Burkānu sula ir īsta uzturvielu krātuve, raksta “Marthastewart”. Tomēr kas ir veselīgāks - svaigi burkāni vai burkānu sula?
Sulu spiešana koncentrē antioksidantus, vitamīnus un minerālvielas burkānos, kā rezultātā dzēriens ir bagāts ar uzturvielām.
Lai burkānu sula būtu veselīga, izvēlieties tādu, kurā ir maz vai nav pievienota cukura. Vēl labāk - pagatavojiet savu burkānu sulu mājās.
Burkānu sula satur A un C vitamīnus - divas galvenās vielas pareizai imūnsistēmas darbībai. A vitamīns uztur gļotādu integritāti, kas kalpo kā organisma pirmā aizsardzības līnija pret patogēniem, skaidro uztura speciālisti.
Tas arī palīdz ražot baltās asins šūnas, kas iznīcina patogēnus.
Savukārt C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kam ir dažādas lomas imūnsistēmas atbalstīšanā - tas aizsargā imūnās šūnas no oksidatīvā stresa.
Turklāt C vitamīns atbalsta kolagēna ražošanu, kas ir būtiska pareizai brūču dzīšanai un ādas integritātes saglabāšanai.
Tas novērš baktēriju iekļūšanu organismā un palīdz uzturēt labu veselību.
Burkānu sula palīdz acu veselībai - tā ir bagāta ar beta karotīnu, kas organismā tiek pārveidots par A vitamīnu. A vitamīns palīdz ražot olbaltumvielas, kas nepieciešamas nakts redzamībai, turklāt beta karotīns aizsargā acis no iekaisuma un oksidatīvā stresa.
Tas ir vitāli svarīgi acu veselībai, jo iekaisums un oksidatīvais stress var izraisīt hroniskas acu slimības.
Veicina sirds veselību - burkānu sula satur vairākas uzturvielas, kas atbalsta sirds veselību. Starp tām ir kālijs, minerāls, kas pazemina asinsspiedienu, atslābinot asinsvadu sieniņas.
Tā arī palīdz regulēt sirds ritmu, kas var palīdzēt novērst aritmiju (piemēram, problēmas ar sirdsdarbību). Burkānu sulā esošais beta karotīns arī samazina oksidatīvo stresu un iekaisumu, divus faktorus, kas veicina sirds slimības.
Burkāni ir arī dabisks nitrātu avots, ko organisms pārvērš slāpekļa oksīdā - glāze sulas paplašina asinsvadus, kas uzlabo asinsriti orgānos un pazemina asinsspiedienu.
Palielina hidratāciju - burkānu sula palīdz uzturēt hidratāciju organismā, jo burkāni sastāv no 85 līdz 95 procentiem ūdens.
Burkāni satur arī elektrolītus, piemēram, kāliju un nelielu daudzumu nātrija, kas palīdz uzturēt hidratāciju un nervu darbību.
Burkānu sula pret burkāniem - kas uzvar?
Burkānu sulai un burkāniem ir unikālas priekšrocības veselībai, taču tām ir atšķirīgas uzturvērtības un līdz ar to atšķirīga ietekme uz ķermeni, skaidro uztura speciālisti.
Šķiedrvielas - burkānu sulā ir maz šķiedrvielu, jo lielākā daļa no tām tiek atdalītas sulas spiešanas procesā.
Turpretī veseli burkāni, īpaši neapstrādāti vai viegli termiski apstrādāti, ir bagāti gan ar nešķīstošām, gan šķīstošām šķiedrvielām, kas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs un uzturēt zarnu veselību, sacīja uztura speciāliste, piebilstot, ka košļāšanas process padara veselus burkānus arī sātīgākus.
Cukurs - sulā ir vairāk kaloriju un vairāk cukura uz porciju, pateicoties augstajai dabisko cukuru koncentrācijai.
Beta karotīns - burkānu sulā esošais beta karotīns tiek labāk absorbēts.
Kopumā burkānu sula ir uzturvielām bagāta un ērta izvēle, īpaši acu veselībai un imūnsistēmas veselībai, secina uztura speciālisti. Tas ir saistīts ar augsto beta karotīna, A vitamīna un C vitamīna saturu.
Savukārt veseli burkāni ir labāki ilgstošai sāta sajūtai, gremošanai un cukura līmeņa asinīs kontrolei.