Virtuvē

Vakar, 7:45
Mēs bieži uzticamies oriģinālajam iepakojumam – šķiet loģiski, ka ražotājs zina, kā produktu vislabāk pasargāt. Taču realitāte bieži ir cita: vairāki ikdienas pārtikas produkti tieši savā „rūpnīcas” iepakojumā bojājas daudz ātrāk! Kāpēc - raksta “foodnavigator.com”.
24.nov
Daudzi produkti tiek pasniegti kā veselīgi, viegli un “diētiski”, taču ikdienā tie ir viens no iemesliem, kāpēc izjūk sāta sajūta, pieaug kāre pēc uzkodām un kopējais kaloriju daudzums dienā nemanāmi kļūst pārlieku liels. Uztura speciālisti to sauc par “kluso kaloriju” efektu jeb slēptajām kalorijām, raksta “Martha Stewart”.
23.nov
Lielākajā daļā ģimeņu piparkūkas mīklu Ziemassvētku laikā pērk veikalā, jo domā, ka pašam uztaisīt mīklu ir sarežģīti un ķēpīgi.
21.nov
Itāļu virtuve ir viena no pasaulē visiemīļotākajām ne tikai tāpēc, ka tur top labi makaroni vai perfekta pica - tās spēks slēpjas pavisam citur - vienkāršībā, izpratnē par produktiem un dziļā cieņā pret garšu. Itāļi gatavo tā, it kā katrs ēdiens būtu nelieli svētki. Tieši šī attieksme ir tas, kas iedvesmo pavārus visā pasaulē. Bet kādi ir paši svarīgākie likumi, ko varam aizgūt arī savā mājas virtuvē? Raksta “Martha Stewart”.
20.nov
Makaroni ir viens no populārākajiem un vienkāršākajiem ēdieniem pasaulē, taču tieši vienkāršos ēdienos kļūdas gadās pieļaut visbiežāk. Lai gan šķiet, ka makaronus nav iespējams sabojāt, realitātē mēs ļoti bieži pieļaujam darbības, kas ietekmē gan garšu, gan tekstūru. Daži ieradumi ir tik iesakņojušies, ka tiek nodoti no paaudzes paaudzē, pat neapzinoties, ka patiesībā tie traucē pagatavot ideālu porciju! Kā pagatavot makaronus pareizi? Dalās “BBC Food”.
19.nov
Pēdējos gados uztura un veselības aprindās arvien biežāk izskan termins “protein-first ēšanas modelis”. Tā pamatideja ir vienkārša: katrā ēdienreizē vispirms parūpēties par pietiekamu olbaltumvielu daudzumu, un tikai pēc tam pievienot ogļhidrātus un taukus. Šis princips nav strikta diēta, bet gan ēšanas stratēģija, kas var palīdzēt stabilizēt cukura līmeni asinīs, mazināt pārēšanos un uzlabot muskuļu veselību, raksta “HealthLine”.
18.nov
Dzērveņu mērce saistās ar svētku galdu, taču patiesībā tā ir pārsteidzoši universāla. Saldi skābenā garša piešķir ēdieniem dzīvīgumu, un mērci var izmantot arī brokastīs, pusdienās, vakariņās un desertos.
17.nov
Latvijas valsts svētku laikā mūsu mājās ienāk īpašs siltums ar sveču liesmām un smaržām, kas atgādina bērnību. Tieši ēdiens bieži vien palīdz radīt svētku sajūtu, tāpēc šogad izmēģiniet pagatavot pufīgās kārtainās mīklas zvaigznītes ar šokolādes pildījumu un dzērvenēm.
16.nov
Mirdzoša āda, labs pašsajūtas līmenis un dabisks tonuss bieži sākas ar to, ko liekam uz sava šķīvja. Uzturvielām bagāti salāti ir vienkāršs veids, kā ikdienā uzņemt vitamīnus, šķiedrvielas un antioksidantus. “Skaistuma salāti” ir lielisks piemērs – tie apvieno avokado krēmīgumu, riekstu kraukšķīgumu un svaigu zaļumu spēku. Tas ir gan viegli, gan gardi, gan vizuāli koši. Ar recepti dalās “Women’s Health”.
15.nov
Pat pareizi gatavoti konservi un ievārījumi laika gaitā var radīt risku - tajās laika gaitā veidojas toksiskas vielas, it īpaši, ja sterilizācija nav pareiza. Medicīnas centra infekcijas slimību speciāliste Olga Martinenko paskaidroja, cik ilgi var uzglabāt dažāda veida konservējumus, kā atpazīt bojātus produktus un kā pasargāt sevi no infekcijas, raksta “unian.net”.
