Gardēžiem

Vakar, 8:30
Populārās ēdienu blogeres Zanes Grēviņas kulinārijas raidījums Našķoties­ startēs 4. aprīlī STV Pirmā! un turpmāk būs skatāms sestdienās pulksten 9.20.
 
3.apr
Laika sprīdis, kad tecina bērzu sulas, ir tik īss, ka to itin viegli var palaist garām. Patiesībā būtu ideāli, ja ikviens varētu braukt uz laukiem un katru dienu dzert bērzu sulu, kas tikko nākusi no koka. Arī ļaužu apkārt būtu mazāk un distanci varētu ievērot bez pūlēm.
 
27.mar
Parasti nātru un citu ēdamo nezāļu laiks pienāk kaut kad maijā, bet šajā dīvainajā pavasarī sauju jauno nātru dzinumu dažviet varēja saplūkt jau februāra beigās. Varbūt arī jūsu apkārtnē kaut kur piesaulītē zem pērnajām lapām slēpjas pirmie maigie nātru zaļumi.
 
20.mar
Pirmais, ko var uzzināt, meklējot informāciju par ciedru riekstiem: tie vispār nav rieksti, tāpat arī koki, kuros tie aug, nav nekādi ciedri. Tomēr publikāciju autoriem nākas atzīt, ka no zinātniskā viedokļa nepareizais nosaukums «ir nostiprinājies kulinārijā». Par laimi, kļūmīgais ķēķī dotais vārds nepasliktina ciedru riekstiņu garšu.
 
13.mar
Pat ja esat ļāvušies panikai un koronavīrusa epidēmijas gaidās lielā daudzumā sapirkušies griķus, tā nebūs velti izšķērdēta nauda. Griķi ir veselīgs produkts, no kura organisms var gūt daudz labuma.
 
6.mar
Kāda kriminālromāna varone, nevaļīga un izsalkusi policiste, reiz izteicās, ka tunča konservi ir slinko meiteņu draugi. Ja mājās nekā prātīga nav, no vienas tādas kārbiņas var paēst. Bet, ja krājumos ir arī citi produkti, vajadzīgs kāds brīdis laika un nedaudz fantāzijas, lai izdotos patiešām garda maltīte.
 
28.feb
Lūdzu kaut ko nemākslotu. Mūsu senčiem bijis pieņemts laikā no Miķeļiem (29. septembra) līdz Pavasara Mārai (25. martam) ēst tauku putru, bet pārējā laikā – piena putru. Tā bija kārtīga putra no miežu putraimiem. Nenoslinkosim un izvārīsim tādu arī mēs, lai nu aplejamās paciņu putras paliek darbdienu steigai. Ja negribas putru, lai būtu zupa – arī tajā miežu putraimi iederēsies un piešķirs papildu sātīgumu.
 
13.feb
Patīkama, maiga garša un daudzveidība izvēles iespējās – arvien biežāk cilvēki izvēlas baudīt kafiju kopā ar augu valsts dzērieniem. Iecienītākie no tiem ir mandeļu, kokosriekstu, rīsu, sojas un auzu. Viens no Eiropas labākajiem baristām Merijns Gijsbers iesaka kādas augu valsts dzērienu pagatavošanas metodes ikviens var ieviest savā ikdienā.
 
12.feb
Neatkarīgi no tā, cik gardus kārumus iespējams nopirkt veikalos, paša gatavoti našķi vienmēr piešķirs īpašu “odziņu”. Valentīna diena asociējas ar sarkanām nokrāsām un maigām garšām. Izmēģini šo neparasto kārtojumu un pārsteidz mīļoto.
 
6.feb
"Rimi" piedāvā frikadeļu zupas video recepti sešām personām, kas pagatavota itāļu gaumē.
 
27.jan
Veselīga dzīvesveida piekritējiem kerobs ir sen zināms un labi pazīstams augs, tas tiek uzskatīts par vienu no vērtīgākajiem saldumiem, turklāt garšas ziņā ļoti atgādina daudzu tik iemīļoto kakao, tomēr uzturvērtības ziņā ir daudz noderīgāks. Kāpēc ne tikai veselīgas un organismam nekaitīgas pārtikas cienītājiem ir vērts kerobu iekļaut ēdienkartē?
 
