Sācies rabarberu laiks: kā tie uzlabo veselību un lietojami uzturā

© Pixabay

Sācies rabarberu laiks un līdz Jāņiem rabarberu kāti ir vislabākie, jo vēlāk tajos pieaug skābeņskābes saturs, pāraugot rabarberi kļūst cieti, koksnaini un ļoti skābi.

Tautas ticējumam, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem, ir racionāls pamats: pārauguši rabarberi satur daudz skābeņskābes, kas nenāk par labu ne garšai, ne ēdāja veselībai.

Rabarberu vēsturiskā dzimtene, cik nu pētniekiem izdevies noskaidrot, esot Ķīna, kur tie pazīstami kopš piektā gadu tūkstoša pirms mūsu ēras. Tie gan bijuši atšķirīgi no saviem šodienas ciltsbrāļiem, kas aug mūsu dārzos.

Rabarberi tolaik lietoti, lai ārstētu cingu un drudzi, lai veicinātu gremošanu, novērstu aizcietējumus un dziedētu mutes un deguna gļotādu.

Līdz Eiropai rabarberi nonākuši galvenokārt caur Krieviju. Cik var spriest, šī nodarbe tirgoņiem bijusi ienesīga, bet reizēm arī riskanta, jo laiku pa laikam varas iestādes pasludinājušas rabarberu tirdzniecību par valsts monopolu, līdz ar to katram, kurš visu preci nav pārdevis kronim par noteiktu cenu, draudējusi mantas konfiskācija, bet kādu brīdi 18. gadsimtā - pat nāvessods. Cenas ziņā Ķīnas rabarberi varējuši mēroties ar safrānu un opiju. Savukārt tos rabarberus, kuri auga pašā Krievijā, medicīniskā kolēģija bija atzinusi par ārstniecībai nepiemērotiem. Toties tie gluži labi derēja ēšanai, jo ar laiku kļuva par pieprasītu eksporta preci Eiropā.

F64 Photo Agency

Kāpēc tāds nosaukums «rabarberi»? Ir avoti, kuri vēsta, ka senais Volgas upes nosaukums esot Rha un pie tās dzīvojuši barbari - no turienes arī cēlies rabarberu vārds daudzās valodās.

1750. gadā kāds Krievijas ārsts, uzvārdā Groters, no Buhāras tirgoņiem iepircis ārstniecības rabarberu sēklas un nosūtījis tās slavenajam dabas pētniekam Linnejam, kurš izaudzējis rabarberus un vēlāk tos zinātniski aprakstījis. 1873. gadā Prževaļskis atvedis rabarberu sēklas no Ķīnas un iesējis Pēterburgas botāniskajā dārzā. Savukārt vācu botāniķis Tafels atvedis uz Šveici rabarberu sēklas no Tibetas. Izaudzētie augi kļuvuši par mūsdienu rabarberu priekštečiem. Rabarberi aug daudzos dārzos Eiropā un Amerikā, tie nav īpaši prasīgi, labi jūtas un arī labi izskatās, ja vien nekrīt par upuri gliemežiem. Tomēr stipri apgrauztās lapas var noraut, un to vietā aug jaunas.

100 gramos rabarberu ir apmēram:

• 93 g ūdens,

• 3-4 g ogļhidrātu,

• 1,8 g šķiedrvielu;

• 280 mg kālija,

• 86 mg kalcija,

• 12 mg magnija,

• 14 mg fosfora,

• nedaudz dzelzs, mangāna, vara, selēna un cinka, no vitamīniem - apmēram 60 mikrogramu betakarotīna, 8 mg C vitamīna, nedaudz folskābes, E vitamīna, vairāki B grupas vitamīni u.c.

• Enerģētiskā vērtība - apmēram 21 kkal.

Pixabay

Rabarbera ārstnieciskās īpašības

* Labvēlīgi ietekmē urīnceļu sistēmu, piemīt urīndzenošs efekts, tāpēc ieteicams lietot cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz tūsku.

* Izmanto kā spēcinošu līdzekli, ja ir avitaminoze.

* Labvēlīgi iedarbojas uz ādas stāvokli, matiem un nagiem.

* Pateicoties augstajam magnija sāļu saturam, kālijam un fosforam, rabarberus lietderīgi ēst, ja ir mazasinība, jo tie aktivizē asins šūnu veidošanos.

* Urīndzenošā efekta dēļ bieži izmanto kā ārstniecisku līdzekli, ja ir podagra un aknu slimības gadījumos.

* Rabarberu kātos ir daudz askorbīnskābes, kas aizsargā organismu no vīrusiem, infekcijām un priekšlaicīgas novecošanās, kā arī A vitamīns.

Pixabay

Der zināt:

* Rabarberi satur C vitamīnu, karotīnus, kālija, kalcija, fosfora, magnija sāļus un organiskās skābes - ābolskābi, citronskābi, dzintarskābi, kā arī skābeņskābi. Pāraugušos rabarberos ir daudz skābeņskābes, tāpēc tos vairs neiesaka lietot uzturā.

* Novācot rabarberus dārzā, kāti jāizrauj, nevis jāgriež ar nazi.

* Pērkot rabarberus, izvēlas stingrus, košus, nesavītušus, trauslus, ne pārāk lielus un ne pārāk šķiedrainus kātus.

* Svaigus rabarberus uzglabā ledusskapī, ietītus pārtikas plēvē vai iesaiņotus polietilēna maisiņā, bet jau trešajā dienā kāti kļūst apvītuši.

* Par rabarberu lapu izmantošanu uzturā katram jālemj pašam. Ekspertu domas dalās: vieni norāda, ka lapas nedrīkst ēst, un uzskata tās par indīgām, citi atzīst, ka lapas var izmantot zupām un tīteņiem.

* Rabarberus mizo īsi pirms lietošanas, mizu novelk virzienā no kātiņa apakšas uz augšu.

* Rabarberi ļoti ātri izvārās mīksti. Ja gabaliņus grib saglabāt veselus, tos liek nelielā vāroša ūdens daudzumā, kam pievienots cukurs, un vāra uz lēnas uguns 7-10 minūtes.

