RECEPTES. Sauja ciedru riekstiņu

© Depositphotos

Pirmais, ko var uzzināt, meklējot informāciju par ciedru riekstiem: tie vispār nav rieksti, tāpat arī koki, kuros tie aug, nav nekādi ciedri. Tomēr publikāciju autoriem nākas atzīt, ka no zinātniskā viedokļa nepareizais nosaukums «ir nostiprinājies kulinārijā». Par laimi, kļūmīgais ķēķī dotais vārds nepasliktina ciedru riekstiņu garšu.

Latvijā nav nemaz tik daudz vietu, kur ciedru rieksti ir nopērkami, bet zinātāji tomēr tos atrod un ir gatavi maksāt gana augstu cenu. Viņi turas pie principa, ka laba daudz nevajag. 100 gramos ciedru riekstu ir gandrīz visu organismam nepieciešamo vielu diennakts deva, vienīgi C vitamīna tā pamazāk, toties ir A, B1, B2, B3, B6, E un PP vitamīni. Tiek uzskatīts, ka augu valsts olbaltumvielas, ko satur ciedru rieksti, sastāva ziņā ir īpaši tuvas cilvēka audos esošajām olbaltumvielām, tāpēc organisms tās spēj izmantot par 99%. Ciedru riekstos turklāt atrodamas teju visas neaizstājamās aminoskābes. Tauku saturs ir augsts: 55 - 66%; riekstiņi ir bagāti ar polinepiesātinātajām taukskābēm, ar minerālvielām - tajos ir varš, kobalts, mangāns, cinks, jods, magnijs, silīcijs, kālijs, kalcijs u.c. Iegūst arī ciedru riekstu eļļu, kas ir viena no dārgākajām pasaulē.

Sibīrieši ciedru riekstus, kas tiek ievākti no Sibīrijas ciedru priežu čiekuriem, jau kopš seniem laikiem uzskata par vienu no lielākajām taigas bagātībām. Sibīrijas ciedru priede ir spēka, veselības un ilga mūža simbols, tā tiek dēvēta par Sibīrijas palmu, svēto koku un arī par Sibīrijas milzi. Tuvas radinieces Sibīrijas priedei ir Itālijā augošās pīnijas, kuru riekstiņiem raksturīga maigāka garša. Ēdienu receptēs šie rieksti, kas patiesībā nemaz nav rieksti, bet sēkliņas, ir savstarpēji aizvietojami.

Der zināt:

* Veselīga uztura piekritēji uzskata, ka vislabāk ir iegādāties netīrītus ciedru riekstiņus un izlobīt tos tieši pirms ēšanas, citādi daudzas vērtīgas vielas pagūst oksidēties.

* Ciedru riekstu čaumalas ir blīvas un cietas, tās veido vairāk nekā pusi no kopējās riekstiņu masas. Lai vieglāk tiktu klāt kodolam, var mēģināt riekstus uz 2 - 4 minūtēm apliet ar vārošu ūdeni, lai čaumalas mīkstinātu.

* Var mēģināt pielāgot ciedru riekstu lobīšanai ķiploku spiedi.

* Ciedru riekstu eļļa ir dārga, tāpēc to nereti cenšas viltot. Lai atšķirtu īstu eļļu no viltojuma, iesaka to iepilināt glāzē un uzliet ūdeni: īstā eļļa izšķīdīs bez atlikuma, bet viltoto nevarēs nomazgāt bez mazgāšanas līdzekļiem.

* Ciedru rieksti ir piemērota pārtika ceļojumos vai apstākļos, kad nav iespējamas regulāras ēdienreizes - tie neaizņem daudz vietas un neliela porcija nodrošina ilgākam laikam vajadzīgās kalorijas un uzturvielas.

* Ciedru riekstus var apēst tāpat vai arī pievienot salātiem, kā arī dārzeņu, zivju un gaļas ēdieniem.

Rīsi ar ķiplokiem un ciedru riekstiem

Sastāvdaļas

  1. 1 asais zaļais pipars
  2. 1 asais sarkanais pipars
  3. 50 g lobītu ciedru riekstu
  4. 1 - 2 ķiploka daiviņas
  5. 1 ēdamkarote sviesta
  6. 1 glāze vārītu rīsu (ar kaudzi)
  7. nedaudz pētersīļu zaļumu

Pagatavošana:

Piparus sagriež šaurās strēmelēs, ķiploku sakapā, kopā ar riekstiņiem apcep uz pannas sviestā, pievieno rīsus un kapātus zaļumus, visu uzsilda, pasniedz karstu.

Makaroni ar ciedru riekstiem un saulē kaltētiem tomātiem

Sastāvdaļas:

  1. 400 g makaronu (vēlams - fusilli)
  2. 4 - 5 ēdamkarotes olīvu eļļas
  3. 2/3 glāzes apceptu ciedru riekstiņu
  4. 2/3 glāzes saulē kaltētu tomātu (eļļā)
  5. 1/2 glāze rīvēta Parmas siera
  6. svaigi pētersīļu un bazilika zaļumi
  7. sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana:

Makaronus izvāra un nosusina, liek pannā sakarsētā olīvu eļļā, cep, līdz veidojas brūnas maliņas. Atliek atsevišķā traukā, tur siltumā. Pannā papildina eļļu, tajā liek ciedru riekstiņus un tomātus, cep vienu minūti, pievieno makaroniem, uzkaisa kapātus zaļumus un sieru, sāli un piparus. Samaisa un tūlīt pasniedz galdā.

Ciedru riekstu cepumi

Sastāvdaļas:

  1. 75 g ciedru riekstu
  2. 140 g sviesta
  3. 1 olas dzeltenums
  4. 75 g pūdercukura
  5. 250 g miltu
  6. 1 tējkarote cepamā pulvera
  7. 4 ēdamkarotes atdzesētas melnas kafijas

Pagatavošana:

Riekstiņus liek uz plāts un karstā cepeškrāsnī apgrauzdē, lai tie būtu zeltainā krāsā, atdzesē, trešo daļu atliek malā, atlikušos sasmalcina, pievieno mīkstu sviestu, cukuru, miltus, cepamo pulveri un kafiju, samīca viendabīgu mīklu, piejauc veselos riekstiņus, uz pusstundu ieliek ledusskapī. Sadala mīklu 16 gabaliņos, liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, cep 10 minūtes, izņem no cepeškrāsns, atdzesē, pārkaisa ar pūdercukuru.

Cūkgaļa ar ciedru riekstiem

Sastāvdaļas:

  1. Plakans cūkgaļas mīkstuma gabals (400 g)
  2. 100 g ciedru riekstu
  3. 100 g siera
  4. 2 tomāti
  5. 2 ēdamkarotes skābā krējuma
  6. sāls, pipari

Pagatavošana:

Gaļu no abām pusēm izdauza ar āmuriņu, uzkaisa sāli, apcep uz pannas no abām pusēm, liek karstumizturīgā dziļā traukā, pārkaisa ar ciedru riekstiem, pārliek ar sagrieztiem tomātiem un sieru, pārziež ar krējumu, liek iesildītā cepeškrāsnī un cep, līdz gaļa mīksta.

Izklaide

Daudzsološā latvju jaunā rokgrupa “Everet” klausītāju vērtējumam nodevusi savu jaunāko singlu “Kāpēc” un tam veltīto videoklipu, kas tapis sadarbībā ar kultūras namu “Atmoda”.

Svarīgākais