši ietiniet lasi folijā, ielieciet to pietiekami lielā pannā, lai to varētu noturēt, un noslogojiet ar kaut ko smagu. Ievietojiet to ledusskapī trīs dienas, apgriežot to otrādi un pārvietojot svaru ik pēc 12 stundām. Kad lasis ir gatavs, pirms ēšanas to viegli noskalojiet. Gravlakss uz beigela ar krēmsieru ir delikateses klasika, taču tas lieliski sader arī ar olām, uz salātiem vai uz grauzdiņiem ar plāni sagrieztiem sīpoliem un citronu sulu.

Marinējiet lasi miso

Foto: pixabay.com

Papildu lasim nepieciešamas tikai četras sastāvdaļas: mirins, sake, cukurs un baltā miso pasta. Tās tiek apvienotas, lai izveidotu marinādi, kurā lasi iemērcēsiet 12 līdz 18 stundas. Tas dod pietiekami daudz laika, lai smalkās garšas iesūktos zivs mīkstumā, bet ne pietiekami ilgi, lai tas kļūtu mīksts.

Pēc tam zivi grilē dažas minūtes no katras puses, līdz tā ir pilnībā gatava un nedaudz apbrūnējusi. Šo ēdienu ir viegli pagatavot. Ticiet vai nē, visi garšas cienītāji bija sajūsmā par rezultātiem.

Supervienkāršs pagatavošanos veids

Foto: pixabay.com

Klints Īstvuds katru rītu brokastīs ēd supervienkāršu brūno rīsu un laša kombināciju, kas izklausās diezgan askētiski, bet patiesībā var būt diezgan garšīga, ja to pielāgojat ar dažām garšīgām izmaiņām.

Sāciet ar laša filejas pagatavošanu — apcepiet to pannā, grilējiet vai cepiet tieši no saldēta stāvokļa. Uzlieciet lasi uz rīsu kaudzes (brūno, balto, basmati; jebkuru, kas patīk), pēc tam pārlejiet to ar kādu mērci, piemēram, vinegretu, terijaki mērci vai pikantu srirača majonēzi, kas atšķaidīta ar nedaudz citrusaugļu sulas.

Foto: pixabay.com

Varat pievienot nedaudz spinātu, lai iegūtu papildu vitamīnus, vai pievienot laša rīsu bļodu ar vārītu olu, lai iegūtu papildu olbaltumvielas. Varbūt pievienojiet sagrieztus avokado vai tomātus un pārkaisiet ar grauzdētām sezama sēklām kraukšķīgai garšai.