Kad dienas kļūst īsākas un saules gaismas arvien mazāk, daudzi izjūt nogurumu, skumjas vai vienkārši “pelēku” garastāvokli. Tā nav tikai noskaņa – ziemas melanholijai ir arī bioloģisks pamats. Mazāk gaismas nozīmē mazāku serotonīna un D vitamīna daudzumu organismā, kas ietekmē arī to, cik priecīgi un enerģiski jūtamies. Bet labs jaunums ir tas, ka ēdiens var būt viens no vienkāršākajie veidiem, kā palīdzēt smadzenēm atgūt līdzsvaru. Kā? Iesaka “BBC Food”.
Garšas, kas liek smaidīt
Daži produkti satur dabiskus vielmaiņas “aktivizētājus” - piemēram, triptofānu, omega-3 taukskābes un B grupas vitamīnus, kas piedalās serotonīna un dopamīna ražošanā. Šie hormoni tieši ietekmē mūsu noskaņojumu.

Garšas terapija mājās
Ziemas vakaros noder sildoši un aromātiski ēdieni - cepeši ar garšvielām, karijas zupas, kakao ar kanēli, vai vienkārši auzu putra ar riekstiem un medu. Sildošās garšvielas - ingvers, kardamons, kanēlis, krustnagliņas - ne tikai uzlabo garšu, bet arī aktivizē asinsriti un rada labsajūtu.
Garastāvokli var uzlabot arī krāsas uz šķīvja - oranži, dzelteni un sarkani dārzeņi (ķirbis, paprika, burkāns) “pabaro” gan acis, gan smadzenes.
Vairāk par krāsaino dārzeņu varavīksni lasiet šeit.
Ziemas melanholiju nevar pilnībā “izārstēt” tikai ar šķīvi ēdiena, bet mazas, siltas maltītes ar dabīgiem produktiem un garšvielām palīdz ķermenim un prātam justies līdzsvarotāk. Reizēm tieši smarža un garša var būt mūsu vienkāršākā terapija.