Virtuvē

24.jan 2020
Vīnzinis Mārcis Mitrevics (gardezi.lv) dalījies ar zivju un citu jūras produktu un vīnu saderības tabulu.
23.jan 2020
"Rimi Bērniem" gardēde Lība Smildziņa gatavo šokolādes desu, kas ir itin laba dāvana, ejot ciemos, kā arī gards cienasts mājas ballītē.
22.jan 2020
Par vienu no mūsdienu trendiem ir kļuvusi atteikšanās no glutēnu saturošiem ēdieniem, apgalvojot, ka tieši glutēna izslēgšana no ēdienkartes palīdz iegūt slaidu figūru un labu veselību. Nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI uztura speciāliste Jevgēnija Jansone skaidro mītus - vai glutēns patiešām ir drauds veselībai, kas jāizskauž no mūsu ēdienkartes, vai tomēr šis ir modes kliedziens, kam daudzi seko akli un nepamatoti.
16.jan 2020
“Bieži no vecākiem dzirdu, ka viņu bērni ir izvēlīgi, ēd nelabprāt un tikai konkrētus ēdienus, nepieņem jaunus produktus vai atzīst tikai konkrētās formās sagrieztus burkānus,” stāsta Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. Ko darīt, ja bērns atzīst tikai atsevišķus ēdienus, un kā “pierunāt” izvēlīgo ēdāju pagaršot ko jaunu? Pārbaudītos padomos dalās eksperte.
16.jan 2020
Dažreiz gaļa apnīk arī tās cienītājiem un ir pat ieteicams to nelietot katru dienu. Iepazīsti 6 gaļas aizstājējus, kas uzturvērtības un garšas ziņā nebūs sliktāki par tik iecinīto vistu, cūku vai liellopu.
15.jan 2020
Pārtika ir viena no lielākajām izdevumu pozīcijām mūsu ikdienas budžetā, taču par spīti tam Eiropas Savienībā vidēji viens cilvēks gadā izmet 173 kilogramus pārtikas. Tādēļ ir nepieciešams mainīt pārtikas lietošanas paradumus un gada sākums ir lielisks atskaites punkts, lai sāktu piepildīt vienu no apņemšanām - jēgpilnāku pārtikas produktu izmantošanu tā, lai pēc iespējas vairāk no iegādātā tiek izlietots, nevis izmests. Maize, kā zināms, ir goda vietā katra Latvijas iedzīvotāja mājās, taču bieži gadās, ka nopirkto maizi nepagūstam izlietot. Kā no tā izvairīties?
13.jan 2020
Tumšajos vakaros gribas baudīt ko krāsainu un siltu, kas ne tikai iepriecinās garšas kārpiņas, bet arī palīdzēs organismam justies labāk. Tāpēc pārsteidz sevi un pagatavo neparasto biešu latti.
12.jan 2020
Šī pankūkpica tieši tā arī garšos - kā sāļās pankūkās un picas krustojums. Tās lielākā priekšrocība - pagatavojama 15 minūšu laikā un bez cepeškrāsns.
12.jan 2020
At­bil­sto­ši ne­dē­ļas die­nām mai­nās mū­su or­ga­nis­ma iek­šē­jais bi­olo­ģis­kais ritms, fi­zi­olo­ģis­ko fun­kci­ju ak­ti­vi­tā­te, sav­star­pē­jā sais­tī­ba ar pla­nē­tu vib­rā­ci­jām – jo arī kat­rai ne­dē­ļas die­nai ir savs aiz­gād­nis, de­be­su spī­dek­lis. Va­rat pa­mē­ģi­nāt ēst sa­ska­ņā ar ne­dē­ļas pla­ne­tā­ra­jiem rit­miem. Lūk, daži ieteikumi iedvesmai.
5.jan 2020
Šādas kanēļu zvaigznītes Ziemassvētku laikā Britu karaliskās ģimenes konditors cep jau gadiem, bet tikai šogad - 2019. gada decembrī - Karaliskās ģiemene Instagram kontā atklāja, kā šos cepumus cep Bekingemas pilī.
29.dec 2019
Piparkūkas var būt arī šādas - sulīgas un mīkstas.
