Sarkanie augļi un dārzeņi - superēdiens acīm

© pexels.com

Sarkanie augļi un dārzeņi ne tikai piešķir mūsu ēdieniem garšas un krāsas, bet arī sniedz būtisku atbalstu acu veselībai. Pēdējos gados veiktie pētījumi uzsver, ka šie produkti satur svarīgas uzturvielas, kas palīdz aizsargāt acis no novecošanas izraisītām slimībām, piemēram, vecuma makulas deģenerācijas, kas ir galvenais vājredzības iemesls gados vecākiem cilvēkiem, īpaši cilvēkiem vecumā pēc 65 gadiem, raksta “hopkinsmedicine.org”.

Kas padara sarkanos augļus un dārzeņus īpašus?

Sarkanie augļi un dārzeņi ir bagāti ar luteīnu un zeaksantīnu, kas ir divi galvenie karotinoīdi, kas koncentrējas acs tīklenē, īpaši makulā. Šie pigmenti darbojas kā dabiski aizsarglīdzekļi, absorbējot kaitīgo zilās gaismas starojumu un samazinot oksidatīvo stresu, kas var bojāt acu šūnas.

Pētījumi liecina, ka luteīns un zeaksantīns palīdz uzturēt makulas pigmenta blīvumu, kas ir saistīts ar samazinātu risku saslimt ar vājredzību. Lai iegūtu maksimālu labumu, ieteicams dienā uzņemt vismaz 10 mg šo karotinoīdu.

pexels.com

Kādi pārtikas produkti ir bagāti ar luteīnu un zeaksantīnu?

Sarkanie un oranžie augļi un dārzeņi ir lielisks šo karotinoīdu avots. Piemēram:

  • Goji ogas: Šīs spilgtās sarkanās ogas satur augstu luteīna un zeaksantīna līmeni, kas var palīdzēt aizsargāt un uzlabot redzi.
  • Sarkanie pipari: Bagāti ar luteīnu un zeaksantīnu, tie palīdz samazināt iekaisumu un atbalsta acu veselību.
  • Tomāti: Satur likopēnu, spēcīgu antioksidantu, kas palīdz aizsargāt acu šūnas no bojājumiem.
  • Zemenes un ķirši: Šie augļi satur antocianīnus, kas uzlabo asinsriti acīs un samazina iekaisumu.

unsplash.com

Kā iekļaut šos produktus uzturā?

Lai nodrošinātu pietiekamu luteīna un zeaksantīna uzņemšanu, ieteicams:

  • pievienot goji ogas brokastu putrai vai jogurtam;
  • izmantot sarkanos piparus salātos, omletēs vai kā piedevas;
  • gatavot tomātu mērces vai pievienot tos svaigus salātiem;
  • izbaudīt zemenes un ķiršus kā uzkodas vai desertus.

Sarkanās krāsas augļi un dārzeņi ne tikai piešķir košas krāsas un garšu mūsu ēdieniem, bet arī sniedz būtisku atbalstu acu veselībai. Regulāra šo produktu iekļaušana uzturā var palīdzēt saglabāt skaidru redzi un aizsargāt pret vecuma izraisītām acu slimībām.