Kāda īsti ir jūsu attieksme pret Valentīna dienu? Droši vien katrs pazīst kādu, kurš to kategoriski neatzīst, un kādu citu, kuram ap šo laiku jau rīta kafija pasniegta gultā, rožu pilna māja un ledusskapī visneiedomājamākā kūka sirds formā. Bet ļoti daudziem cilvēkiem, jo sevišķi tādā dzīves posmā, kad mīlas lietās valda stabilitāte, attieksmi nosaka mirkļa noskaņa: ja redzi, ka apkārt visi skraida, puķes pirkdami un romantiskas vakariņas plānodami, tad var jau ļauties impulsam un arī pagatavot kaut ko valentīndienīgu.
Zināma deva romantikas nenāks par sliktu. Tiesa, arī pārcensties nevajag. Jau seno romiešu dzejnieks Ovīdijs pirmajā gadsimtā pirms mūsu ēras esot teicis: «Pārāk karsta un dedzīga mīlestība galu galā beidzas ar apnikumu un ir kaitīga, tāpat kā pārāk garšīgs ēdiens kuņģim.»
Internets ir pilns ar «sirsnīgiem» Valentīna dienas maltīšu risinājumiem - sirsniņām, kas top gan no ceptām olām, gan no sviestmaizēm vai uz tām uzliktām rozā desas šķēlēm, divām kopā saliktām garnelēm, sirds formas cepumiem, vafelēm, pīrāgiem; izrādās, ka arī salātus uz šķīvja var izkārtot sirds veidā. Nozīme ir arī krāsām, dominē sarkanā, rozā, baltā un arī šokolādes krāsa, jo daudzās receptēs tā tiek izmantota. Ir gan ātri īstenojamas, gan darbietilpīgas receptes, bet, ja kāda no tām ļoti iepatikusies, tad romantiskā noskaņā var turpināt virtuvē darboties arī nedēļas nogalē.
Receptes
Zemenes šokolādē
Sastāvdaļas:
30 g sviesta
75 g tumšās šokolādes
10 - 12 lielas zemenes
Pagatavošana:
Karstā ūdens peldē izkausē sviestu kopā ar šokolādi un maisa, līdz masa nedaudz padziest. Tajā iemērc zemenes, turot aiz kauslapiņām. Ja kauslapiņu nav, ogas var uzdurt uz maziem iesmiņiem. Kad zemenes nedaudz apžūst, tās liek ledusskapī lēzenā traukā, kas izklāta ar foliju. Pasniedz pie šampanieša, var arī kopā ar putukrējumu vai saldējumu. Līdzīgā veidā var gatavot apelsīnu vai banānu šķēlītes.
Piebilde. Tā var gatavot arī ķiršus, ja pieejami
Sirsnīgie cepumi
Sastāvdaļas:
1 ola
70 g pūdercukura
140 g sviesta
350 g miltu
šķipsniņa sāls
1/2 tējkarote vaniļas cukura
1/2 tējkarote cepamā pulvera
pildījumam - biezs sarkans ievārījums
pūdercukurs pārkaisīšanai
Pagatavošana:
Aukstu sviestu sadrupina ar pūdercukuru, sāli, cepamo pulveri un izsijātiem miltiem. Ātri piemīca olu, lai izveidojas drūpoša mīkla, uz pusstundu ieliek ledusskapī. Izveltnē 5 mm biezumā. Ar glāzi izspiež aplīšus. Pusei no tiem izdobj vidiņus ar sirds veidnīti. Veselajiem aplīšiem vidū uzliek nedaudz ievārījuma, pārliek ar izdobto aplīti, nedaudz piespiež malas. Liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, cep cepeškrāsnī 190 grādos aptuveni 20 minūtes. Atdzesē, cepumu malas pārkaisa ar pūdercukuru.
