Gardēžiem

10.mai
Lai iepriecinātu mammu ar kādu pašgatavotu gardumu Mātes dienā, vajag sirsnīgu vēlēšanos, nedaudz laika, kvalitatīvas izejvielas un, protams, labas idejas. Neatkarīgā tās smēlās kūku meistarklasē, ko vadīja AS Rīgas dzirnavnieks kūku meistare Nataļja Lagzdiņa. Meistarklases īpašie vēstneši bija Roberto, Kašers, Aija Vītoliņa (Amber), Valters Krauze, bobslejisti – olimpiskais čempions Daumants Dreiškens un Eiropas čempions Mārcis Rullis.
 
3.mai
Ja iecerēts rīt, neraugoties uz dabas kaprīzēm un draudošajiem aukstuma rekordiem, pulcēties pie balti klāta galda, lai nosvinētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, reizēm nav nemaz tik viegli izdomāt, ko tādu garšīgu lai sagādā. Gribas kaut ko pārsteidzošu un nebijušu, bet varbūt der atcerēties, kādu cienastu mēdzām gatavot toreiz, ap 1990. gadu. Diezgan bieži ciemiņus cienājām ar pašceptām vafelēm – tādas varētu tapt arī šajā reizē.
 
1.mai
Auglīgās augsnes un bagātīgo labības ražu dēļ Zemgale jau izsenis tiek dēvēta par Latvijas "maizes klēti", tāpēc, lai atklātu maizes pasauli un izjustu maizes svētību pašu rokām, 4., 5. un 6. maijā SIA "Tērvetes maize" projekta "Atvērtās dienas laukos" ietvaros aicina ciemos uz nelielo maizes ceptuvi, ko maiznieks Jānis Kurpnieks pirms pieciem gadiem izveidoja sava tēva mājās, lai apvienotu tradīcijas un jaunākās tendences, veidojot savu stāstu par maizi – veselīgu, spēcinošu, bagātīgu.
 
30.apr
Pietiekoši stiprs, lai gāztu no kājām pieredzējušus jūrniekus un vienlaikus tik aromātisks, lai kļūtu par neatņemamu sastāvdaļu smalkākajās kūkās. Jā, tas ir rums! Dumpiniecisks, aromātisks, spēcīgs un alkohola pasaulē neaizstājams dzēriens, kas neatstāj vienaldzīgu. Tieši tāpēc AlkOutlet ir apkopojis svarīgākos faktus, kāds īsti ir rums, un kādi mīti par to valda mūsu sabiedrībā!
 
26.apr
Ja vakarā atliek laika un spēka parūpēties par rītdienas brokastīm, tas ir ļoti labs variants: pārziež plāno neraudzētās maizes plāceni – lavašu – ar kādu pildījumu, stingri satin, ievīsta pārtikas plēvē un – ledusskapī iekšā.
 
23.apr
Šajās Lieldienās Lielbritānijas karaliene Elizabete II nosvinēja 93. dzimšanas dienu. Joprojām monarha pienākumus veicošā lēdija saglabājusi gan prāta skaidrību, gan ķermeņa un gara možumu, un tajā liels nopelns ir arī uztura principiem.
 
21.apr
Ja jums ir dārzs, tad gan jau vēl nāksies ar gārsām pacīnīties, jo nezāļu statusā tās ar savām garajām, lienošajām saknēm ir grūti iznīdējamas. Bet pavasarī, kad visbiežāk mostas interese par ēdamajām nezālēm, var paraudzīties uz gārsu no cita skatpunkta.
 
21.apr
Lieldienu galdā goda vietā, protams, būs olas. Olu krāsošana ir ļoti aizraujoša un radoša nodarbe, kurā parasti grib iesaistīties visa ģimene. Kāds tur brīnums, ja nokrāsots krietni vairāk olu, nekā iespējams tās vienkārši tāpat apēst. Liels daudzums cieti vārītu olu ap šo laiku pieder pie lietas katrā mājā, kur nav sveša Lieldienu svinēšana. Tām, kas aktīvi «karojušas» olu kaujās, parasti ir sadauzīta čaumala, kas turpmāko glabāšanu padara problemātisku. Un ko nu tur glabāt – kad tad vēl ēdīs olas, ja ne tagad?
 
20.apr
Lieldienu galdā goda vietā būs olas. Pat ja cilvēks nav īpaši liels olu cienītājs, šajos svētkos viņš kādu tomēr apēdīs, bet daudziem olas ir arī iecienīta ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa. Savulaik tās tika nopeltas kā neveselīgas, holesterīna līmeni paaugstinošas un līdz ar to nevēlamas sirdij un asinsvadiem, un bija cilvēki, kuri no olām atteicās vai lietoja uzturā tikai olu baltumus. Vēlāk olas tika attaisnotas, bet vai tas nozīmē, ka tās var ēst neierobežotā daudzumā?
 
