Burkānu mizas ir noderīgs superprodukts

© Pexels.com

Burkānu mizas bieži tiek izmestas kā atkritumi, taču jaunākie pētījumi pierāda – tās satur koncentrētu uzturvērtību un ir īsts vērtību krājums, kas bieži vien netiek novērtēts. Dalās izdevums “Foods”.

Kāpēc vērts ēst burkānu mizu?

Uzturvielu koncentrāts

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā “Foods, burkānu mizas satur par 42 % vairāk karotinoīdu un līdz pat septiņas reizes vairāk fenolu nekā pats burkāns jeb daļa, ko esam pieraduši lietot uzturā ikdienā. Šīs vielas - tostarp β-karotīns un hlorogēnskābe - aizsargā šūnas no bojājumiem un veicina imūnsistēmas darbību.

Spēcīgi antioksidanti un vitamīni

Pētījumi liecina, ka mizā atrodas lielāks daudzums beta karotīna, vitamīna C un B3 nekā pārējā saknē. Šīs vielas spēlē nozīmīgu lomu redzes, ādas un imūnsistēmas veselībā.

Lielisks šķiedrvielu avots

Burkānu mizas ir bagātas ar šķiedrvielām, kas veicina gremošanu, palīdz ilgāk justies paēdušam un atbalsta zarnu mikrobiomu.

Mazāk pārtikas atkritumu, maksimāla vērtība

Izmantojot mizu, ne tikai uzlabojam uztura bagātību, bet arī samazinām pārtikas atkritumus - vienkārši un gudri!

Pixabay.com

Praktiski veidi, kā izmantot burkānu mizas

  • Kraukšķīgie čipsi: pārklāj mizas ar olīveļļu un garšvielām, cep, līdz kļūst kraukšķīgas - veselīgs našķis.
  • Dārzeņu buljons: vāri mizas kopā ar citiem dārzeņiem, lai pagatavotu aromātisku un barojošu buljonu.
  • Pesto alternatīva: blendē mizas ar riekstiem, eļļu, ķiploku un citrona sulu.
  • Tējas versija: pagatavo dzērienu no mizām kopā ar ingveru vai kanēli - tas būs dabisks vitamīnu avots.
  • Maltītes papildinājums: blenderī pievieno mizas smūtijam vai biezenim, lai palielinātu to uzturvērtību.

Mūsdienīgais “karotīna krājums” virtuvē

Burkānu mizas ir viegli pieejams, diētisks un videi draudzīgs resurss, kas palīdz ikdienā bagātināt uzturu un papildināt uzturvielu krājumu. Nākamreiz, kad skaties uz burkānu mizām, atceries, ka tās ir vairāk nekā vien miza - tās ir dabisks superprodukts tavā ēdienkartē.

Lasi arī, kā izmantot ābolu mizas.