\\Autori

IZIlze Zonne

3.apr
Laika sprīdis, kad tecina bērzu sulas, ir tik īss, ka to itin viegli var palaist garām. Patiesībā būtu ideāli, ja ikviens varētu braukt uz laukiem un katru dienu dzert bērzu sulu, kas tikko nākusi no koka. Arī ļaužu apkārt būtu mazāk un distanci varētu ievērot bez pūlēm.
 
1.apr
1. aprīlis taču ir Smieklu diena! Neraugoties uz drūmo un neziņas pilno situāciju, smieties joprojām ir veselīgi. Gan pilnā balsī rēkt, skatoties komēdiju, gan ķiķināt, lasot kādu smieklīgu grāmatu, gan vienkārši pasmieties pie sevis un pašam par sevi. Smiekli ir zāles pret daudzām kaitēm un jo sevišķi – pret spriedzi, ar kuru tik piesātināta mūsu ikdiena. Varbūt šoreiz iztiksim bez aprill, aprill klasiskajā nozīmē – bez apcelšanas, izjokošanas un mānīšanās, tam nudien nav īstais brīdis, bet var taču jokoties sirsnīgi un labsirdīgi.
 
28.mar
2020. gada 29. martā pulksten 3.00 (naktī no sestdienas uz svētdienu) notiks pāreja uz vasaras laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu, – vēstīts Ekonomikas ministrijas mājaslapā. Arī tas vēl!
 
27.mar
Parasti nātru un citu ēdamo nezāļu laiks pienāk kaut kad maijā, bet šajā dīvainajā pavasarī sauju jauno nātru dzinumu dažviet varēja saplūkt jau februāra beigās. Varbūt arī jūsu apkārtnē kaut kur piesaulītē zem pērnajām lapām slēpjas pirmie maigie nātru zaļumi.
 
20.mar
Pirmais, ko var uzzināt, meklējot informāciju par ciedru riekstiem: tie vispār nav rieksti, tāpat arī koki, kuros tie aug, nav nekādi ciedri. Tomēr publikāciju autoriem nākas atzīt, ka no zinātniskā viedokļa nepareizais nosaukums «ir nostiprinājies kulinārijā». Par laimi, kļūmīgais ķēķī dotais vārds nepasliktina ciedru riekstiņu garšu.
 
19.mar
Divi pacienti, vienāda diagnoze, bet katram var palīdzēt atšķirīga ārstēšana – tāda situācija medicīnā kļūst arvien biežāka. Kā ārsti zina, kuru metodi izvēlēties? Lielā mērā viņu lēmums balstīts uz izmeklējumu rezultātiem, kas veikti patoloģijas laboratorijā. Mēdz teikt, ka patologs ir pacientam neredzamais mediķu komandas dalībnieks, bet no viņa darba ir atkarīgs ļoti daudz.
 
13.mar
Pat ja esat ļāvušies panikai un koronavīrusa epidēmijas gaidās lielā daudzumā sapirkušies griķus, tā nebūs velti izšķērdēta nauda. Griķi ir veselīgs produkts, no kura organisms var gūt daudz labuma.
 
11.mar
Mostoties dabai, mostas arī cilvēku vēlme kļūt fiziski aktīvākiem, atbrīvoties no muguras problēmām, atgūt možumu, dzīvot saskaņā ar sevi un neļauties raizēm. Tas prasa gan neatlaidību, gan lielu darbu, kas nav paveicams vienā dienā, tomēr rezultāts ir pūļu vērts. Lai iecerētais izdotos, nepieciešami kompetenti un uzticami konsultanti, kuri palīdzēs gan izprast problēmas būtību, gan iedvesmos to risināt. Padomus sniedz Kūrorta rehabilitācijas centra Jaunķemeri speciālistes.
 