Pixabay

* Nedrīkst rabarberus likt rūsoša materiāla traukos, jo tad tie kļūst pelēcīgi un zaudē daudz no savas vērtības. Piemēroti ir nerūsējošā tērauda vai emaljēti katliņi, kā arī trauki ar teflona klājumu.

* Rabarberus ziemai var sasaldēt: kātus nomizo, uz vienu minūti iegremdē vārošā ūdenī, pēc tam atdzesē aukstā ūdenī, rūpīgi nosusina un pilda saldēšanai domātajos maisiņos vai konteineros.

* Kātus var saldēt, arī sagrieztus gabaliņos, ar nelielu cukura piedevu (ap 60 g cukura uz 500 g rabarberu). Tos atlaidinot, izdalās garšīgs sīrups.

* Gatavojot soļanku, sagrieztus rabarberu kātus var pievienot skābēto gurķu vietā.

* Ievārījumā, kompotā un dažādos saldajos ēdienos rabarberi labi sader kopā ar zemenēm, banāniem, ķirbjiem, avenēm, apelsīniem, bumbieriem, rozīnēm u.c.

* Rabarberus var saldināt ar balto vai brūno cukuru, medu, kļavu sīrupu un citiem saldinātājiem, no garšvielām tiem mēdz pievienot kanēli, vanilīnu un ingveru; vai izmantot arī citronu un apelsīnu miziņas, piparmētras, citronmelisas, rozmarīnu u.c.

Pixabay

***

Pret avitaminozi

100 mililitriem rabarberu sulas un 150 mililitriem ūdens pievienot vienu tējkaroti medus. Dzert no rītiem. Kursa ilgums - viens mēnesis.

Asinsspiediena pazemināšanai

Lai pazeminātu asinsspiedienu, pietiks ar 50 mililitriem rabarberu sulas, kas atšķaidīta ar ūdeni. Kursa ilgums - no piecām līdz desmit dienām.

Pret aizcietējumiem

Katru rītu pirms brokastīm dzert glāzi burkānu sulas, kurai pievienota viena ēdamkarote rabarberu sulas. Ja nepieciešams, šādu maisījumu dzer trīs reizes dienā pirms katras maltītes.

Pixabay

Pret ādas slimībām

Rabarberu sulu var izmantot dažādu dermatoloģisku slimību ārstēšanai. Tautas dziednieki iesaka 100 mililitriem rabarberu sulas pievienot tējkaroti etiķa (var ābolu etiķi), uzklāt uz problemātiskās vietas, pēc 15-20 minūtēm noskalot ar ūdeni.

Pret vasarraibumiem

Kefīra un rabarberu sulas (attiecībā 1 pret 1) maisījumu var izmantot, lai mēģinātu tikt galā ar vasaras raibumiem. Protams, tie nepazudīs vispār, bet kļūs gaišāki.

Rabarberu sula

Tievēt gribētājiem rabarberu sula, iespējams, ir vēl neizmēģinātais brīnumlīdzeklis, bet ir vērts izmēģināt, uz kādu laiku to iekļaujot ēdienkartē, jo tā aktivizēt zarnu trakta darbību, attīra to no toksīniem un pūšanas procesiem. Rabarberu sula ir lielisks antiseptiķis, kam pa spēkam ir dažādu infekcijas un ādas slimību ārstēšana. Tā lieliski noderēs arī tiem, kam ir mazasinība. Saskaņā ar tautas gudrībām, rabarberus var izmantot arī aknu slimību gadījumos, kā arī tā var tikt lietota, lai stiprinātu sirdi un normalizētu asinsspiedienu.

Protams, rabarberu sula nav dzerama litriem, turklāt svaigi spiestā sula jāatšķaida vai nu ar ūdeni, vai ar citu sulu (burkānu, ābolu, seleriju...) attiecībā 1 pret 4.

Pixabay

***

Rabarberu ēdieni un dzērieni var būt visai daudzveidīgi.

Ja prāts nesas uz kaut ko tradicionālu, lai top viena kārtīga drumstalu plātsmaize, debesmanna vai ķīselis ar klimpām. Bet no rabarberiem var gatavot arī salātus, zupas, šo to uz grila cepamu, un, ja rabarberu daudz, sanāks arī krājumi ziemai. Prasmīgi dārzkopji mēdz arī pagarināt rabarberu sezonu, izraujot pāraugušās lapas un ļaujot ataugt jaunām, kuru kāti atkal ir maigi un sulīgi.

Rabarberu receptes

Grilētas vistu krūtiņas ar rabarberiem

Sastāvdaļas:

  • 6 vistu filejas bez ādas
  • 6 trausli rabarberu kātu gabali (5-7 cm)
  • sāls
  • malti melnie pipari
  • kapāti svaigi zaļumi pēc izvēles
  • 6 šķēlītes cauraugušas dūmotas cūkgaļas

Pagatavošana:

Vistu filejas viegli izdauza ar gaļas āmuriņu, ierīvē ar sāli un pipariem, uzkaisa kapātus zaļumus. Rabarberu nomizo, liek uz filejas platākā gala, satin stingru veltnīti, ko aptin ar dūmotās gaļas šķēli. Veltnīšus saver uz iesma un izcep uz grila, periodiski apgrozot.

Pixabay

Kāpostu un rabarberu salāti

Sastāvdaļas:

  • 400 g svaigu galviņkāpostu
  • 2 vidēji sīpoli
  • 1 vidējs burkāns
  • 1 rabarbera kāts
  • 3 seleriju kāti
  • augu eļļa
  • sāls, cukurs, zaļumi pēc garšas

Pagatavošana:

Kāpostus sarīvē ar rupjo rīvi, pārlej ar vārošu ūdeni un ļauj atdzist, notecina uz sieta. Notīra un sarīvē sīpolus un burkānu, sajauc, liek pannā nelielā augu eļļas daudzumā un mazliet apcep. Plānās šķēlītēs sagriež nomizotu rabarberu un seleriju kātus. Visas sastāvdaļas sajauc, pēc garšas pieliek sāli, cukuru un zaļumus.