10.nov
Lai makaroni sanāktu garšīgi, nav jābūt pavāram, tomēr ir daži noteikumi, kas atšķir parastus, mīkstus makaronus no tiem, kas ir elastīgi, aromātiski un lieliski “saspēlējas” ar mērci - itāļi to sauc par al dente - stingri, bet ne cietiem. Galvenais noslēpums slēpjas nevis pašos makaronos, bet ūdenī! Mācāmies kopā ar “BBC Food”.
8.nov
Omlete nav tikai ātras brokastis pannā – tā var būt arī silta, gaisīga un pat svinīga maltīte. Omlete, kas cepta cepeškrāsnī, iegūst pufīgu tekstūru, maigi paceļas kā suflē un ļauj brīvi papildināt to ar pildījumiem: sieru, dārzeņiem, šķiņķi, sēnēm vai pat mazliet zaļumu svaigumam. Izmēģini neparasto pufīgo omleti cepeškrāsnī kopā ar “BBC Food”.
5.nov
Mājas gatavota kafijas garšviela ir vienkāršs veids, kā pagatavot aromātisku maisījumu, kas ne tikai uzlabo garšu, bet arī ļauj izvairīties no rūpnieciskiem sīrupiem un aromatizētājiem. Ar recepti dalās “BBC Food”.
31.okt
Sviesta smilšu cepumi ar mandeli naga vietā - šie cepumi izskatās biedējoši, bet garšo izcili! Klasiskā sviesta mīkla, kas Halovīna laikā pārvēršas nelielos, kraukšķīgos “pirkstiņos”, kļuvusi par īstu rudens hitu. Tos var gatavot kopā ar bērniem - daudz smieklu, nedaudz šausmu un vēl mazāk piepūles. Ar recepti dalās “BBC Good Food”.
27.okt
Tēja ir viens no tiem dzērieniem, kas šķiet vienkārši pagatavojams - uzvāri ūdeni, aplej, pagaidi, lai ievelkas, un dzer. Tomēr pat nelielas nianses - pāris grādu temperatūras starpība vai pāris minūtes ilgāka ievilkšanās - var pilnībā mainīt gan garšu, gan dzēriena iedarbību uz organismu. Tieši tāpēc dažas tējas šķiet rūgtas, skābas vai “smagas”, kamēr citas – maigas un aromātiskas. Kā pareizi pagatavot tēju, lai tā nebūtu pārāk stipra, raksta “theteaspot.com”.
26.okt
Virtuves naži laika gaitā kļūst neasi, bet ko darīt, ja pa rokai nav asināmā, lai atjaunotu to iepriekšējo asumu? Ar noderīgu padomu dalās “Express”.
25.okt
Kad gribas kaut ko saldu, bet nav vēlmes stundām stāvēt virtuvē, šīs bulciņas ir īsts glābiņš. Ar recepti dalās “BBC Food”.
24.okt
Ir brīži, kad ēdiens vairs negaršo un pat doma par maltīti šķiet lieka – it kā ķermenis būtu izslēdzis signālu “izsalkums”. To var izraisīt stress, skumjas, slimība, pārslodze vai vienkārši emocionāla piesātinātība. Tomēr tieši tad, kad apetīte pazūd, organismam visvairāk vajag maigumu un barību – ne tikai fizisku, bet arī emocionālu. Kā rīkoties? Iesaka “psychologytoday.com”.
22.okt
Medus vienmēr bijis klasisks saldinātājs – dabisks, veselīgs un smaržīgs. Bet pēdējo gadu laikā pavāru un garšas entuziastu pasaulē aizvien biežāk dzirdams jēdziens “sāļais medus” jeb salty honey, raksta “bonappetit.com”.
20.okt
Ir deserti, kas vienkārši uzrunā sirdi - šis aveņu un krēmsiera pīrāgs ir tieši tāds – maigs, krēmīgs un ar vieglu skābumu, kas līdzsvaro saldumu. Smilšu mīklas pamatne dod kraukšķi, avenēs slēpjas aizgājušās vasaras svaigums un garša, bet krēmsiers piešķir gaisīgu, viegli sāļganu noti. Ideāls arī svētku galda cienastam! Ar recepti dalās “BBC Food”.
19.okt
Latvijā Āzijas tako ir pilnīgi jauna mājās gatavojamu ēdienu tendence, ar ko nākusi klajā Santa Maria. Āzijas tako apvieno populāro tako formu un Āzijas garšu. Ēdiena pamatā ir rīsu miltu tortiljas – pārsvarā pildītas ar gaļu, svaigiem dārzeņiem un dažādu Āzijas garšu mērcēm.
19.okt
Mēs bieži domājam par to, ko ēdam, bet ne vienmēr – kā mēs to pagatavojam. Tomēr tieši pagatavošanas veids var būt izšķirošs, lai ēdiens būtu gan garšīgs, gan veselīgs. Dažādas metodes ietekmē gan uzturvielu daudzumu, gan garšu un pat to, cik viegli ēdiens sagremojas. Kādu metodi izvēlēties, iesaka “Martha Stewart”.