Mainoties gadalaikiem, kad cilvēka organismam visvairāk nepieciešami vitamīni, var izveidoties vitamīnu un svarīgo minerālvielu deficīts. Ar kādiem augļiem un dārzeņiem papildināt uzturu ražas sezonā un ko par tiem stāsta to krāsa, skaidro farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
Kādi ir riski, ja organismā nokļūst pesticīdu atliekas? Vai tiešām augļi ir jāmazgā ar speciālu mazgāšanas līdzekli, lai tie būtu tīri? Vai visu veidu produktus var mazgāt vienādi?
Zemkopības ministrija (ZM) rosina arī pēc 2023.gada 31.decembra saglabāt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā svaigiem augļiem un dārzeņiem un ieviest to kā pastāvīgu normu, liecina ZM sagatavotais informatīvais ziņojums.
Esam pieraduši, ka nesezonā lielākā daļa dārzeņu un augļu Latvijas lielveikalos tiek ievesti no siltākām zemēm, taču sezonas laikā ļoti gribētos pirkt vietējo produkciju, savā partikas grozā ieliekot mazāk laika pārvadājumos un uzglabāšanas noliktavās pavadījušus produktus, vienlaikus atbalstot arī vietējo ekonomiku.
Kad gatavojam ēst, mums mēdz palikt pāri, piemēram, puse no citrona, tomāta vai kāda cita augļa, dārzeņa. Lai šī pāri palikusī pusīte neapkalstu, izmantojiet šo vienkāršo triku!
Šogad ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu vismaz 860 mājsaimniecības varēs audzēt pārtiku sev un ģimenei, aģentūrai LETA pavēstīja fonda labdarības projektu vadītāja Diana Bogdanova.
Augļu un dārzeņu sadārdzinājums apdraud patērētāju pirktspēju un līdz ar to arī iespēju iegādāties veselīgu pārtiku, saka Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas (LADTA) valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems.
Dārzeņi un augļi ir veselīgi, un tos ieteicams ēst katru dienu. Bet ko darīt ar pāri palikušajām dārzeņu un augļu miziņām? Mums ir idejas! Lasiet tālāk rakstu un uzziniet, kā praktiski ikdienas dzīvē likt lietā dārzeņu un augļu pārpalikumus!
Latvijas Mednieku asociācija aicina dārzkopjus un privātos dārzeņu audzētājus dārzeņu ražas atlikumus nevis izmest mežā pašu brīvi izvēlētā vietā, bet gan sazināties ar vietējiem vai sev pazīstamiem medniekiem un piedāvāt šos ražas atlikumus viņiem, liecina asociācijas publicētā informācija.
"Mēs esam tas, ko mēs ēdam" - šis ir populārs teiciens, kuram savā ziņā ir taisnība. Ja mēs ēdam veselīgu pārtiku, mēs jūtamies labāk, uzlabojam savu veselības stāvokli un pat izskatu. Izrādās, ka atsevišķi produkti, konkrēti dārzeņi, var veicināt labu ādas stāvokli.
Uztura speciālisti, dietologi un ārsti vienmēr norāda, ka dārzeņus var un vajag ēst, jo tie ir ļoti veselīgi un bagāti dažādām minerālvielām, vitamīniem. Tomēr reizēm šie veselīgie dārzeņi var būt tikpat neveselīgi kā ātrās uzkodas, vēsta "Eat This, Not That".
„Mēness aptieka” un pētījumu aģentūras „Norstat” veiktajā aptaujā tapis zināms, ka gandrīz puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju visās vecuma grupās dažādā veidā gatavo veselīgu pārtikas produktu krājumus ziemai – turklāt vienlīdz aktīvi gan sievietes, gan vīrieši.
Vasarā ir diezgan viegli iedzīvoties gremošanas traucējumos, ja uzturā lieto produktus, tostarp augļus un dārzeņus, kas ir nepareizi uzglabāti un jau sākuši bojāties.
Populārā Ukrainas ēdienu blogere Alīna Fūdī dalās ar vakariņu ēdienu recepti, kas pēc viņas teiktā, palīdzēs saglabāt tievu vidukli. Viņa iesaka sagatavot ir vistas fileja ar dārzeņiem.
Jebkura veselīga uztura pamats ir dārzeņi. Tie ir bagāti ar dažādām uzturvielām, satur maz kaloriju, kā arī veicina labu veselību. Uzziniet, kāpēc dārzeņus nepieciešams ēst katru dienu!
Vai jūs dārzeņus mazgājat pareizi? Izrādās, ka to var darīt arī nepareizi. Noskaidrojiet, kā vispareizāk mazgāt šos sešus dārzeņus, lai tie vienmēr būtu perfekti tīri!