Rabarberu aukstā zupa

Sastāvdaļas:

  • 200 g notīrītu rabarberu
  • 1 neliels vārīts burkāns
  • 100 g redīsu
  • dilles, zaļie lociņi
  • 2 cieti vārītas olas
  • 1/2 tējkarote sinepju
  • 1/2 tējkarote cukura
  • sāls
  • 0,5 l rjaženkas

Pagatavošana:

Rabarberu sagriež mazos gabaliņos, sautē nelielā ūdens daudzumā divas minūtes. Pievieno vārīto burkānu, kas sagriezts kubiņos, ripiņās sagrieztus redīsus, sīki sagrieztus lociņus un dilles, kā arī sakapātus olu baltumus. Olu dzeltenumus samīca ar sinepēm, sāli un cukuru, pa daļām pielej rjaženku, pievieno pārējās sastāvdaļas, sajauc.

Deserts Rabarberu muļķis

Sastāvdaļas:

  • 500 g rabarberu kātu
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 300 g klasiskā krēmsiera
  • 150 ml grieķu jogurta bez piedevām
  • piparmētru lapiņas un zemenes rotāšanai

Pagatavošana:

Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos, kopā ar četrām karotēm cukura lēni sasautē pannā mīkstus. Notecina un saglabā izdalījušos sīrupu. Rabarberus atdzesē. Krēmsieru saputo ar atlikušo cukuru, pievieno jogurtu un sagatavotos rabarberus. Masu sadala deserta trauciņos vai glāzēs, rotā ar piparmētru lapiņām un zemenēm, uz vienu stundu ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas katrai porcijai uzlej nedaudz sīrupa.

Rabarberu Margarita

Sastāvdaļas:

  • 3 rabarberu kāti
  • pusglāze ūdens
  • pusglāze cukura
  • 4 glāzes ledus
  • 80 ml tekilas

Pagatavošana:

Rabarberus notīra, sagriež gabaliņos, liek katliņā, pārlej ar ūdeni, uzliek vāciņu un vāra uz lēnas uguns 15 minūšu. Iegūto šķidrumu izkāš, pievieno cukuru, izmaisa, lai tas izšķīst, atdzesē. Sasmalcinātu ledu, tekilu un iegūto sīrupu sablenderē, lej dzērienu glāzēs un tūlīt pasniedz.

Pixabay

Cūkas krūtiņa rabarberu mērcē

Sastāvdaļas:

  • 2 kg cūkas krūtiņas
  • 7 rabarberi
  • 3 ēdamkarotes olīvu eļļas
  • 1 sīpols
  • 3 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 3 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
  • 3 ēdamkarotes medus
  • sāls
  • malti sarkanie pipari

Pagatavošana:

Gaļu sagriež šķēlēs, ierīvē ar sāli un pipariem. Notīrītus rabarberu kātus sagriež mazos gabaliņos, liek katlā, pārlej ar nelielu ūdens daudzumu, uzvāra un turpina vārīt, līdz rabarberi mīksti. Tos notecina un sablenderē viendabīgā biezenī. Tikmēr cepeškrāsni iesilda līdz 170 grādiem. Gaļu apcep pannā olīvu eļļā no abām pusēm, izņem un atliek malā. Pannā liek sīki sagrieztu sīpolu, maisot cep piecas minūtes, pievieno rabarberu biezeni, cukuru, tomātu pastu, etiķi un medu, izmaisa. Iegūto masu pārliek cepeša traukā, ieliek gaļu un apgroza, lai tā apviļātos. Uzliek vāku vai pārsedz ar cepamo foliju, liek cepeškrāsnī un cep mīkstu, noņem traukam vāku vai foliju un uz brīdi atliek cepeškrāsnī atpakaļ. Pasniedz ar vārītiem rīsiem.

Saldēts rabarberu un zemeņu našķis

Sastāvdaļas:

  • 3 rabarberu kāti
  • 500 g zemeņu
  • 180 ml apelsīnu sulas
  • 120 ml grieķu jogurta
  • pusglāze medus
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Notīrītus, gabaliņos sagrieztus rabarberus kopā ar zemenēm, sulu un sāli vāra trīs minūtes, atdzesē. Pievieno jogurtu un medu, sablenderē viendabīgā masā, lej veidnītēs, liek saldētavā un sasaldē. Pirms pasniegšanas veidnīti uz mirkli patur zem silta ūdens, lai varētu pārlikt masu deserta trauciņos. Rotā ar augļiem, ogām, riekstiem pēc patikas.

Ievārījums cara gaumē

Sastāvdaļas:

  • viens kilograms rabarberu
  • viens kilograms cukura
  • divas saujas ķiršu lapiņu
  • ūdens

Pagatavošana:

Rabarberus sagriež, liek katlā, pievieno vienu sauju ķiršu lapu, pārlej ar vārošu ūdeni, lai viss būtu nosegts. Atstāj uz nakti ievilkties. Lapas izmet, ūdeni izkāš atsevišķā katliņā, tam pievieno cukuru, izvāra sīrupu, tam pievieno rabarberus, vāra uz lēnas uguns 20 minūtes, atstāj ievilkties uz četrām stundām. Pievieno otru sauju ķiršu lapiņu (tās paliks ievārījumā), uzvāra un vāra vēl 20 minūtes. Pildas burciņās, aizvāko.

Pixabay

Rabarberu maize ar drumstalām

Sastāvdaļas:

  • Mīklai: divas glāzes miltu, viena ēdamkarote cukura, 10 g presētā rauga, 30 g sviesta vai margarīna, pusglāze piena, šķipsniņa sāls, viens olas baltums.
  • Drumstalām: četras ēdamkarotes miltu, 80 g sviesta, četras ēdamkarotes cukura, viens olas dzeltenums.
  • Pildījumam: 500 g rabarberu, 100 g cukura. Pūdercukurs pārkaisīšanai.

