RECEPTE: tumšā alus un kartupeļu maize ar sālītām sēnēm un skābo krējumu

© Māris Kiseļovs

Pagatavo klasiskus ēdienus jaunās garšās un izmēģini tumšā alus un kartupeļu maizi ar sālītām sēnēm un skābo krējumu.

Sastāvdaļas:

  • 2 maziem 250 g klaipiņiem
  • 170 g dzelteno kartupeļu
  • 265 g kviešu miltu
  • 6 g jūras sāls
  • 22 ml Mežpils tumšais alus
  • 45 g sviesta
  • 10 g mitrā rauga
  • 300 g sālītu meža sēņu (cūcenes, gailenes u.tml.)
  • 2-3 ēdamkarotes skābā krējuma

Pagatavošana:

Kartupeļus ar visu mizu liek krāsnī cepties 180 °C temperatūrā apmēram 1 stundu, līdz tie ir pilnīgi gatavi.

Ar karoti izņem mīkstumu, izberž caur sietu un atdzesē.

Alu uzkarsē, līdz tas sāk vārīties, pievieno sviestu un izkausē to, tad atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Miltus izsijā, pievieno kartupeļus, smalcinātu jūras sāli, raugu un alu ar sviestu. Mīca mīklu ar rokām aptuveni 10 minūtes, līdz mīkla kļūst vijīga.

Pārklāj mīklu ar eļļā ieziestu pārtikas plēvi, un ļauj uzrūgt 2 stundas. Izmīca mīklu, sadala divās daļās un liek ietaukotās formiņās vēlreiz uzrūgt vismaz 45 minūtes vai kamēr mīkla dubultojusies. Liek cepties 185 °C temperatūrā 30 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē.

Sēnes nosusina un sakapā vidēji smalki. Pievieno skābo krējumu un apmaisa. Sagriež maizi un pasniedz ar sēnēm un skābo krējumu.

Māris Kiseļovs

Receptes autors: Uģis Veits