Viena no vecākajām un pārbaudītākajām sakņu dārzeņu uzglabāšanas metodēm ir burkānu glabāšana sausās, tīrās smiltīs. Šo paņēmienu jau izsenis izmantoja lauku mājās, kur nebija ledusskapju, un tas joprojām ir aktuāls arī mūsdienās, īpaši tiem, kuriem ir pieejms pagrabs vai vēsa noliktava. Ar padomiem dalās “express.co.uk”.
Metodes būtība ir vienkārša - tīrus, nebojātus burkānus ievieto kastē vai spainī, pārberot katru kārtu ar sausu, tīru smilti. Smiltis palīdz uzturēt vienmērīgu temperatūru un mitrumu, neļaujot burkāniem izkalst vai sākt pūt. Turklāt tā tiek aizkavēta gaisa piekļuve dārzeņiem, kas palēnina to novecošanas procesu.
Mūsdienu testi rāda, ka šādā veidā glabāti burkāni saglabā svaigumu un kraukšķīgumu vairākus mēnešus, bieži pat līdz pavasarim.
Svarīgi ir izmantot tikai pilnībā sausas smiltis un burkānus, kas nav mazgāti ar ūdeni, lai nesāktos bojāšanās process. Ja pagrabā nav iespējams nodrošināt nemainīgu vēsumu, kastes var novietot uz grīdas tālāk no siltuma avotiem un apsegt ar audumu, lai pasargātu no gaismas.
Šī metode ir piemērota ne tikai burkāniem, bet arī bietēm, pastinakiem un seleriju saknēm. Tā ļauj samazināt pārtikas atkritumus un saglabāt pašu audzēto ražu bez elektrības patēriņa.
Biežāk pieļautās kļūdas, glabājot burkānus smiltīs
Pārāk mitras smiltis - pat neliels liekais mitrums var izraisīt puves procesu, tāpēc pirms lietošanas tās jāizžāvē.
Bojātu vai mīkstu burkānu ievietošana - viens slikts burkāns var sabojāt visu kastē esošo ražu, tāpēc jāizmanto tikai veseli, stingri dārzeņi.
Mazgāšana pirms uzglabāšanas - burkānus nevajadzētu mazgāt ar ūdeni, pietiek notīrīt no lielākajiem zemes gabaliņiem ar sausu birsti vai rokām.
Nepiemērota temperatūra - pārāk silta telpa (virs +5 °C) saīsinās uzglabāšanas laiku, bet sals var sabojāt dārzeņu struktūru.