Kartupeļu mizas, burkānu gali un kāpostu serdes - noderīgas idejas izmantošanai virtuvē

© unsplash.com

Virtuvē nereti radušies “atlikumi” – kartupeļu mizas, burkānu gali, kāpostu serdes – bieži vien bez domāšanas tiek izmesti atkritumos. Taču patiesībā tie var kļūt par pārsteidzoši vērtīgu resursu, ja izmantojam tos gudri – gan ēdiena gatavošanā, gan kompostēšanā. Ar idejām dalās “The Kitchn”.

Dārzeņu buljons no mizām un galiem

Kartupeļu, burkānu un citu sakņu mizas, sīpolu un ķiploku mizas, kāpostu ārējās lapas un serdes - visas šīs daļas var pārvērst aromātiskā buljonā.

Kā pagatavot?

Savāc mizas un galiņus tīrā traukā vai saldētavas maisiņā (no mazgātiem, nebojātiem dārzeņiem).

Kad sakrājas pietiekami daudz, liec katlā, pievieno ūdeni, lauru lapu, piparu graudus, sāli un vāri ~30-45 minūtes.

Izkās un izmanto zupās, mērču pamatos vai sasaldē nelielās porcijās ērtākai izmantošanai.

Šāda pieeja palīdz samazināt pārtikas atkritumus un vienlaikus iegūt bagātīgu, dabīgu buljonu bez konservantiem.

Pexels.com

Kartupeļu mizas - kraukšķīgi čipsi

Kartupeļu mizas var kļūt par gardu uzkodu - pagatavo kraukšķīgus “čipsus”.

Recepte

Nomazgā mizas, nosusini.

Sajauc ar olīveļļu, sāli un garšvielām (piemēram, papriku, ķiploku pulveri, rozmarīnu).

Cep krāsnī 200 °C ~15-20 minūtes, līdz kraukšķīgas.

Līdzīgi čipsus var pagatavot arī no kāpostu ārējām lapām.

unsplash.com

Kāpostu serdes - ceptas vai sautētas

Kāpostu serdes bieži vien ir cietākas, taču tās var izmantot kā atsevišķu sastāvdaļu.

Idejas

Sagriez serdes šķēlītēs, apcep uz pannas ar sviestu un ķimenēm - iegūsi kraukšķīgu piedevu pie gaļas vai kartupeļiem.

Sautē kopā ar citiem dārzeņiem zupā vai gulaša tipa ēdienos - tās kļūst mīkstas un patīkami saldenas.

Burkānu gali un mizas - sulai vai pesto

Ja burkāni ir labi mazgāti un mizoti, arī mizas un gali var tikt izmantoti.

Sulas spiedē: kopā ar āboliem vai ingveru.

Burkānu galiņus samal kopā ar nedaudz eļļas un garšvielām, iegūstot variāciju par pesto.

Piezīme! Burkānu galiem jābūt svaigiem un bez pelējuma pazīmēm.

Pexels.com

Komposts - vienmēr laba ideja

Ja mājās vai laukos ir kompostēšanas iespējas, visus šos dārzeņu pārpalikumus var pārvērst par barojošu augsni nākamajai ražai.

Padoms

Nedrīkst kompostēt termiski apstrādātu pārtiku ar taukiem.

Vislabāk izmantot neapstrādātas dārzeņu daļas.

Ikdienas šķietami “bezvērtīgie” pārtikas atkritumi patiesībā var kļūt par pamatu nākamajam ēdienam, našķim vai auglīgai augsnei. Ar nelielu piepūli un radošu domāšanu iespējams ne tikai samazināt pārtikas atkritumu daudzumu, bet arī ieekonomēt un dzīvot ilgtspējīgāk.

Lasi arī par idejām, kā izmantot sakaltušu sieru un maizi

Sākums

Virtuvē nereti radušies “atlikumi” – kartupeļu mizas, burkānu gali, kāpostu serdes – bieži vien bez domāšanas tiek izmesti atkritumos. Taču patiesībā tie var kļūt par pārsteidzoši vērtīgu resursu, ja izmantojam tos gudri – gan ēdiena gatavošanā, gan kompostēšanā. Ar idejām dalās “The Kitchn”.

Svarīgākais