RECEPTE: Ķirbju kūka

© Publicitātes foto

“Ķirbi apbrīnoju jau kopš bērnības. Tā ir vislielākā oga, ko var pievienot gaļai un putnu gaļas ēdieniem, gatavot zupās un sautējumos, marinēt un, protams, iecept desertos un kūkās. No bērnības man visspilgtāk atmiņā saglabājies marinētais ķirbis, kuru mamma vārīja ar citronskābi, kanēli un dažkārt arī cidonijām. To parasti pasniedza pie otrajiem ēdieniem, taču man tas bija saldā vietā, – pikanti salds ar izteiktu kanēļa un krustnagliņu garšu. Desertos un kūkās ķirbi visvairāk izmanto ASV, tā ir slavena ar savu “pumpkin pie”. Taču jau labi sen ķirbis ir iekarojis arī Eiropas konditoru un saldumu mīļu sirdis”, stāsta Liene Zemīte.

Nepieciešams:

  1. kūkas forma 23 cm diametrā

Sastāvdaļas:

Biskvītam:

  • 4 olas;
  • 180 g brūnā cukura;
  • 180 g baltā cukura;
  • 160 g kviešu miltu;
  • 60 g ķirbju miltu;
  • 90 g mandeļu miltu;
  • 8 g cepamā pulvera;
  • 40 g rapšu eļļas;
  • 120 g izkausēta sviesta;
  • 90 g sarīvētu burkānu;
  • 140 g cepta ķirbja biezeņa;
  • 1 apelsīna miziņa;
  • 1⁄2 tējk. kanēļa.

Ķirbju sēklu drumstalām:

  • 20 g mandeļu miltu;
  • 40 g grauzdētu ķirbju sēklu miltu;
  • 25 g brūnā cukura;
  • 25 g baltā cukura;
  • 50 g auksta sviesta kubiņos;
  • 25 g kviešu miltu;
  • 25 g ķirbju miltu;
  • 50 g ķirbju sēklu.

Krēmam:

  • 300 g svaigā siera;
  • 300 g saldā krējuma;
  • 50 g upeņu ievārījuma;
  • 50 g saldētu upeņu;
  • 50 g pūdercukura.

Pagatavošana:

Pagatavo biskvītu. Sakul olas un cukuru, līdz masa ir krēmīga un viegla. Samaisi un izsijā visas sausās sastāvdaļas, tad pievieno tās olu masai. Liec klāt eļļu un izkausētu sviestu un beigās - sarīvētus burkānus, ķirbju biezeni, kanēli un apelsīna miziņu. Visu samaisi un lej ietaukotā formā. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 35-45 minūtes.

Drumstalām samaisi visas sastāvdaļas līdz drumstalu tekstūrai un cep 160 grādos 10-15 minūtes. Krēmam saputo svaigo sieru ar saldo krējumu un pūdercukuru līdz viendabīgai konsistencei.

Izcepto biskvītu sagriez horizontāli trīs daļās. Pirmo kārtu liec formā, virsū zied krēmu, tad upeņu ievārījumu un pārkaisi saldētas upenes. Tad liec atkal vienu biskvītu un atkārto krēma kārtu un ievārījumu. Noslēguma kārtā liec biskvītu, krēmu un virsū bagātīgi uzkaisi drumstalas.