Puķkāpostu labvēlīgā ietekme uz veselību

© Foto: freepik.com

Ziedkāposti nav tikai garšīgs piedevas ēdiens – tie ir spēcīgs veselības avots, kas var ievērojami stiprināt organismu. Uztura speciāliste Susana Fišere identificēja piecus galvenos šā dārzeņa ieguvumus ikdienas uzturā, raksta verywellhealth.com.

Pirmkārt, ziedkāposti palīdz novērst šķiedrvielu deficītu, kas skar 95% cilvēku. Šķiedrvielas ilgāk uztur sāta sajūtu un normalizē gremošanu.

Otrkārt, dārzenis ir bagāts ar antioksidantiem, kas aizsargā šūnas no bojājumiem. Visaugstākā antioksidantu koncentrācija ir lapās, paverot iespējas jaunu funkcionālu pārtikas produktu izstrādei.

Treškārt, ziedkāposti ir dārzenis ar visaugstāko holīna saturu. Šī viela paātrina vielmaiņu, uzlabo atmiņu un garastāvokli, kā arī atbalsta nervu sistēmas darbību.

Ceturtkārt, produkts ir svarīgu minerālvielu avots: kalcijs kauliem, magnijs asinsspiedienam, fosfors DNS un kālijs šūnām. Ziedkāpostu kālija saturs ir tikai nedaudz zemāks nekā banānos.

Visbeidzot, ziedkāpostos esošajam pretiekaisuma antioksidantam sulforafānam ir pierādītas pretvēža īpašības, kas aizsargā šūnas no bojājumiem un kavē audzēju augšanu.

Kam vajadzētu izvairīties no ziedkāposta

Lai gan ziedkāposti sniedz labumu lielākajai daļai cilvēku, dažiem var rasties blakusparādības, lietojot šos dārzeņus pārāk daudz:

Cilvēkiem ar kairinātu zarnu sindromu: zināms, ka ziedkāposti izraisa gāzes, tāpēc, ja rodas kuņģa-zarnu trakta problēmas, piemēram, kairinātu zarnu sindroms (KZS), ieteicams ēst ziedkāpostu nelielā daudzumā.

Cilvēkiem, kuri lieto asins šķidrinātājus: ja lietojat asins šķidrinātājus, piemēram, Jantoven (varfarīnu), ir pretrunīgi pierādījumi, ka K vitamīna uzņemšana ar uzturu varētu traucēt zāļu iedarbībai. Tomēr pētnieki apgalvo, ka nav pietiekamu pierādījumu, lai ieteiktu mainīt uzturu, jo uzņemšanai būtu jābūt pārmērīgi lielai. Tomēr drošības labad apspriediet to ar veselības aprūpes speciālistu.

Cilvēkiem ar joda deficītu: pārmērīgs krustziežu dārzeņu, tostarp ziedkāposta, daudzums var traucēt joda uzņemšanu vairogdziedzerī. Pētnieki uzskata, ka šī problēma būtu tikai cilvēkiem ar joda deficītu, kuri ēd lielu daudzumu šo dārzeņu.