Virtuvē

Vakar, 9:45
Rudenī roka biežāk sniedzas pēc kaut kā silta, taču tas nenozīmē, ka jāatsakās no smūtijiem - ar nelielām izmaiņām sastāvā tie var kļūt ne tikai sildoši, bet arī palīdzēt stiprināt imunitāti un saglabāt enerģiju drēgnajās dienās. Galvenais ir izvēlēties sezonas augļus, dārzeņus un garšvielas, kas sniedz gan siltumu, gan svaigumu, iesaka “healthline.com”.
4.okt
Daudzi no mums ir dzirdējuši vai izmantojuši tā saukto piecu sekunžu likumu - tiek uzskatīts, ka ēdienu, kas nokritis uz grīdas, ir droši ēst, ja to paceļ pirmo piecu sekunžu laikā. Vai tā tiešām ir? Skaidro “Martha Stewart”.
3.okt
Rudens un ziema ir siltu ēdienu un sātīgu zupu laiks, taču dažreiz rodas kāre pēc kaut kā svaiga un kraukšķīga. Šie izsmalcinātie selerijas saknes, ābolu un redīsu salāti, kas gatavoti pēc izcilā šefpavāra Floida Kardosas receptes, ir tam ideāli piemēroti. Ar recepti dalās “Food & Wine”.
2.okt
Ir daudz desertu, kas šķiet jo īpaši gardi tieši rudens vēsajos vakaros, taču tikai daži ir tik ātri un vienkārši pagatavojami kā šī šokolādes kūka, ar kuras recepti dalījās “Express”.
30.sep
Plastmasas pārtikas uzglabāšanas traukus to ērtības un pieejamības dēļ mūsdienās izmanto daudzi cilvēki, taču izrādās, ka tie ne vienmēr ir drošākā izvēle pārtikai. Daži pārtikas produkti var reaģēt ar plastmasu, izraisot priekšlaicīgu bojāšanos un ķīmisku vielu izdalīšanos, ko zinātnieki tikai sāk pētīt, raksta “Real Simple”.
23.sep
Kad rudens atnāk ar drēgnām dienām un tumšiem vakariem, silta zupa kļūst par vienu no ēdieniem, kas sniedz mierinājumu un labsajūtu. Tā nav tikai gardums – zupa ir arī lielisks veids, kā uzņemt sezonas dārzeņus un vitamīnus. Latvijā rudens dārzi ir bagāti ar ķirbi, burkāniem, kāpostiem un āboliem, kas lieliski iederas dažādos zupu ēdienos. Piedāvājam trīs receptes, kas būs gan veselīgas, gan vienkārši pagatavojamas vakariem, kad gribas ko siltu un mājīgu. Ar receptēm dalās “Healthline.com”.
22.sep
Vai esi ievērojis, ka visveselīgākie ēdieni bieži ir arī viskrāsainākie? Uztura speciālisti bieži iesaka ēst “dārzeņu varavīksni” – tas nozīmē, ka mūsu šķīvī jābūt dažādām krāsām, jo katra no tām slēpj unikālas uzturvielas, kas palīdz gan ķermenim, gan prātam, raksta “Kitchn”.
21.sep
Fermentētie dārzeņi pēdējos gados kļuvuši par īstu “superproduktu”, par kuru runā gan uztura speciālisti, gan veselīga dzīvesveida piekritēji. Pieaugušie tos labprāt iekļauj savā ēdienkartē, lai stiprinātu imunitāti un rūpētos par zarnu veselību. Bet kā ir ar bērniem – vai fermentētie kāposti, burkāni un citi dārzeņi var būt daļa arī no viņu uztura? Atbilde ir jā, un tas pat ļoti ieteicams – tikai svarīgi to darīt pakāpeniski un gudri, iesaka “hsph.harvard.edu”.
17.sep
Šīs pankūkas ir ne tikai gardas, bet arī veselīgas un lieliski piemērotas rudenim. To gatavošanai izmanto svaigus ķirbjus un pilngraudu miltus, kas padara tās aromātiskas un sātīgas. Ar recepti dalās “Southern Living”.
14.sep
Tomāti ne tikai ir gardi, bet arī ir bagāti ar vitamīniem un antioksidantiem, taču vai zinājāt, ka ir vairāki mazāk zināmi veidi, kā pagatavot šo gardumu? Šajā rakstā iepazīstināsim ar dažiem neparastiem, bet ļoti baudāmiem veidiem, kā izmantot tomātus ikdienas ēdienos vai svētku galdā. Ar ieteikumiem dalās “Kitchn”.
12.sep
Vai esi pamanījis, ka jau no virtuves plaukta nākošs aromāts spēj pacelt noskaņojumu, radīt mājīguma sajūtu vai pat uzburt atmiņas par bērnību? Smaržām ir neticami spēcīga ietekme uz mūsu emocijām un fizioloģiju, jo tās stimulē smadzeņu daļu, kas atbild par atmiņām un emocijām. Tāpēc garšvielas un ēdiena aromāti nav tikai kulinārijas sastāvdaļa – tie ir arī sava veida “noskaņojuma slēdži”, raksta “psychologytoday.com”.
