Apnikusi ierastā rutīna, kad runa ir par ceptiem dārzeņiem? Saldiniet tos ar seno gardumu, kas, iespējams, jau ir pieliekamajā.
Noteikti ir dārzeņu puristi, kas apgalvos, ka labākais veids, kā tos ēst, ir ātri nomazgāt un ēst svaigus, bet pārējie no mums zina, ka tiem ir nepieciešama palīdzība. Dārzeņi saņem ievērojamu uzlabojumu no negaidītas, garšas bagātas majonēzes kārtas pirms cepšanas vai pievienotas rančo garšvielu paciņas, lai pastiprinātu garšu. Tomēr šīs metodes atstāj ko vēlēties salduma ziņā.
Ēdienu blogeris, recepšu izstrādātājs un Pinch and Swirl dibinātāja Marisa Stīvensa stāsta par dārzeņu saldināšanu un norāda uz medu, kā galveno sastāvdaļu, kas padara dārzeņus īpašus. "Es cepu dārzeņus vairākas reizes nedēļā, tāpēc esmu izmēģinājis daudz veidu, kā radīt garšu, nepārspīlējot. Medus ir viens no maniem iecienītākajiem veidiem, kā pievienot kontrastu," Marisa Stīvensa raksta thetakeout.com.
Vismaz 8000 gadus cilvēki ir izmantojuši bišu darba zeltaino augli, lai ēdienam pievienotu papildu garšas slāņus. Citi pārtikas produkti pieliekamajā var piešķirt ceptiem dārzeņiem saldu garšu, taču medus ir mazāk vienveidīgs. "Tas izceļ to dabisko saldumu un piešķir smalku sarežģītību," sacīja Stīvensa. "Šis cukura pieskāriens palīdz padziļināt brūnumu un piešķir dārzeņiem spīdīgu, zeltainu garoziņu."
Varētu domāt, ka medus pievienošana ceptiem dārzeņiem padarītu produktu pārāk saldu, taču tas ir taisnība tikai tad, ja izmanto daudz medus un nepievieno citas sastāvdaļas, lai ēdienam piešķirtu līdzsvaru. Stīvensa teica: "Nedaudz medus ir ļoti noderīgs. Kad tas ir savienots ar sāli, skābi vai garšvielām, tas uzlabo garšu, nepārvēršoties desertā."
Saskaņā ar Marisas Stīvensas teikto, ceptu dārzeņu saldināšana ar medu ir pavisam vienkārša. "Pirms cepšanas samaisiet dārzeņus ar eļļu un medu vai pievienojiet medu cepšanas laikā, ja strādājat ar lielu karstumu," viņa teica. Tomēr paturiet prātā, ka, ja vēlaties vienotu garšas profilu, medus vien nepalīdzēs. Nedaudz asuma, aromātisku piedevu un kaut kas asāks piešķir dziļumu. "Garšvielas, piemēram, ķimenes, Aleppo pipari vai timiāns piešķir kontrastu, un nedaudz etiķa vai citrona sulas beigās nodrošina līdzsvaru."
Tomēr neviens medus daudzums nevar labot faktu, ka ne visi dārzeņu veidi labi izcepas. "Sakņu dārzeņi, piemēram, burkāni, pastinaki, saldie kartupeļi un bietes, ir lieliski saderīgi," sacīja Stīvensa. No otras puses, "dārzeņi ar augstu ūdens saturu, piemēram, cukini, mēdz kļūt ūdeņaini un negūst tik lielu labumu no pievienotā salduma."
Tāpat ne visi zeltainā nektāra veidi labi saldina dārzeņus. Stīvensa paskaidroja: "Maigs, šķidrs medus, piemēram, āboliņa vai savvaļas ziedu medus, viegli saplūst ar lielāko daļu dārzeņu un papildina tos. Spēcīgs vai izteikti ziedu medus var nomākt ēdienu."
Tāpat kā ar citām saldām vielām, jāizvairās, ka medus var piedegt cepeškrāsnī. Lai gan dārzeņu sabojāšanas iespēja ir reāla, to var viegli novērst ar nelielu pieredzi.
"Izmantojiet mērenu karstumu (apmēram 200o C) un pārliecinieties, ka dārzeņi vispirms ir pārklāti ar eļļu," sacīja Stīvensa. Medus sajaukšana ar pietiekamu daudzumu eļļas palēninās karamelizācijas procesu, nodrošinot, ka ceptie dārzeņi pēc izņemšanas no krāsns garšo pēc iespējas labāk.