Šokolādes trifeles
Sastāvdaļas:
100 g sviesta
3 ēdamkarotes kakao pulvera
20 ml melnā balzama
200 g šokolādes
200 g sasmalcinātu lazdu riekstu
pūdercukurs
drupinātas vafeles
Pagatavošana:
Saputo mīkstu sviestu ar kakao pulveri, pa daļām piepilina balzamu. Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi mazliet atdzesē, pievieno sasmalcinātos riekstus. Šokolādes masu sajauc ar sviesta masu. Tālāk masā pakāpeniski iesijā tik daudz pūdercukura, cik tā spēj uzņemt, proti, masai jākļūst gana stingrai, lai no tās varētu izveidot lodītes. Saveļ nelielas bumbiņas, apviļā vafeļu drumslās, atdzesē ledusskapī.
Rozā pankūkas
Sastāvdaļas:
100 g vārītu biešu
180 ml piena
160 g miltu
50 g sviesta
2 olas
50 g cukura
šķipsniņa sāls
taukviela pannas ieziešanai
Pagatavošana:
Bietes sarīvē, sablenderē un caur marli izspiež sulu. Olas sakuļ, pievieno pienu un biešu sulu, kā arī izkausētu sviestu, maisot pa daļām liek klāt miltus, līdz iegūst viendabīgu plāno pankūku mīklu. Pannu ieziež ar taukvielu, sakarsē, cep plānās pankūkas, aptuveni 2 minūtes no katras puses. Saloka četrās daļās, kārto uz šķīvja, pasniedz ar ievārījumu vai skābo krējumu.
Ananasu salāti ar garnelēm
Sastāvdaļas:
200 g ananasu mīkstuma
200 g vārītu tīrītu garneļu
10 vārītas paipalu olas
1 ķiploka daiviņa
majonēze un sāls pēc garšas
salātu lapas
Pagatavošana:
Ananasus sagriež mazos kubveida gabaliņos, paipalu olas sagriež uz pusēm, ķiploka daiviņu saspiež spiedē, pievieno garneles, majonēzi un sāli, liek šķīvī uz salātu lapām.
Vīģu un zilā siera krekeri
Sastāvdaļas:
200 g zilā siera
200 g svaigā siera bez piedevām
5 ēdamkarotes sausā baltvīna
1/2 tējkarotes Vorčesteršīras mērces
šķipsniņa aso sarkano piparu pulvera
6 žāvētas vīģes
zaļumi un sarkanā paprika rotāšanai
lieli krekeri pasniegšanai
Pagatavošana:
Svaigo sieru saputo ar sadrupinātu zilo sieru, pievieno vīnu, mērci un piparus, visu labi sajauc. Uz krekeriem liek plānas vīģu šķēlītes, nedaudz siera maisījuma, glītu sarkanās paprikas gabaliņu un nedaudz zaļumu.
Pikantie bumbieri dzirkstošajā vīnā
Sastāvdaļas:
2 lieli bumbieri
1 glāze dzirkstošā vīna
2 ēdamkarotes cukura
šķipsniņa sāls
1 krustnagliņa
3 melno piparu graudiņi
neliels kanēļa mizas gabaliņš
60 g valriekstu
80 g brī vai tamlīdzīga siera
1 ēdamkarote balzametiķa
100 g rukolas salātu
Pagatavošana:
Bumbierus nomizo un gareniski pārgriež 8 daļās. Dzirkstošo vīnu lej dziļā pannā, pievieno cukuru, sāli un garšvielas, karsē, līdz cukurs izšķīst. Liek iekšā bumbieru šķēlītes un vāra, līdz mīkstas (8 - 10 min.). Uzmanīgi izņem, atdzesē. Valriekstus sakapā un nedaudz apgrauzdē uz pannas. Lēzenā traukā liek rukolu, uz tās izkārto bumbieru šķēlītes, pārliek ar mazos gabaliņos sagrieztu sieru, uzkaisa valriekstus, apslacina ar balzametiķi.