Pagatavošana:

No norādītajām sastāvdaļām samīca rauga mīklu, uzraudzē, vienmērīgi izveltnē uz plāts, izveidojot augstākas maliņas. Pārliek ar rabarberiem, uzkaisa cukuru. Ļauj vēl 20-30 minūtes uzrūgt. Drumstalām paredzētās sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā un sadrupina, pārkaisa rabarberiem. Cep 210-220 grādu temperatūrā 20-25 minūtes. Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru.

Biskvīts ar rabarberiem

Sastāvdaļas:

  • Mīklai: 5-6 olas, 5-6 ēdamkarotes cukura, viena glāze miltu.
  • Pildījumam: 200 g rabarberu, 70 g sviesta, trīs ēdamkarotes cukura.

Pagatavošana:

Rabarberus sagriež mazos gabaliņos, sajauc ar sviestu un cukuru, liek veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem, ieliek ledusskapī. Dzeltenumus saputo ar cukuru, nelielām porcijām pievieno izsijātus miltus un beigās iecilā saputotus olu baltumus. Mīklu liek veidnē uz sagatavotajiem rabarberiem, liek iesildītā cepeškrāsnī, cep vidējā siltumā.

Rabarberu deserts

Sastāvdaļas:

  • 400-500 g rabarberu
  • piecas ēdamkarotes brūnā cukura
  • 300 g maskarpones vai Filadelfijas siera
  • 100 g grieķu jogurta
  • dažas piparmētru galotnītes

Pagatavošana:

Rabarberus sagriež, liek pannā kopā ar četrām ēdamkarotēm cukura, izsautē mīkstus, uz pannas izveidojušos sīrupu nokāš atsevišķā trauciņā. Atdzesē. Svaigo sieru saputo ar atlikušo cukuru, pievieno jogurtu un rabarberu masu, samaisa, liek saldā ēdiena trauciņos vai glāzēs, atdzesē ledusskapī. Pasniedzot pārlej ar sīrupu un izrotā ar piparmētrām.

Rabarberu un ingvera džems

Sastāvdaļas:

  • viens kilograms rabarberu
  • viena citrona miziņas
  • pusglāze ūdens
  • 2,5 glāzes cukura
  • nedaudz svaiga ingvera.

Pagatavošana:

Rabarberus sagriež, liek katliņā, pielej ūdeni, pieliek citrona miziņu un ingveru. Uzvāra, samazina liesmu, vāra vēl aptuveni 30 minūtes. Izņem ingveru un miziņas, pievieno cukuru un vāra, nepārtrauktu maisot, līdz džems biezē (aptuveni 20 minūtes). Pilda burciņās, aizvāko.

Rabarberu kūka ar zemenēm

Sastāvdaļas:

  • 400 g rabarberu
  • 150 g zemeņu
  • 3 olas
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • 3 ēdamkarotes piena
  • 250 g cukura
  • ¼ tējkarotes rīvēta
  • muskatrieksta
  • pūdercukurs

Pagatavošana:

Rabarberus un zemenes sagriež gabaliņos, sajauc, liek ietaukotā 22 cm diametra veidnē un izlīdzina. Olas sakuļ ar cukuru, pierīvē muskatriekstu, iemaisa sijātus miltus un pienu.

Sakuļ viendabīgā masā, līdz veidojas šķidra mīkla. To pārlej rabarberiem un zemenēm, kas ir veidnē, visu vienmērīgi izlīdzina. Veidni liek sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 50 minūtes, kamēr kūka veidojas zeltaina. Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru.

Rabarberu sīrups ar citrona sulu

Sastāvdaļas:

  • 500 g rabarberu
  • 700 g cukura
  • 500 ml ūdens
  • 1 citrona sula

Pagatavošana:

Nomizotus rabarberus sagriež nelielos gabaliņos, ieber katlā, pielej ūdeni, pieber cukuru, piespiež citrona sulu un vāra aptuveni pusstundu, kamēr rabarberi izšķīduši. Caur dubulti salocītu marli izkāš un biezumus rūpīgi izspaida.

Padoms: Sākotnēji ne īpaši izteiksmīgais rabarberu viruma tonis beigās top skaisti sārts. Sīrups noder atspirdzinošas limonādes pagatavošanai.

Pixabay

Rabarberu mafini ar ingveru

Sastāvdaļas:

  • 300 g rabarberu
  • 350 g miltu
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 325 g brūnā cukura
  • ½ citrona
  • 250 ml piena
  • 1 apelsīna miziņa
  • neliela ingvera sakne
  • 1 ola
  • 100 g sviesta

Pagatavošana:

Bļodā iesijā miltus ar cepamo pulveri, pievieno brūno cukuru un maisījuma centrā izveido nelielu bedrīti. Pienā iepilina 5 - 6 pilienus citrona sulas, pāris minūtes patur. Ingvera sakni nomizo, sarīvē uz smalkās rīves. Apelsīnam norīvē miziņu. Miltu un cukura maisījuma bedrītē liek sarīvēto apelsīna miziņu, ingveru, pievieno olu un kausētu sviestu (divas ēdamkarotes sviesta atstāj), ielej pienu un samaisa. Rabarberus nomizo, sagriež, pievieno mīklai un visu sacilā kopā. Atlikušo cukuru sajauc ar divām ēdamkarotēm kausēta sviesta un veido drupačas.

Mīklu formiņās pilda aptuveni divas trešdaļas no kopējā formiņas apjoma (cepoties mafini piebriest), pārkaisa ar drupaču maisījumu. Sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 20 minūtes. Atdzesētus pārkaisa ar pūdercukuru.

Rabarberu etiķis

Sastāvdaļas:

  • 400 g nomizotu sārto rabarberu
  • 2 vaniļas pākstis
  • 750 ml baltvīna etiķa
  • 4 ēdamkarotes cukura

Pagatavošana:

Rabarberu gabaliņus pilda divās burkās, katrā ieliek pa iegrieztai vaniļas pākstij un pārlej ar etiķi. Burkas aizvāko un 2 - 3 dienas tur vēsā vietā.

Tad etiķi caur sietiņu lej katlā, pievieno vaniļas pākstis, cukuru un vāra aptuveni 5 minūtes. Mazliet atdzesē un caur smalku sietiņu vai marlīti ielej pudelēs, ieliek tās pašas vaniļas pākstis un cieši aizkorķē.

