Šāda diēta var sniegt gan ieguvumus, gan nopietnus riskus. Uztura speciālisti skaidro, kā nedēļa, kurā ēdīsiet tikai augļus un dārzeņus, ietekmēs veselību.
Augļi un dārzeņi ir vērtīgi vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu avoti. Saskaņā ar PVO datiem, to ikdienas patēriņš (vismaz 400 grami) samazina hronisku slimību, tostarp diabēta un sirds slimību, risku. Tomēr pilnīga citu produktu noraidīšana var izraisīt olbaltumvielu, tauku un svarīgu mikroelementu deficītu, raksta DoctorPiter.
Runājot par diētas ieguvumiem, uztura speciālisti izceļ svara zudumu zemā kaloriju satura dēļ, uzlabotu gremošanu šķiedrvielu dēļ, kā arī enerģijas pieplūdumu dabisko cukuru un B vitamīnu dēļ.
Tomēr šādai diētai ir savi riski. Starp tiem ir olbaltumvielu un tauku deficīts (kas var izraisīt muskuļu vājumu un zudumu), B12 un D vitamīnu trūkums un problēmas ar kuņģa-zarnu traktu (KZT), jo pārmērīgs šķiedrvielu un fruktozes daudzums izraisa vēdera uzpūšanos un gremošanas problēmas.
Uztura speciālisti norāda, ka īslaicīga augļu un dārzeņu diēta (līdz 1-2 nedēļām) var būt noderīga detoksikācijai, gremošanas uzlabošanai un ķermeņa svara korekcijai. Taču ilgstoša šādas diētas ievērošana ir bīstama veselībai.
Jebkuras diētas pamatprincips ir maksimāla daudzveidība. Dažādi augi satur dažādus fitonutrientus: sarkanie dārzeņi ir bagāti ar likopēnu, zaļie dārzeņi ir bagāti ar hlorofilu un folātiem, oranžie dārzeņi ir bagāti ar beta-karotīnu. Vienpusīga augļu un dārzeņu diēta, nepievēršot uzmanību daudzveidībai, noved pie barības vielu deficīta, kas negatīvi ietekmē imunitāti.
Centieties iegādāties tikai sezonālus produktus. Šāds patēriņš ir ne tikai ekonomiskāks, bet arī palīdz iegūt maksimālu barības vielu daudzumu.
Pētījumi liecina, ka, piemēram, vasarā novāktos spinātos ir divas līdz trīs reizes vairāk C vitamīna nekā tajā pašā produktā, kas ziemā audzēts siltumnīcā.
Pievērsiet uzmanību bioloģiskiem augļiem un dārzeņiem. Pētījumi (tostarp tie, kas publicēti žurnālā British Journal of Nutrition) liecina, ka tie satur par 20-40 % vairāk antioksidantu un mazāk pesticīdu atlieku. Lai gan pamata barības vielu sastāva ziņā atšķirība starp bioloģiskajiem un konvencionālajiem produktiem joprojām ir nenozīmīga.