Veselības spēks: piecas antioksidantiem bagātākās garšvielas

© Foto: pixabay.com

Ir garšvielas, kas satur vairāk antioksidantu nekā populārā kurkuma. Lai gan kurkuma ir pazīstama ar savām labvēlīgajām īpašībām, tās aktīvā sastāvdaļa kurkumīns organismā uzsūcas slikti.

Šīs piecas garšvielas var būt lieliska alternatīva veselības uzlabošanai, ir uzskaitījusi reģistrēta uztura speciāliste Elizabete Bārnsa, raksta verywellhealth.

Foto: pixabay.com

Krustnagliņas. Tās ir bagātas ar eugenolu, spēcīgu antioksidantu, kas atrodams arī kanēlī un lauru lapās. Pētījumi liecina, ka tās ir pārākas par kurkumu fenolu satura ziņā. Tomēr krustnagliņas var palēnināt asins recēšanu, tāpēc pirms to aktīvas lietošanas jākonsultējas ar ārstu.

Foto: pixabay.com

Kanēlis. Šī aromātiskā garšviela satur vairāk fenolu savienojumu nekā kurkuma. Kanēlis var uzlabot kognitīvās funkcijas, taču tā pārmērīgums (īpaši kasijas šķirne) ir bīstams kumarīna dēļ, kas lielās devās ir kaitīgs aknām.

Foto: pixabay.com

Oregano. Šī ir līdere fenolu un flavonoīdu satura ziņā. Tā satur rozmarīnskābi, karvakrolu un timolu, kam piemīt potenciālas pretvēža īpašības. Tomēr, lietojot asins šķidrinošas zāles, jāievēro piesardzība.

Foto: pixabay.com

Timiāns. Tas satur A un C vitamīnus, kā arī luteolīnu, flavonoīdu, kas var nomākt audzēja šūnu augšanu. Šī garšviela ir bagāta arī ar dzelzi, kāliju un magniju.

Foto: pixabay.com

Salvija. Tā ir pazīstama ar augsto rozmarīnskābes saturu. Garšviela var uzlabot kognitīvās funkcijas un samazināt holesterīna līmeni, taču grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, tās lietošana lielos daudzumos ir jāizvairās.

Antioksidanti var palīdzēt aizsargāt šūnas no brīvajiem radikāļiem, kas var kaitēt DNS un palielināt vēža risku. Piesārņojums, smēķēšana un ultravioletais (UV) starojums var izraisīt brīvo radikāļu veidošanos.

Lai gan organisms pats ražo dažus antioksidantus, ir svarīgi tos uzņemt arī ar uzturu.

Tā kā ir daudz antioksidantu savienojumu veidu, ir grūti izmērīt to precīzu daudzumu pārtikā vai garšvielās. Tā vietā, lai koncentrētos uz skaitļiem, centieties ievērot sabalansētu uzturu, kas ietver dažādas antioksidantiem bagātas sastāvdaļas.

Foto: pixabay.com

Vairāk antioksidantiem bagātu augļu, dārzeņu, zaļās tējas un iepriekš minēto garšvielu lietošana uzturā var uzlabot vispārējo veselību. Tomēr, ja esat grūtniece vai lietojat medikamentus, pirmsnoteiktu garšvielu ievērojamas uzņemšanas konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.

Lasi šeit arī par citu garšvielu ietekmi uz organismu.

Dažas var traucēt medikamentu iedarbību vai izraisīt nevēlamas blakusparādības. Kopumā ir drošāk uzņemt antioksidantus ar pārtiku, nevis ar uztura bagātinātājiem, kas lielās devās var būt kaitīgi.

Dzīvesstils

Šo ēd pat viņa sieva – skatuves primadonna Alla Pugačova, kaut arī stingri seko līdzi savai slaidajai līnijai. Iespējams, Maksima gatavotā omlete ir tik garda, ka no tās nav iespējams atteikties!

Svarīgākais