24.jan
Šajā gadalaikā greipfrūts līdz ar citiem citrusaugļiem ir kā sveiciens no kādas saulainākas un dzīvespriecīgākas vietas. Laba izvēle, ja gribas izbaudīt mazliet atsvaidzinoša rūgtuma.
 
19.jan
Populārais šefpavārs, «Pica Lulū» līdzīpašnieks Elmārs Tannis izbaudījis priecīgu, krāsainu un iedvesmojošu trīs dienu ceļojumu uz Portugāli. Liela pozitīvisma deva, saule un labi saplānotas dienas ir brauciena veiksmes atslēga!
 
18.jan
Lai gan sīpolam maltītē reti kad atvēlēta galvenā loma, tā garšai ir sava pastāvīga vieta daudzu ēdienu garšas buķetē, varētu sacīt, ka sīpols ir komandas spēlētājs. Svaigs, cepts, marinēts vai kaltēts, samalts un iekļauts garšvielu maisījumā, tas nonāk mūsu galdā ik dienu, pat ja reizēm to neapzināmies. Taču ziemā pārmaiņas pēc var pievērsties ēdieniem, kur sīpoli ir galvenā sastāvdaļa.
 
11.jan
Ja jaunajā gadā esi spēris varonīgu soli un savā ēdienkartē atteicies no pievienotā cukura un rūpnieciski ražotajiem saldumiem, tomēr pēkšņi sakārojas kādu konfekti – apēd vienu dateli.
 
5.jan
Citronam piedēvē kulinārijā visbiežāk izmantotā citrusaugļa slavu. Vismaz mūsu platuma grādos tam jāpiekrīt. Citrons vienlīdz labi iederas gan karstā tējā ar medu, gan atspirdzinošā dzērienā ar ledu.
 
27.dec 2019
Labi pagatavota zivs, kas visiem garšo, var kļūt par programmas naglu vēlīnās Vecgada pusdienās, un arī aukstajā galdā zivis var pasniegt. Plašā sortimentā vai tikai simboliski – tas atkarīgs no ēdāju gaumes.
 
23.dec 2019
Svētku laikā ceļam galdā receptes, kas liek atminēties bērnības laikus. Saldā brunete jeb saldā desa ir viena no vienkāršāk pagatavojamiem un gardākajiem svētku desertiem. Atminies bērnības garšu un pagatavo arī Tu!
 
17.dec 2019
Gadumija jau tuvojas! Lai gan pirmais sniegs milzīgas kupenas nav sanesis, sācies adventes laiks, kad mājās smaržo mandarīni, ielās parādās mirdzošās lampiņas un cilvēki sāk skaitīt dienas līdz Ziemassvētkiem. Gadumija ir īpašs mirklis, ko sagaidām, saskandinot glāzes. Tas, vēlot laimi jaunajā gadā, pieder pie lietas, tomēr īsti vietā būs arī kaut kas ēdams. Atkarībā no situācijas tas var būt ilgi un rūpīgi gatavots vai pavisam vienkārši un ātri sagādāts.
 
16.dec 2019
Piparkūku un karstvīna aromāts būs vēl daudz izteiksmīgāks, ja prasmīgi izmantosiet garšvielas. Tieši garšvielu daudzveidībā slēpjas prasme uzburt patiesi skaistu noskaņojumu svētkos.
 
14.dec 2019
Kad ilgāku laiku rakstīts par virtuves tēmām, arvien grūtāk ir pievērsties tām, kas atkārtojas gadu no gada. Piemērs nav tālu jāmeklē: kā Ziemassvētki – tā piparkūkas. Bet kas gan par Ziemassvētkiem bez piparkūkām.
 
13.dec 2019
Neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa ir piparkūku cepšana, taču lai uzburtu īstu svētku noskaņu, ir vērts pieņemt izaicinājumu un pašam izgatavot ne vien dažādas formas piparkūku cepumus no veikalā nopirktas mīklas, bet arī mājās tapušu piparkūku mīklu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā vienkāršas, bet ļoti gardas un veselīgas piparkūku mīklas recepti, kas būs piemērota arī tiem, kas domā par veselīgu uzturu, jo mīklai ir samazināts cukura daudzums.