29.mar
Banānmaize ir samērā vienkāršs risinājums, kad gribas kaut ko garšīgu, kā arī tad, ja jāizmanto pārgatavojušies banāni, kuriem mizu jau klāj lieli brūni plankumi.
 
22.mar
Kurš meklē, tas arī atrod iespēju paplašināt savu kulināro redzesloku, iekļaujot jaunus ēdienus un produktus. Viens tiem noteikti varētu būt amarants.
 
21.mar
Vīns ir noslēpumains dzēriens, pilns bagātīgu aromāta un garšas nianšu. No vienas un tās pašas vīnogu šķirnes iespējams radīt ļoti atšķirīgus vīnus, un pat visspicākos degunus reizēm var piemānīt dzērieni no dažādām šķirnēm, izliekoties radniecīgi. Ne valstu robežas, ne vīna krāsa un pat ne vīnogu šķirne mūsdienās negarantē vīna patērētājam noteiktu unikālu vīna stilu.
 
18.mar
Kristīgās pasaules pārstāvji jau sākuši ievērot lielo gavēni, kas ilgs līdz Lieldienām, bet ziemas aiziešana un pavasara atnākšana ir īpaši labs laiks, ko ikviens var izmantot, lai veiksmīgi veiktu vai nu ģenerāltīrīšanu ķermenī, vai tikai mazas pārmaiņas.
 
15.mar
Gavēņa ēdieniem raksturīga pieticība un vienkāršība, tomēr tas nenozīmē vienveidību. Cilvēki, kuri pieder konfesijām, kam raksturīgs ilgstošs un stingrs gavēnis, laika gaitā radījuši tādas ēdienu receptes, kuras ir vērts izmēģināt arī citiem un, iespējams, iekļaut savā ikdienas ēdienkartē.
 
4.mar
Saldumu zīmols “Laima” papildina “Laima Exclusive” produktu klāstu ar dabisko “ruby” jeb rozā šokolādi, kas gatavota ar rokām. “Ruby” šokolāde ir unikāla, pateicoties tās krāsai un piesātinātajai garšai, kas ir iegūta dabiskā fermentācijas procesā no “ruby” kakao pupiņām.
 
2.mar
Brīvdienās noteikti varam atrast kādu brīvu stundu, lai pagatavotu gardu desertu. Šoreiz gardēži dalās padomā, kā pagatavot izcili gardu šokolādes brauniju.
 
1.mar
Sākumā liekas – kumkvats ir tāds sīciņš apelsīns, bet tas izrādās ēdams ar visu mizu un pārsvarā no mizas vien sastāv. Miza ir salda, toties vidiņš stipri skābs. Tieši šā garšas kontrasta dēļ kumkvatus augstu vērtē gardēži. Ziemas izskaņā dzīvespriecīgi oranžā krāsa ir īpaši uzrunājoša.
 
24.feb
Ar ieteikumiem, kā veiksmīgi iesaistīt ģimeni kopīgā maltītes pagatavošanā un baudīšanā, plānojot laiku un veicinot kopā būšanu, dalās gardēde, kulinārijas blogere un divu bērnu mamma Signe Meirāne.
 
21.feb
Jau divas nedēļas Rīgā darbojas unikāla atpūtas vieta, kur svinēt dzīvi un gardi paēst – savas durvis vēris Baltijā pirmais iekštelpu Centrālais gastrotirgus, kas mājvietu radis Rīgas Centrāltirgū. Un piekrišana tam ir!
 
18.feb
Rīgas centrā apmeklētājiem durvis vaļā vēris unikāls kafejnīcas koncepts, kas zem viena zīmola “The Hub Cafe” apvieno tradicionālo havajiešu virtuvi ar vienīgo velo-studiju Baltijā, kas piedāvā braucienus ar Zwift velosimulatoriem.
 
18.feb
Sezama sēklas ir ierasts izmantot kā piedevu ēdieniem, arī maltīšu vizuālai izdaiļošanai, no tām tiek gatavota eļļa un pat piens. Sēklu uzturvērtība ir ļoti noderīga cilvēka organismam – par to šaubu nav ne tiem, kas iesaka no šīm sēklām gatavotus produktus lietot gan uzturā, gan kosmetoloģijā. Tomēr ne visi zina, ka sezama sēklas var izmantot arī svara regulēšanai.
 
14.feb
Sena paruna vēsta, ka vīrieša mīlestība iet caur vēderu, tāpēc, lai, svinot Valentīndienu, izdotos pārsteigt mīļoto ar sātīgu un garšīgu mājās gatavotu maltīti, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas receptes Mīlestības svētku svinētājiem. Lai arī receptes izstrādātas, domājot par to, kā svētkos īpaši iepriecināt stiprā dzimuma pārstāvjus, gardos ēdienus noteikti novērtēs arī dāmas!