6.mar
Kāda kriminālromāna varone, nevaļīga un izsalkusi policiste, reiz izteicās, ka tunča konservi ir slinko meiteņu draugi. Ja mājās nekā prātīga nav, no vienas tādas kārbiņas var paēst. Bet, ja krājumos ir arī citi produkti, vajadzīgs kāds brīdis laika un nedaudz fantāzijas, lai izdotos patiešām garda maltīte.
 
28.feb
Lūdzu kaut ko nemākslotu. Mūsu senčiem bijis pieņemts laikā no Miķeļiem (29. septembra) līdz Pavasara Mārai (25. martam) ēst tauku putru, bet pārējā laikā – piena putru. Tā bija kārtīga putra no miežu putraimiem. Nenoslinkosim un izvārīsim tādu arī mēs, lai nu aplejamās paciņu putras paliek darbdienu steigai. Ja negribas putru, lai būtu zupa – arī tajā miežu putraimi iederēsies un piešķirs papildu sātīgumu.
 
26.feb
Alkoholisms ir viena no senākajām atkarībām, un tomēr gan pašiem atkarīgajiem, gan citiem joprojām trūkst izpratnes, ka tā ir slimība, nevis izlaidība, vājš raksturs vai slikts ieradums. Daudzi uzskata, ka pietiek tikai saņemties, lai tiktu ar to galā. Taču slimības ārstēšanā vajadzīga speciālistu palīdzība un ir jāiegulda liels darbs, lai izprastu atkarības mehānismu, sakārtotu domāšanu un rastu motivāciju nedzert.
 
21.feb
Kressalātu dīgsti jeb, kā tagad mēdz teikt, mikrozaļumi, noteikti jāiekļauj savā ēdienkartē, gaidot pavasari. Tos var pirkt veikalā vai izaudzēt kabatlakata lieluma dārziņā uz palodzes, laiku pa laikam pievienojot kādu šķipsniņu salātiem, zupai, omletei vai uzliekot uz sviestmaizes – būs gan rotājums, gan svaigs garšas akcents.
 
20.feb
Vārdkopu personalizētā medicīna jeb precīzijas medicīna, domājams, turpmāk dzirdēsim arvien biežāk. Pasaulē tā tiek uzskatīta par vienu no galvenajām veselības aprūpes prioritātēm, un plašākā izpratnē tā ir medicīniskās aprūpes pielāgošana katra pacienta individuālajām īpatnībām. Sevišķa nozīme šai pieejai ir onkoloģijā.
 
15.feb
Kāda īsti ir jūsu attieksme pret Valentīna dienu? Droši vien katrs pazīst kādu, kurš to kategoriski neatzīst, un kādu citu, kuram ap šo laiku jau rīta kafija pasniegta gultā, rožu pilna māja un ledusskapī visneiedomājamākā kūka sirds formā. Bet ļoti daudziem cilvēkiem, jo sevišķi tādā dzīves posmā, kad mīlas lietās valda stabilitāte, attieksmi nosaka mirkļa noskaņa: ja redzi, ka apkārt visi skraida, puķes pirkdami un romantiskas vakariņas plānodami, tad var jau ļauties impulsam un arī pagatavot kaut ko valentīndienīgu.
 
14.feb
No tā, kā­du ūde­ni mēs dze­ram, ir at­ka­rī­ga mū­su ve­se­lī­ba. Pē­dē­jā lai­kā bie­ži tiek ru­nāts par or­ga­nis­ma ok­si­dē­tā­jiem – brī­va­jiem ra­di­kā­ļiem, ku­ru kai­tī­go ie­tek­mi vei­ci­na stress, pār­slo­dze un da­žā­di dzī­ves­vei­da fak­to­ri. Viens no tiem ir mū­su ti­pis­kā ēdien­kar­te, kur do­mi­nē skā­bie, ne­vis sār­mai­nie pro­duk­ti. To vi­su ap­zi­no­ties, cil­vē­ki mek­lē vei­dus, kā uz­ņemt anti­ok­si­dan­tus, ie­gā­dā­jas da­žā­dus uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tā­jus, bet ne vis­i zi­na, ka pa­lī­dzēt var vēl viens da­bisks anti­ok­si­dants – sār­mai­nais jo­ni­zē­tais ūdens.
 
