Ne viss, kas izskatās pēc “izmetama”, patiesībā tāds ir - sakaltis siers, maize vai apvītuši augļi bieži vien ir tikai jaunas receptes sākumpunkts. Kā dot tiem otro elpu un ietaupīt gan ēdienu, gan naudu, stāsta “BBC Good Food”.
Sakaltis siers - vēl lietojams un garšīgs
Pat ja siers vairs nav mīksts un elastīgs, to joprojām var izmantot.
Rīvēt un karsēt - sarīvē un pievieno makaroniem, omletei vai zupai. Siltums to atdzīvina.
Cepšanai - pievieno mīklai vai liec virspusē sacepumiem un tartēm - garšas intensitāte bieži pat uzlabojas.
Siera čipsi - sagriez plānas šķēlītes, liec uz cepamā papīra, krāsnī dažas minūtes, cep, līdz kraukšķīgi.
Sakaltusi maize - daudz iespēju
Kaut arī tā vairs nav mīksta un svaiga, maize var kļūt par jaunas receptes pamatu.
Grauzdiņi - sagriez kubiņos, aplej ar eļļu un garšvielām, apgrauzdē krāsnī vai pannā.
Maizes pankūkas vai klimpas - mērcē pienā vai ūdenī, pievieno olas un cep.
Brokastu sacepums - sajauc ar dārzeņiem, olām un sieru, liec karstumizturīgā traukā krāsnī.
Mājas rīvmaize - sablendē un uzglabā sausā traukā.
Apvītuši augļi - lieliska bāze saldumiem
Kad banāni kļūst brūni vai āboli sāk vīst, tie kļūst pat saldāki - ideāli desertiem!
Smūtiji - sajauc ar jogurtu vai pienu, saldētiem augļiem, sēklām.
Maizītes vai kēksiņi - banānu maize, ābolu kūciņas, bumbieru smalkmaizītes.
Augļu čatnijs vai ievārījums - savāri ar nedaudz cukura, citronu un garšvielām.
Saldēšanai - sablendē un ielej ledus formiņās, gatavi smūtijiem vai desertiem.
Nav jābūt šefpavāram, lai no “nogurušas” pārtikas radītu ko gardu. Radoša domāšana virtuvē nozīmē mazāk atkritumu, vairāk garšas un apzinātāku attieksmi pret pārtiku. Reizēm tieši no atlikumiem rodas vislabākās maltītes!
Vai tu jau zini, kā izmantot gurķu marinādi, cepot maizi?