10.sep
Rudens ir īstais laiks, lai virtuvē radītu brīnumus no sezonas augļiem un dārzeņiem. Āboli, ķirbis un bumbieri ir labi pazīstami ikvienam, taču tie slēpj daudz vairāk iespēju nekā ierastie ievārījumi vai kompoti. Mazliet drosmes, un tradicionālā ievārījuma burka pārvēršas par kulināru piedzīvojumu – saldā un pikantā saspēle rada garšas, kas pārsteigs gan ģimeni, gan viesus. Ar receptēm dalās “Martha Stewart”.
29.aug
Šī darbība var radīt nopietnas problēmas - sākot no saindēšanās ar pārtiku un beidzot ar nepatīkamu ēdiena garšu. Lai izvairītos no riska, labāk izmantot drošas olu pārsišanas metodes, lai jūsu ēdieni būtu ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, raksta TCH.
25.aug
Virtuves dvieļi ir vieni no visbiežāk lietotajiem palīgiem mājās – ar tiem noslaukām rokas, tīrām virsmas, dažreiz pat izmantojam kā improvizētu karstumizturīgu paliktni. Taču tieši šī daudzveidīgā izmantošana nozīmē, ka dvieļi ātri zaudē svaigumu, sāk slikti ost un reizēm kļūst par baktēriju perēkli. Par laimi, ir daži vienkārši triki, kas palīdzēs tiem kalpot ilgāk un saglabāt tīrību, iesaka “Good Housekeeping”.
24.aug
Šī ir interesanta, aromātiska recepte, kas ir ideāla vasaras beigām, kad bumbieri ir pilnībā nogatavojušie. Tā ir ļoti piemērota kā piedeva gaļai vai kā uzkoda pie siera! Ar recepti dalās “Kitchn”.
22.aug
Ja meklējat ātri pagatavojamu, veselīgu un sildošu zupu, kas ne tikai būs ļoti garšīga, bet arī sniegs enerģiju un sasildīs, tad šī burkānu un ingvera zupa būs īstā! Burkāni ir lielisks A vitamīna avots, bet ingvers palīdz uzlabot gremošanu un dod siltumu. Šī zupa ir ideāla ātrai pusdienu vai vakariņu sagatavošanai - to var pagatavot tikai 20 minūtēs! Ar recepti dalās “exmple.com”.
20.aug
Citrons ir viens no daudzpusīgākajiem augļiem virtuvē – tas piešķir svaigumu ēdieniem, izceļ garšas un darbojas arī kā dabīgs konservants. Taču daudzi nezina, ka citrona sasaldēšana atklāj pavisam jaunas tā izmantošanas iespējas. Šī metode ir gan praktiska, gan ekonomiska – tā ļauj augli izmantot pilnībā, neizmetot pat mizu, raksta “Healthline.com”.
18.aug
Ikvienam ir gadījies – atver ledusskapi, bet tur esošās salātu lapas izskatās pavisam skumji. Kraukšķīgā svaiguma vietā tās ir kļuvušas mīkstas, savītušas un nešķiet piemērotas ēšanai. Tomēr nesteidzies tās izmest – ir kāds vienkāršs un pārbaudīts triks, kas ļauj atjaunot to sākotnējo kraukšķīgumu! Viss, kas Tev nepieciešams, ir bļoda ar aukstu ūdeni, ledus un citrona šķēlītes, iesaka “thekitchn”.
14.aug
Banānu miza bieži vien nonāk atkritumos vai kompostā, taču patiesībā tā ir daudz vērtīgāka, nekā šķiet. Tajā ir vitamīni, minerālvielas un dabīgas vielas, kas noder gan mājās, gan dārzā, gan personīgajā kopšanā. Pirms mizu “atvadāmies” kompostā, varam dot tai otru dzīvi, iesaka “healthline.com”.
13.aug
Karstās dienās nav nekā labāka par atdzesētu dzērienu! Ja ledus nav rokas stiepiena attālumā, mitrs papīra dvielis un saldētava ir vienkāršs un efektīvs veids, kā atsvaidzināt dzērienu vien dažu minūšu laikā.
11.aug
Parastais ledus kokteiļos atdzesē, taču tajā pašā laikā arī atšķaida garšu. Jogurta ledus kubiņi ir gudrs un vienkāršs risinājums, lai dzērieni un ēdieni būtu ne tikai vēsi, bet arī krēmīgi un bagātīgāki! Ar idejām dalās “thekitchn.com”.
9.aug
Kad dārzā sāk birt pirmie āboli, bieži vien tie nav perfekti – mazliet apsisti, pārāk sīki vai ar bojājumiem. Taču tieši šādi āboli ir ideāli ievārījumam, īpaši, ja vēlies ko mazliet citādāku par klasisko saldo versiju! Rozmarīns piešķir ābolu ievārījumam pikantu, nedaudz sveķainu noti, kas lieliski sader gan ar sieru, gan ceptu gaļu, gan grauzdētu maizi. Ar recepti dalās “TheSpruceEats.com”.