Tomāti

18.sep
Mūsdienās tomāts ir izplatīts dārzenis - esam pieraduši to izmantot dažādos kulinārijas veidos, un ir grūti saprast, kāpēc cilvēki baidījās ēst tomātus. Taču pirms vairākiem gadsimtiem Eiropā šie sarkanie augļi tika uzskatīti par nāvējošiem, un tam bija pamatots iemesls, raksta “unian.net”.
18.sep
Sarkanie augļi un dārzeņi ne tikai piešķir mūsu ēdieniem garšas un krāsas, bet arī sniedz būtisku atbalstu acu veselībai. Pēdējos gados veiktie pētījumi uzsver, ka šie produkti satur svarīgas uzturvielas, kas palīdz aizsargāt acis no novecošanas izraisītām slimībām, piemēram, vecuma makulas deģenerācijas, kas ir galvenais vājredzības iemesls gados vecākiem cilvēkiem, īpaši cilvēkiem vecumā pēc 65 gadiem, raksta “hopkinsmedicine.org”.
14.sep
Tomāti ne tikai ir gardi, bet arī ir bagāti ar vitamīniem un antioksidantiem, taču vai zinājāt, ka ir vairāki mazāk zināmi veidi, kā pagatavot šo gardumu? Šajā rakstā iepazīstināsim ar dažiem neparastiem, bet ļoti baudāmiem veidiem, kā izmantot tomātus ikdienas ēdienos vai svētku galdā. Ar ieteikumiem dalās “Kitchn”.
13.aug
Marinējumus noteikti var pagatavot mājās, pat ja neesat pats talantīgākais pavārs. Kā viegli marinēt jebkura veida dārzeņus?
10.jūl
Receptē ne vienmēr ir nepieciešams vesels tomāts, taču tas nenozīmē, ka pārējais jāizmet. Kā pareizi uzglabāt sagrieztus tomātus?
4.jūl
Vasarā tomāti ir gandrīz ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa - no salātiem līdz sviestmaizēm. Bet vai esi pamanījis, ka reizēm tie pēkšņi kļūst miltaini vai zaudē savu sulīgo garšu? Visticamāk, vaina ir to uzglabāšanā. Pareiza glabāšana var pagarināt tomātu dzīvi un saglabāt to aromātu līdz pēdējam kumosam, raksta “thekitchn.com.”
3.jūl
Veseli tomāti jāuzglabā apgriezti otrādi ar kātiņa vietu uz leju istabas temperatūrā, taču ir daži iemesli, kāpēc šo noteikumu pārkāpt un tos uzglabāt ledusskapī.
21.jun
Sulīgi, saulē nogatavināti vasaras tomāti ir viens no ideālākajiem pārtikas produktiem, taču tie ir pieejami tikai dažus īsus mēnešus gadā. Tāpēc ir svarīgi tos maksimāli izmantot. Kā gan to labāk izdarīt, ja ne pagatavot tomātu ūdeni.
6.jun
Tomāti ir pelnījuši atzinību vairāk nekā tikai atbalsta elements, kas iemests salātos vai sagriezts burgera vai sviestmaizes virspusē. Šis saldais un sulīgais dārzenis ir labs pats par sevi, ar vasarīgu, saules noskūpstītu garšu, kas to pārvērš gan pamatēdienā, gan piedevā, gan vieglajā, atsvaidzinošajā uzkodā.
15.mai
Tomāti ir ne tikai garšīgi, bet arī ļoti veselīgi - šis dārzenis ir bagāts ar kāliju, C vitamīnu un antioksidantiem, kam piemīt pretiekaisuma īpašības. Izdevums “VerywellHealth” skaidro, kāpēc tomātu ēšana ir veselīga.
1.apr
Izmēģiniet potētus tomātu stādus! Šie rūpīgi izstrādātie un augsti produktīvie augi ir daudz priekšā spēka un ražas ziņā. Neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku mazām ķiršu tomātu šķirnēm, parastiem salātu tomātiem vai milzīgiem, gaļīgiem tomātiem, šeit ir viss, kas jāzina par potētajiem tomātiem un to, kā no tiem gūt maksimālu labumu.
28.mar
Zinātnieki ir atklājuši, ka tomāti efektīvi cīnās pret baktēriju infekcijām zarnās - Kornela universitātes pētnieki tomātos ir identificējuši divus savienojumus, kas nogalina baktērijas, ziņo “Science Alert”.
9.feb
Ja no rītiem apnikusi auzu pārslu biezputra un olu kultenis, tad var dažādot ēdienkarti un pagatavot austrumniecisko ēdienu šakšuka, kas lieliski iederēsies gan ģimenes, gan vientuļnieku brokastīs.
15.dec 2024
Vienkārši, lēti un ātri - tikai 20 minūtēs. Gardu un skaistu uzkodu pagatavošanai nav nepieciešams daudz laika. Svaigu tomātu, šampinjonu, cietā siera un ķiploku uzkoda ir skaidrs pierādījums tam. Tas izrādās ļoti aromātisks un sulīgs.
18.okt 2024
Šī recepte tiem, kam apnicis no rīta ēst putras un ceptas olas – dažādosim rīta ēdienkarti un pievienosim tai austrumniecisko ēdienu šakšuku, kas lieliski iederēsies gan ģimenes, gan vecpuiša brokastīs. Šakšuka parasti pasniedz ar karstu maizi un svaigu dārzeņu salātiem.
29.sep 2024
Tomāts ir miljoniem cilvēku iecienīts dārzenis. Turklāt “zelta ābols”, kā tomātus dēvē itāļi, var lepoties arī ar lielu daudzumu vērtīgu vielu.
8.sep 2024
Kraukšķīga, sviestaina, mīksta, pikanta… Šai tomātu apgrieztai kukurūzas maizei ir viss. Šī recepte ir kukurūzas maizes prezentācija, kas paaugstinās ikvienu barbekjū vai pasniegšanas veidu līdz izsmalcinātai maltītei. To ir arī neticami viegli pagatavot.
3.sep 2024
Vai zinājāt, ka sarkanie un dzeltenie tomāti atšķiras ne tikai pēc krāsas, bet arī pēc sastāva? Dzeltenie tomāti ir saldāki, nekā sarkanie tomāti, turklāt tajos ir arī mazāk kaloriju, raksta lrytas.lt.
28.aug 2024
Laikā, kad dārza tomāti ir viegli un plaši pieejami, ir īstais brīdis izmēģināt dažādas jaunas receptes. Šoreiz iesakām pagatavot grieķu tomātu pankūkas!
28.aug 2024
Tomātu ražas pilnbriedā nākas būt radošiem, gatavojot dažādas maltītes un ziemas krājumus, lai zudībā neietu izaudzētais. Lai tomāti tik ātri nesabojātos, bet ilgāk saglabātos svaigi un garšīgi, iesakām šos četrus padomus!