Burkānu mizas bieži tiek izmestas kā atkritumi, taču jaunākie pētījumi pierāda – tās satur koncentrētu uzturvērtību un ir īsts vērtību krājums, kas bieži vien netiek novērtēts. Dalās izdevums “Foods”.
Kāpēc vērts ēst burkānu mizu?
Uzturvielu koncentrāts
Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā “Foods”, burkānu mizas satur par 42 % vairāk karotinoīdu un līdz pat septiņas reizes vairāk fenolu nekā pats burkāns jeb daļa, ko esam pieraduši lietot uzturā ikdienā. Šīs vielas - tostarp β-karotīns un hlorogēnskābe - aizsargā šūnas no bojājumiem un veicina imūnsistēmas darbību.
Spēcīgi antioksidanti un vitamīni
Pētījumi liecina, ka mizā atrodas lielāks daudzums beta karotīna, vitamīna C un B3 nekā pārējā saknē. Šīs vielas spēlē nozīmīgu lomu redzes, ādas un imūnsistēmas veselībā.
Lielisks šķiedrvielu avots
Burkānu mizas ir bagātas ar šķiedrvielām, kas veicina gremošanu, palīdz ilgāk justies paēdušam un atbalsta zarnu mikrobiomu.
Mazāk pārtikas atkritumu, maksimāla vērtība
Izmantojot mizu, ne tikai uzlabojam uztura bagātību, bet arī samazinām pārtikas atkritumus - vienkārši un gudri!
Praktiski veidi, kā izmantot burkānu mizas
Mūsdienīgais “karotīna krājums” virtuvē
Burkānu mizas ir viegli pieejams, diētisks un videi draudzīgs resurss, kas palīdz ikdienā bagātināt uzturu un papildināt uzturvielu krājumu. Nākamreiz, kad skaties uz burkānu mizām, atceries, ka tās ir vairāk nekā vien miza - tās ir dabisks superprodukts tavā ēdienkartē.
Lasi arī, kā izmantot ābolu mizas.