Patiesība par augļu un dārzeņu mazgāšanu ar ziepēm, trauku līdzekli vai etiķi

© unsplash.com

Augļus un dārzeņus bieži uzskata par tīrības un veselības simbolu, tomēr – cik tīri tie ir, kad nonāk iepirkumu grozā no veikala plaukta? Sociālajos tīklos regulāri cirkulē ieteikumi mazgāt augļus ar ziepēm, trauku līdzekli vai pat etiķi. Bet vai tas tiešām padara tos drošākus – vai tieši pretēji rada jaunas problēmas? Skaidro “Very Well Health”.

Kāpēc jāmazgā augļi?

Augļu un dārzeņu virsmā bieži uzkrājas dažādi kaitīgie atlikumi

  • Pesticīdu un herbicīdu atliekas, kas nāk no audzēšanas procesa
  • Putekļi, baktērijas un vīrusi - īpaši, ja produkti tiek tirgoti tirgū vai ceļojuši lielus attālumus un stāvējuši veikala plauktā
  • Vaska pārklājums, ko ražotāji izmanto, lai augļi ilgāk saglabātu svaigu izskatu.

Tāpēc mazgāšana patiešām ir vajadzīga — taču svarīgi, kā tieši to darām.

pexels.com

Vai drīkst mazgāt ar ziepēm vai trauku mazgājamo līdzekli?

Īsā atbilde - nē.

Ziepju un trauku mazgāšanas līdzekļu sastāvā ir virsmaktīvās vielas, kas paredzētas tauku šķīdināšanai, nevis pārtikas apstrādei. Šīs vielas nav domātas uzņemšanai ar pārtiku - pat mazā daudzumā tās var palikt uz augļu mizas un kairināt gremošanas traktu vai izraisīt nelielu toksisku efektu, īpaši bīstami tas ir bērniem.

Pat ja rūpīgi noskalo ar ūdeni, pilnībā noņemt ziepju atlikumus bieži nav iespējams, jo daļa molekulu piesaistās augļa virsmai.

Pareizais mazgāšanas veids

Remdens ūdens (ne karsts!) - ideāli ap 30-40 °C. Karsts ūdens var sabojāt augļa virsmas struktūru un atvieglot pesticīdu iekļūšanu mīkstumā.

Berzē ar rokām vai mīkstu birstīti. Īpaši svarīgi citrusaugļiem, āboliem un bumbieriem, kas ir vaskoti.

Izmanto dabīgu šķīdumu - 1 litrs ūdens, 2 ēdamkarotes sodas vai 1 ēdamkarote ābolu etiķa.

Iemērc augļus uz 10-15 minūtēm un noskalo ar tīru ūdeni. Šāda metode palīdz samazināt pesticīdu atlikumus pat līdz par 80-90%.

Nosusini ar papīra dvieli - mitrā vidē baktērijas vairojas ātrāk.

Kuri augļi jāmazgā īpaši uzmani

  • Zemenes, mellenes, vīnogas: tās ir ļoti porainas, tāpēc labāk nemērcēt ilgi - tikai īsi noskalot ar remdenu ūdeni tieši pirms ēšanas.
  • Banāni, citrusaugļi: mazgā arī tos, jo, griežot vai lobot, baktērijas no mizas nonāk mīkstumā.
  • Avokado: arī šī “aizsargājošā miza” nav sterila - īpaši svarīgi mazgāt pirms griešanas.

unsplash.com

Vai bioloģiskos augļus ir droši lietot, tos nemazgājot?

Arī bioloģiskie produkti jāmazgā - tie var saturēt augsnes baktērijas un dabiskos pesticīdus (piemēram, vara savienojumus). Atšķirība ir tikai tā, ka šie pesticīdi ir dabiskas izcelsmes, bet tas nenozīmē, ka tie automātiski ir droši uzņemt lielos daudzumos.

Tātad - mazgāt ar ziepēm - nē! Mazgāt ar siltu ūdeni un dabīgiem līdzekļiem - jā, noteikti.

Tīri augļi nozīmē ne tikai mazāk pesticīdu, bet arī mierīgu sirdi, zinot, ka dari labu savam organismam.