Augļi ir veselīgi un gardi, taču daži ir īpaši rūpīgi jāmazgā, jo tajos var uzkrāties ievērojams daudzums pesticīdu, brīdina uztura speciāliste Karina Mišela. Viņa iesaka, kad vien iespējams, izvēlēties bioloģiskos augļus, kas audzēti, neizmantojot kaitīgas ķīmiskas vielas, un tāpēc ir drošāki veselībai, raksta “postimees.ee”.
Profesore Mišela pastāstīja, ka cilvēkiem, kuri dod priekšroku bioloģiski audzētiem augļiem un dārzeņiem, parasti ir ievērojami zemāks pesticīdu līmenis organismā.
Mišela arī sniedza augļu, dārzeņu un ogu sarakstu, kuros var būt īpaši augsts ķīmisko vielu līmenis, kā arī nosauca tos, kuros šādas vielas ir atrodamas relatīvi reti un nelielā daudzumā.
Šādos pārtikas produktos, visticamāk, būs visaugstākais pesticīdu līmenis:
zemenes;
āboli;
bumbieri;
persiki;
nektarīni;
vīnogas;
ķirši;
mellenes;
zaļās pupiņas;
spināti;
lapu kāposti;
paprika.
No visiem šiem pārtikas produktiem Mišela iesaka izvēlēties bioloģiski audzētus. Dārzeņi un augļi, kas audzēti savā dārzā, neizmantojot pesticīdus, arī ir lieliska izvēle.
Augļi, dārzeņi un ogas, kas importēti no valstīm ārpus Eiropas Savienības, var saturēt īpaši daudz kaitīgu vielu, jo citās valstīs bieži tiek izmantoti Eiropā aizliegti augu aizsardzības līdzekļi.
Ja tirgū vai veikalā iegādājaties nebioloģiskus produktus, pirms ēšanas tos īpaši rūpīgi nomazgājiet. Augļiem un dārzeņiem ar raupju mizu vislabāk ir izmantot birstīti un tos mazgāt karstā ūdenī vai ar īpašu, augļiem un dārzeņiem paredzētu mazgāšanas līdzekli.
Augļi, kas parasti satur vismazāk pesticīdu, ir:
burkāni;
sīpoli;
sēnes;
avokado;
zirņi;
kāposti;
sparģeļi;
kukurūza;
ananāss;
papaija;
melone;
kivi;
mango;
saldie kartupeļi;
arbūzi.
Pēc Mišelas teiktā, parastā veikalā vai tirgū var droši iegādāties arī apelsīnus, banānus un citus augļus, kuru mizas netiek ēstas. Tomēr pirms mizošanas tie vienalga ir rūpīgi jānomazgā.