Padoms: Šādi pagatavotam etiķim ir maiga garša, tas piemērots lapu salātu vai augļu salātu gatavošanai.

Pikantā rabarberu mērce

Sastāvdaļas:

  • 1 kg rabarberu,
  • 100 g sīpolu,
  • 100 g rozīņu,
  • 250 g etiķa
  • 2 ēdamkarotes kapātas ingvera saknes
  • 2 - 3 zvaigžņu anīsi
  • 1 kanēļa standziņa
  • 1 apelsīns
  • 1 tējkarote sāls

Pagatavošana:

Nomizotus rabarberus sagriež nelielos gabaliņos, nomizotu sīpolu smalki sakapā, apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.

Etiķi kopā ar sīpoliem, kanēli un anīsu katlā uzvāra, uz mazas uguns vārīšanu turpina aptuveni 10 minūtes. Pievieno cukuru, ingveru, apelsīna miziņu un sulu. Vāra vēl 10 minūtes. Pievieno rabarberus, rozīnes un sāli - ik pa laikam apmaisot, vāra aptuveni 45 minūtes. Karstu pilda maza tilpuma burkās un aizvāko.

Padoms. Šī mērce kā piedeva ļoti labi garšo kopā ar grilētu gaļu, dažādiem sieriem. Daļu rozīņu var aizstāt ar dzērvenēm.

Rabarberu uzlējums

Sastāvdaļas:

  • 500 g rabarberu
  • 1 vaniļas pāksts
  • paciņa vaniļas cukura
  • 500 g karameļcukura gabaliņos
  • 1 l degvīna

Pagatavošana:

Rabarberus nomizo, sagriež 2 - 3 cm garos gabaliņos, ieber divlitru burkā ar aizskrūvējamu vāciņu un pārber ar karameļcukuru. Vaniļas pāksti pārdala uz pusēm, pievieno burkas saturam, pieber vaniļas cukuru. Uzlej degvīnu, burku aizver un vismaz uz divām nedēļām (labāk - uz mēnesi!) aizmirst kādā virtuves plauktā (tikai ne tiešos saules staros). Izkāš, pilda tumša stikla pudelēs un ziemā, vasaru atceroties, paceļ pa mēriņam!

Rabarberu ievārījums

Sastāvdaļas:

  • 2 kg rabarberu
  • 1 - 2 kg cukura

Pagatavošana:

Rabarberus nomazgā, nosusina, sagriež gabaliņos. Kopā ar cukuru liek katlā un apmaisot lēni vāra, līdz rabarberi izšķīst. Ja nepieciešams, ik pa laikam noputo. Karstu ievārījumu pilda tīrās burkās, cieši noslēdz un uzglabā vēsumā.

Ziemā šo skābeno ievārījumu lieto pie pankūkām vai vāra ķīseļos, izmanto kā pildījumu tortēm un ruletēm, pievieno, gatavojot krēmus, uzputeņus vai želejas.

Marinēti rabarberi ar piparmētru

Sastāvdaļas:

  • 1 kg rabarberu
  • saišķis svaigu piparmētru
  • 8 ēdamkarotes citrona sulas
  • 1 citrona miziņa
  • 600 - 700 g maiga etiķa
  • 700 - 800 g cukura
  • 1 - 2 ēdamkarotes sāls

Pagatavošana:

Notīrītus rabarberus sagriež mazos gabaliņos, piparmētru zariņiem noplūc lapiņas. Citronam nomizo plānu miziņu un sadala mazos gabaliņos. Burkā ar platu kaklu kārtām pilda rabarberus un piparmētras, pa vidu ieliek kādu citrona miziņu. Pārlej ar citrona sulu. Pagatavo marinādi: uzvāra etiķi ar cukuru un sāli. Maisot turpina vārīt, līdz cukurs izkusis, karstu pārlej rabarberiem. Ar karoti rabarberus viegli piespiež, lai tie pilnībā būtu pārklāti ar šķidrumu. Aizvāko un uzglabā ledusskapī.

Piparmētru vietā var izmantot dilles, estragonu vai kādus citus zaļumus. Ja rabarberi ir saldākas šķirnes, vajadzēs nedaudz vairāk sāls. Asumam var pievienot nedaudz saberzta kaltēta čili pipara.

Saldskābo rabarberu mērci pēc tam var izmantot salātu mērces gatavošanai.

Rabarberi savā sulā

Nomizotus rabarberus sagriež un nedaudz sastampā. Tad blīvi pilda sterilās burkās un stingri sablīvē, lai visi rabarberu gabaliņi būtu pārklāti ar sulu. Burkas stingri noslēdz un uzglabā vēsumā.

Ziemā rabarberu sulu var izmantot dzērienu vai kokteiļu gatavošanai, bet no rabarberu gabaliņiem gatavo ķīseļus, uzputeņus, krēmus, plātsmaizes vai izmantot pīrādziņu pildījumam.

Mandeļu miltu un rabarberu kūka ar krēmu

Sastāvdaļas:

  • sviests
  • 350 g nomizotu rabarberu
  • 70 g brūnā cukura
  • 240 g mīksta sviesta
  • 3 olas
  • ½ apelsīna mizas
  • 140 g brūnā cukura
  • 70 g mandeļu miltu
  • 170 g auzu miltu
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas
  • vaniļas cukurs
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • krēmam: 400 g grieķu jogurta
  • cukurs vai medus

Pagatavošana:

  1. Nomizotu rabarberu bļodā sagriež gabaliņos, apber ar cukuru un ļauj atsuloties.
  2. Kūku formu ar noņemamām malām ietauko ar sviestu, cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādu temperatūrai.
  3. Bļodā saputo sviestu un cukuru, veidojas gaisīga masa. Pa vienai pievieno olas, tās lēnām ieputo masā. Iesijā iepriekš kopā sajauktus auzu un mandeļu miltus, kam pievienots cepamais pulveris un vaniļas cukurs. Beigās pievieno rīvētu apelsīna mizu un citrona sulu, visu samaisa.
  4. Masā iemaisa pusi (aptuveni 170 g) rabarberu (pārējos rabarberus un sulu izmantos kūkas virskārtai).
  5. Mīklu lej formā, izlīdzina un cepeškrāsnī cep 40-45 minūtes (kūkas gatavību pārbauda, tās centrā iedurot kociņu - ja tas ārā nāk tīrs - kūka gatava!). Kūku atdzesē, neizņemot no formas.
  6. Katliņā uz lielas liesmas vāra atlikušos rabarberus un iztecējušo sulu, līdz šķidrums kļuvis biezāks un sīrupaināks. Noņem no liesmas, atdzesē.
  7. Gatavo krēmu: bļodā liek jogurtu, pievieno rabarberus (ja nepieciešams, papildus saldumam pievieno medu vai cukuru), samaisa un uzklāj atdzisušajai kūkai.