25.dec 2019
Vēlme Ziemassvēkos našķoties ar kārumiem nav raksturīga tikai mums. Arī Viņas Karaliskā Augstība karaliene Elizabetei ir saldummīle. Viņai pašai garšo piparkūkas un viņa ar tām cienā arī karaļnama viesus, turklāt, kā izrādās, dara to visu cauru gadu, ne tikai Advenetes laikā un Ziemassvētkos. 2018. gada 17. decembrī Britu karaliskās ģimenes šefpavārs atklāja šo cepumu recepti.
25.dec 2019
Ziemassvētku un Jaunā gada laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Smelies iedvesmu svētku galdam no endokrinoloģes Ievas Tonnes un žurnāla “Pie Galda” sagatavotajām receptēm!
23.dec 2019
Ziemassvētki ir noskaņu laiks, kad īpaši ievērojam dažādas tradīcijas, gan izrotājot māju, gan gādājot dāvanas, gan svinot svētkus. Ievērot tradīcijas ir skaisti, taču tas nenozīmē, ka svētku galdā ik gadu jāliek vieni un tie paši ēdieni. Lai pārsteigtu sevi un savus mīļos, Rimi Gardēži, šefpavārs Normunds Baranovskis un Latvijas gardāko stāstu meistare Ilze Jurkāne, piedāvā trīs izcili gardas un vienkāršas receptes, ko šogad celt Ziemassvētku galdā.
16.dec 2019
Piparkūku un karstvīna aromāts būs vēl daudz izteiksmīgāks, ja prasmīgi izmantosiet garšvielas. Tieši garšvielu daudzveidībā slēpjas prasme uzburt patiesi skaistu noskaņojumu svētkos.
13.dec 2019
Neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa ir piparkūku cepšana, taču lai uzburtu īstu svētku noskaņu, ir vērts pieņemt izaicinājumu un pašam izgatavot ne vien dažādas formas piparkūku cepumus no veikalā nopirktas mīklas, bet arī mājās tapušu piparkūku mīklu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā vienkāršas, bet ļoti gardas un veselīgas piparkūku mīklas recepti, kas būs piemērota arī tiem, kas domā par veselīgu uzturu, jo mīklai ir samazināts cukura daudzums.
11.dec 2019
Šo našķu radīšana prasīs vien pāris sastāvdaļas un pavisam nedaudz laika. Taču rezultāts pārsteigs ne vien bērnus, bet noteikti arī pieaugušos svētku viesus. Šie ir lieliski piemēri, kā ar nelielu darbu panākt maksimālu efektu. Un aizmirsti par svētku stresu!
9.dec 2019
Kāpēc gan šogad aprobežoties ar ierastajām piparkūku formiņām, ja bez piepūles iespējams radīt telpiskākas figūras? Pats process nav sarežģīts, taču rezultāts noteikti izpelnīsies paša un citu sajūsmu. Skat, cik vienkārši ir izveidot piparkūku vīriņu un egli, kas būs ne tikai apēdami, bet kalpos arī kā svētku dekori.
6.dec 2019
Kad aiz loga termometra stabiņš slīd arvien zemāk, tā vien gribas rokās satvert ko siltu. Šādiem ziemīgiem vakariem lieti noderēs paša gatavots kakao. Šis kakao ir ne tikai viegli un ātri radāms, bet arī palīdzēs noskaņoties svētkiem. Pacienā arī citus!
3.dec 2019
Latvijā slavenās kūkas "Cielaviņa" pašceptā versija. Atšķirībā no oriģināla, kūku gatavoju ar žāvētām plūmēm. Ja ar to mielosies vien pieaugušie, tad plūmes iepriekš izmērcēju rumā. Visgaršīgākā Cielaviņa ir otrajā vai trešajā dienā pēc cepšanas, ja vien, protams, tā tik ilgi spēj noturēties ledusskapī.
30.nov 2019
Pārnākot mājās, šajā aukstajā laikā gribas nesteidzīgi iemalkot ko siltu un gardu. Atkal kafiju vai paciņtēju – nu cik var? Nav taču nekur jāskrien, jo īpaši nedēļas nogalē, tāpēc varam savu vakara dzērienu nesteidzīgi pagatavot un tikpat nesteidzīgi izbaudīt. Tas sasilda, palīdz aizgaiņāt dienas nogurumu un spriedzi.