7.feb
Droši vien arī jūsu virtuvē atrodama tik pierastā un tik daudzu ēdienu pagatavošanai vajadzīgā zili baltā kartupeļu cietes paciņa. Šogad «zilajai paciņai», kā to ikdienā dēvē paši ražotāji, ir 30 gadu jubileja. Dizains šajā laikā nedaudz mainījies, bet atpazīstamību joprojām nodrošina tradicionālā krāsu kombinācija.
 
5.feb
Pēdējā laikā daudzināto ziņu, ka cilvēks uzskatāms par jaunu līdz pat 65 gadu vecumam, var uztvert ar dalītām jūtām. No vienas puses, var priecāties. No otras – tomēr jāsaprot, ka jaunais dalījums galvenokārt balstīts uz cilvēku darba mūža ilgumu, bet mazāk ņemtas vērā fizioloģiskās pārmaiņas, kas, gadiem ejot, norisinās organismā.
 
24.jan
Šajā gadalaikā greipfrūts līdz ar citiem citrusaugļiem ir kā sveiciens no kādas saulainākas un dzīvespriecīgākas vietas. Laba izvēle, ja gribas izbaudīt mazliet atsvaidzinoša rūgtuma.
 
22.jan
Alerģija ir slimība, kas savās daudzveidīgajās izpausmēs pacientiem traucē visu gadu. Pavasara un vasaras sezonā Latvijai un mērenā klimata joslai raksturīgi trīs ziedputekšņu alerģijas periodi: aprīlis un maijs saistīts ar alkšņu, bērzu, lazdu un pieneņu ziedēšanu, jūnijā un jūlijā zied pļavu zāles, augustā – vībotnes, balandas un nātres. Savukārt neatkarīgi no gadalaika problēmas rada mājas putekļu ērcītes, pelējums un dzīvnieku alergēni.
 
18.jan
Lai gan sīpolam maltītē reti kad atvēlēta galvenā loma, tā garšai ir sava pastāvīga vieta daudzu ēdienu garšas buķetē, varētu sacīt, ka sīpols ir komandas spēlētājs. Svaigs, cepts, marinēts vai kaltēts, samalts un iekļauts garšvielu maisījumā, tas nonāk mūsu galdā ik dienu, pat ja reizēm to neapzināmies. Taču ziemā pārmaiņas pēc var pievērsties ēdieniem, kur sīpoli ir galvenā sastāvdaļa.
 
16.jan
Situācija medicīnā jau ilgāku laiku tiek apspriesta no visām pusēm: mediķu atalgojums, slodze, darba organizācija ārstniecības iestādēs, rindas uz izmeklējumiem, mūsdienīgu tehnoloģiju un medikamentu pieejamība... «Tomēr ir tādi ārsta profesijas aspekti, kas netiek pieminēti, bet par kuriem būtu jārunā,» saka psihiatre Lada Stoligvo. «Mums ir pienākums glabāt noslēpumā pacienta slimības vēsturi un citu informāciju par pacientu, jo tā ir sensitīva un mēs nedrīkstam to komentēt pat tad, ja saskaramies ar tādu nepatīkamu fenomenu kā apmelošana vai sūdzību rakstīšana, piemēram, internetā, līdz ar to mums nav iespējas attaisnoties. Patiesībā ārsti ir diezgan neaizsargāta profesija, jo daži cilvēki var izmantot šo situāciju ļaunprātīgi līdz pat tīšai apmelošanai kaut kādu personisku iemeslu dēļ.»
 
11.jan
Ja jaunajā gadā esi spēris varonīgu soli un savā ēdienkartē atteicies no pievienotā cukura un rūpnieciski ražotajiem saldumiem, tomēr pēkšņi sakārojas kādu konfekti – apēd vienu dateli.