Rabarberu saldējums

Sastāvdaļas:

  • 250 g nomizotu, gabaliņos sagrieztu rabarberu
  • 70 g cukura
  • 40 ml ūdens
  • 120 ml salda krējuma
  • 100 g maskarpones siera
  • 50 g creme fraiche

Pagatavošana:

  1. Katliņā ber nelielos gabaliņos sagrieztus rabarberus, pievieno ūdeni un cukuru un uz mazas liesmas pasautē 5-10 minūtes. Mīkstus rabarberus noņem no uguns, atdzesē un sablendē.
  2. Bļodā sajauc maskarpones sieru, creme fraicheun saldo krējumu (tikai tik daudz, līdz viss sajaucas vienmērīgā krēmā). Pievieno rabarberu biezeni.
  3. Masu vēlreiz samaisa un liek saldējuma mašīnā. Gatavo 20-30 minūtes (laiks atkarīgs no saldējuma mašīnas jaudas).
  4. Saldējumu var pasniegt uzreiz vai pārlikt aizvākojamā traukā un uz divām stundām ielikt saldētavā, lai tas kļūst stingrāks.

Rabarberu un mandeļu mafini

Sastāvdaļas:

  • 100 g mizotu, smalkos gabaliņos sagrieztu rabarberu
  • 10 g cukura
  • 225 g miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • sāls
  • 100 g nerafinēta cukura
  • 2 olas
  • dažas pilītes citronu eļļas
  • 180 ml auzu piena
  • 70 ml eļļas
  • vaniļas ekstrakts
  • 75 g mandeļu šķēlīšu

Pagatavošana:

  1. Rabarberus ar cukuru bļodā sajauc un 10 minūtes ļauj atsuloties. Lieko šķidrumu nolej un iemaisa miltus tā, lai pārklājas katrs rabarbera gabaliņš.
  2. Cepeškrāsni sakarsē līdz 190 grādu temperatūrai. Ietauko mafinu pannu, katrā nodalījumā ieliek mafinu papīra formiņas.
  3. Vienā bļodā sajauc miltus, cukuru, cepamo pulveri, sāli, aptuveni pusi no mandeļu šķēlītēm, visu samaisa.
  4. Otrā bļodā ar dakšiņu saputo olas, pievieno auzu pienu, eļļu, citrona eļļu (vai rīvētu citrona miziņu) un vaniļas ekstraktu. Visu samaisa.
  5. Šķidrās sastāvdaļas iemaisa sausajās, pievieno rabarberus, visu rūpīgi izmaisa.
  6. Mīklu pilda formiņās, pārkaisa ar atlikušajām mandeļu skaidiņām.
  7. Cep aptuveni 25 minūtes, līdz mafini zeltaini brūni.

Rabarberu un zemeņu kokteilis

Sastāvdaļas:

  • 100 ml rabarberu novārījuma
  • 150 g zemeņu
  • 20 piparmētras lapiņas
  • ledus
  • 500 ml sodas ūdens
  • salds krējums

Pagatavošana:

  1. Lai izvairītos no rabarberu kraukšķīguma vai pārceptas kūkas, rabarberus pirms cepšanas atsevišķi izcep kopā ar cukuru, tad tos notecina uz sieta un izmanto pašus sausos rabarberus. Savukārt sulu ar minimālu cukura daudzumu, kas iztek, nelej ārā, bet izmanto kokteiļos. Rabarberu novārījuma sulu lej blenderī, ieliek dažas zemenes un sablendē.
  2. Glāzi piepilda ar ledu gandrīz pilnu, pārlej ar zemeņu un rabarberu miksli (ja vēlas, var pievienot 1 tējkaroti salda krējuma).
  3. Dekorē ar piparmētru lapām un pasniedz aukstu.

Rabarberu kūka

Sastāvdaļas:

  • pamatnei: 200 g sviesta
  • 300 g kviešu miltu
  • 200 g auzu miltu
  • 2 olas
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • ¼ tējkarotes sāls
  • rīvēta citrona miziņa
  • jogurta krēmam: 800 g bezpiedevu jogurta
  • 250 ml salda krējuma
  • 2 ēdamkarotes rīvētas citrona miziņas
  • 6 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 2 ēdamkarotes ūdens
  • 2 paciņas želatīna pulvera
  • šķipsniņa sāls
  • virsējai kārtai: 700 g rabarberu
  • ½ glāze ūdens
  • 1 citrona sula
  • 300-500 ml brendija
  • 300 g brūnā cukura
  • 3 kanēļa standziņas
  • 1 vaniļas pāksts
  • ½ paciņas (9 g) želatīna
  • daži pipari, pāris krustnagliņas

Pagatavošana:

  1. Gatavo pamatnes mīklu: sviestu saputo ar cukuru, pievieno olas, sāli, rīvētu miziņu. Iesijā miltus un samīca viendabīgu mīklu, ko uz pāris stundām ledusskapī nobriedina, tad izņem un izveltnē atbilstīgi pannas izmēriem. Izveltnēto mīklu ieklāj pannā, izlīdzina maliņas un pamatni sadursta ar dakšiņu. 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 20 minūtes, tad temperatūru samazina līdz 180 grādiem un pamatni cep zeltaini brūnu vēl 20-25 minūtes. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
  2. Sagatavo rabarberus: uzvāra cukura sīrupu, tam pievieno citrona sulu, krustnagliņas, piparus, kanēli, vaniļas pāksti. Pielej lielāko daļu brendija (ja sīrupu vēlas stiprāku, lej vairāk, ja kūkas baudītāju pulkā būs bērni, alkoholu neliek). Sīrupu pāris minūtes karsē uz lēnas uguns.
  3. Rabarberus sagriež aptuveni pirksta garuma gabaliņos, liek sīrupā un karsē 1-2 minūtes. Katlu noņem no uguns, pielej atlikušo brendiju. Visu atstāj, līdz sīrups atdziest, tad sietā nokāš. Izlasa piparus, krustnagliņas, vaniļas pāksti un sīrupu vēlreiz uz lēnas uguns karsē aptuveni pusstundu.
  4. Saldo krējumu ar šķipsniņu sāls saputo. Jogurtam pievieno rīvētu citrona miziņu, putukrējumu, visu samaisa.
  5. Uzbriedina želatīnu, uzvāra cukura sīrupu. Abas sastāvdaļas sajauc kopā. Tām pievieno karoti jogurta masas, visu sajauc un iemaisa kopīgā masā.
  6. Jogurta krēma masu ieklāj tortes formā uz izceptās pamatnes.
  7. Uz krēma kārtas kārto rabarberus, lai visa virsma nosegta. Ņem aptuveni divas glāzes sīrupa, pievieno uzbriedināto un izkausēto želatīnu, izmaisa un pārlej rabarberiem.
  8. Kūku vismaz uz četrām stundām liek ledusskapī.

Padomi:

  • Pāri palikušo sīrupu pilda tīrās pudelēs un glabā ledusskapī - noderēs atspirdzinošu dzērienu un citu desertu gatavošanai.
  • Jogurtu var aizstāt ar krēmsieru.
  • Cepto kūkas pamatni var aizstāt ar saberztiem cepumiem, kas sajaukti ar sviestu un vienmērīgi ieklāti tortes formā.
  • Veikalu plauktos ir daudzi un dažādi želatīni, tāpēc jāpievērš īpaša uzmanība uz paciņas rakstītajam, lai saprastu, cik lielam daudzumam konkrētais želatīns paredzēts.

Pixabay

Rabarberu uzputenis

Sastāvdaļas:

  • 300 g rabarberu
  • 400 ml ūdens
  • 80-100 g cukura
  • 80 g mannas

Pagatavošana:

  1. Gabaliņos sagrieztus rabarberus pārlej ar 400 ml ūdens, vāra mīkstus, tad atdzesē un sablendē vai izberž caur sietu.
  2. Masai pievieno cukuru un mannu, uzvāra. Uz kādu laiciņu atstāj, lai atdziest, lai manna uzbriest.
  3. Kad masa atdzisusi, to saputo līdz čaganai, gaisīgai konsistencei.
  4. Pasniedz ar vēsu pienu vai vaniļas mērci.

Rabarberu un biezpiena sacepums

Sastāvdaļas:

  • 500 g rabarberu
  • 80-100 g cukura
  • 150 g biezpiena
  • 3 olas
  • 4 ēdamkarotes ievārījuma
  • 100 g skāba krējuma
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • ½ citrona sulas

Pagatavošana:

  1. Gabaliņos sagrieztus rabarberus sajauc ar 2 ēdamkarotēm cukura un zemeņu vai citu sarkanas krāsas ievārījumu. Iegūto masu liek ietaukotā veidnē vai nelielos porciju trauciņos.
  2. Olu dzeltenumus saputo ar 3 ēdamkarotēm cukura, iemaisa saberztu biezpienu, krējumu, citrona sulu un kartupeļu cieti. Atsevišķi saputo olu baltumus, tos iecilā dzeltenumos.
  3. Olu masu liek virs veidnē esošajiem rabarberiem un izlīdzina.
  4. Sacepumu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādu temperatūrā aptuveni 30 minūtes. Nedaudz atdzesē.
  5. Pasniedzot var greznot ar zemenēm vai citām ogām.

Pixabay

Zemeņu un rabarberu sangrija

Sastāvdaļas:

  • 500 g zemeņu
  • 1 rabarbera kāts
  • 1 citrons
  • 1 apelsīns
  • 3 ēdamkarotes plūškoka sīrupa
  • 750 ml sausa baltvīna
  • 500 ml gāzēta ūdens
  • 50 ml brendija
  • kokteiļu ledus gabaliņi

Pagatavošana:

  1. Rabarberu notīra, sagriež smalkās ripiņās un ieber krūkā vai lielā bļodā. Zemenes griež uz pusēm un pievieno rabarberiem. Apelsīnu un citronu nomazgā, sagriež plānās šķēlītēs, citrusus pievieno krūkas saturam. Ar koka karoti augļus samaisa, nedaudz paspaida citrusus.
  2. Glāzē sajauc sīrupu ar brendiju, uzlej augļiem, pievieno baltvīnu. Sangriju liek ledusskapī vismaz uz vienu stundu, lai garšas sadraudzējas.
  3. Pirms pasniegšanas sangriju sajauc ar aukstu gāzēto ūdeni vai atdzesētu šampanieti. Glāzē liek ledus gabaliņus un augļus, uzlej sangriju.

Kūciņas ar svaiga siera, rabarberu pildījumu zem bezē cepures

Sastāvdaļas:

  • 3 olas
  • 100 g sviesta
  • 150 g miltu
  • 150 g cukura
  • 50 g kartupeļu cietes
  • 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1 kg rabarberu

Pagatavošana:

  1. Traukā saputo sviestu ar 100 g cukura, kad cukurs izkusis, pievieno olu dzeltenumus. Puto, kamēr masa kļūst gaiši dzeltena un stingra. Pievieno miltus, cieti un cepamo pulveri, samīca mīklu.
  2. Mīklu sadala un ieklāj iepriekš ietaukotās nelielās kūciņu formiņās, izveido aptuveni 3 cm augstas maliņas. Uz mīklas uzber sagrieztos rabarberus, formiņas apmēram 20 minūtes cep 180 grādu temperatūrā.
  3. Olas baltumus ar atlikušo cukura daudzumu saputo stingrās putās. Kad kūciņas cepušās 20 minūtes, tās izņem, vienmērīgi pārklāj ar saputoto olbaltumu un 160 grādu temperatūrā cep vēl 35 minūtes. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.

Rabarberu maizītes filo mīklas groziņos

Sastāvdaļas:

  • 1 iepakojums filo mīklas
  • rabarberi
  • sviests
  • cukurs vai medus

Pagatavošana:

  1. Filo mīklu, neizņemot no iepakojuma, pilnībā atlaidina. Kad mīkla atlaidusies, to uz galda atver kā grāmatu un pārklāj ar tīru dvieli.
  2. Ar sausām rokām pa vienai ņem 4 mīklas loksnes, katru loksni nedaudz ieziež ar eļļu, liek citu citai virsū, pārējās pārklāj ar dvieli, lai neizžūst.
  3. Sagatavotās loksnes ieklāj mafinu pannā, katrā bedrītē ar roku viegli izveido mīklā padziļinājumu (ja mīkla nejauši saplīst, tai uzklāj citu mīklas plāksni).
  4. Katrā bedrītē ar karoti ieliek pildījumu: nomizotus un sīkos gabaliņos sagrieztus rabarberus apber ar cukuru, ļauj nedaudz atsuloties, tad šķidrumu nolej, bet rabarberus izmanto pildījumam. Pāri liek sviesta piciņas un pa karotei medus.
  5. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 20-25 minūtes, līdz maizītes zeltaini brūnas.

Kāpostu un rabarberu salāti

400 g svaigu galviņkāpostu rupji sarīvē, pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj atdzist, notecina uz sieta. Notīra un sarīvē divus vidēji lielus sīpolus un vienu burkānu, sajauc, liek pannā nelielā augu eļļas daudzumā un mazliet apcep. Plānās šķēlītēs sagriež vienu vidēji lielu nomizotu rabarberu un 2-3 seleriju kātus. Visas sastāvdaļas sajauc, pēc garšas pieliek sāli. Ja vēlas, pievieno arī nedaudz estragona zaļumu vai citus zaļumus, kas garšo.

Rabarberu un lapu salāti

Lēzenā traukā kārto salātu lapas, tās pārliek ar plāni sagrieztiem rabarberiem un ripiņās sagrieztiem redīsiem. Pagatavo mērci, sajaucot 50 g olīvu eļļas ar 2 ēdamkarotēm baltvīna etiķa, 2-3 spiedē saspiestām ķiploku daiviņām, nedaudz sāls, cukura un maltu melno piparu. Pārlej salātiem.

Rabarberu un burkānu salāti

Notīra un plāni sagriež divus rabarberu kātus, trīs burkānus sarīvē uz sakņu rīves, divus sīpolus sakapā, visu sajauc, pievieno majonēzi, pēc garšas - sāli, uzkaisa nedaudz kapātu diļļu zaļumu un apceptas lobītas saulespuķu sēkliņas.

Skumbriju veltnīši ar rabarberu piedevu

Notīra 100 g rabarberu, sagriež mazos gabaliņos. Pannā liek 30 g sviesta, tajā apcep vienu sīki sagrieztu sīpolu, pievieno sagatavotos rabarberus, pieliek sāli un piparus; palaikam apmaisot, cep piecas minūtes, tad pieliek 30 g rīvmaizes, samaisa. 500 g skumbriju filejas sadala gabaliņos tā, lai varētu no tiem izveidot veltnīšus. Liek uz dēlīša ar ādu uz leju, pārliek ar sagatavoto pildījumu, sarullē, sasprauž ar iesmiņiem. Liek karstumizturīgā traukā, cep cepeškrāsnī vidējā siltumā 20 minūtes. Atsevišķi izsautē mīkstus 200 g sagrieztu rabarberu, pievieno tējkaroti cukura, ar blendera palīdzību pagatavo viendabīgu masu, pirms pasniegšanas pārlej veltnīšiem.

Grilētas vistu krūtiņas ar rabarberiem

Trīs vistu krūtiņas ierīvē ar sāli un maltiem melnajiem pipariem, atstāj uz vienu stundu. Vienu rabarbera kātu nomizo, sagriež, pievieno mazliet ūdens un savāra biezenī, izberž caur sietu, pielej pusglāzi sarkanvīna, pēc garšas pieliek sāli un cukuru. Vistu krūtiņas izcep no abām pusēm uz grila, katru sagriež vairākos gabalos, pārlej ar sagatavoto mērci.

Rabarberu aukstā zupa ar rjaženku

200 g notīrītu rabarberu sagriež mazos gabaliņos, sautē nelielā ūdens daudzumā divas minūtes. Pievieno vienu nelielu vārītu burkānu, kas sagriezts kubiņos, 50 g ripiņās sagrieztu redīsu, sauju sīki sagrieztu lociņu un diļļu, kā arī vienu sakapātu cieti vārītas olas baltumu. Vārītu olas dzeltenumu samīca ar pustējkaroti sinepju un pustējkaroti sāls, pa daļām pielej 0,5 l rjaženkas, pievieno pārējās sastāvdaļas, sajauc.

Rabarberu sviestmaizes

Tostermaizes šķēles pārziež ar sviestu vai margarīnu, vienu šķēli pārliek ar plāni sagrieztiem rabarberiem, bagātīgi uzkaisa cukuru, uzkaisa nedaudz kanēļa, pārliek ar otru maizes šķēli, izcep sviestmaižu tosterā. Ja vēlas, cukura vietā var izmantot medu.

Virtuvē

Šefpavārs Uģis Veits radījis recepti drosmīgākajiem gardēžiem. Neceptā cepumu siera kūka ar ķiršiem un mājās gatavotiem želejas tārpiem – košs un rotaļīgs deserts Halovīnu noskaņās. Tārpu kūka ne tikai izskatās iespaidīgi, bet arī piedāvā garšām bagātu kombināciju, kas iepriecinās gan lielus, gan mazus.

Svarīgākais