Gardēžiem

20.nov
Gardu deserta īstenās ziemas noskaņās iesaka pazīstamā gardēde un uzņēmēja Liene Zemīte.
 
15.nov
Vai jūsu otrā pusīte ir alus entuziasts vai entuziaste? Tad, lūk, alus someljē Andris Rasiņš sniedz padomus, ko darīt, ja neesat alus eksperts, taču vēlaties sagādāt prieku otram ar interesi par tēmu, kas viņu tik ļoti aizrauj!
 
13.nov
Rimi un Norstat veiktajā aptaujā 33% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka Latvijas neatkarības pasludināšanas dienas svētku vakariņās galdā cels ēdienus no Latvijā ražotiem produktiem. Vairums jeb 46% iedzīvotāju plāno tērēt no 21 līdz 40 eiro, lai sarūpētu svētku maltīti.
 
5.nov
Pēdējā laikā arvien populārāks kļūst "Meal prep" koncepts jeb pārdomāta ēdienu plānošana, pagatavošana un sagatavju veidošana ilgākam laikam uz priekšu, piemēram, nedēļai. Kā pārdomāti saplānot savu ēdienkarti? Ko iekļaut plānā, lai parūpētos par savu labsajūtu ik dienas? Iesaka sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Zanda Ozoliņa.
 
31.okt
Salviju vēl arvien mēdzam uzskatīt par garšvielu, tomēr, zinātnei attīstoties, ir atklāti jaunas, pārsteidzošas salvijas pielietojuma iespējas. Senatnē par glābjošu augu uzskatīto salviju patiešām ir vērts turēt pa rokai.
 
30.okt
Laiku pa laikam mēs visi apmeklējam kādu restorānu. Ir svarīgi zināt labas galda manieres, lai nenonāktu nepatīkamā situācijā. Tas, ka elkoņus nevajadzētu turēt uz galda un runāt ar pilnu muti, it kā visiem zināms. Bet ir vēl krietni vairāk lietu, ko vajadzētu zināt, lai neatstātu par sevi sliktu iespaidu. Esam sagatavojuši 7 svarīgus galda etiķetes noteikumus.
 
26.okt
Oktobrī Latvijā darbību sākusi mobilā lietotne "FineBite", kas tās lietotājiem sniedz iespēju iepazīt dažādus restorānus, maksājot par maltīti zemāku cenu. Pagaidām "Finebite" pieejama gardēžiem Rīgā, taču ar laiku tās pakalpojumi varētu būt pieejami visā Baltijā.
 
25.okt
Covid-19 pandēmijas un ar to saistītās ārkārtas situācijas ietekmē Latvijas iedzīvotāji ir mainījuši savus līdz šim ierastos ēšanas paradumus, iegādāto produktu daudzveidību un to izcelsmes valsti, liecina pētījums*. Saskaņā ar pētījumā iegūtajiem datiem, jauniegūtie paradumi tiks saglabāti arī turpmāk teju katram piektajam aptaujas dalībniekam.
 
24.okt
Rudens sezonā īpaši svarīgi stiprināt savu organismu un nodrošināt to ar nepieciešamajām uzturvielām un enerģiju ikdienai. Pētījumā* noskaidrots, ka 43% aptaujāto izmanto riekstus kā uzkodu starp ēdienreizēm, bet 17% riekstus izmanto papildu enerģijas lādiņam vai brīžos, kad nepieciešams koncentrēties. Riekstu izvēli visvairāk ietekmē: garša, kvalitāte un cena.
 
24.okt
Vasaras sākumā Latvijā dzīvojošais itālis Roberto Meloni izdeva savu pirmo grāmatu “Piedzīvojumi virtuvē ar Roberto. 100 slavenību receptes.” Šobrīd Roberto turpina apbraukāt dažādas pilsētas, prezentējot grāmatu un tiekoties ar faniem.
 
18.okt
Fitnesa modele, trenere un veselīga dzīvesveida piekritēja Paula Freimane grasās izdot bestsellera “Zelta sastāvdaļas” otro grāmatu.
 
16.okt
Pasaulē sastopami vairāk nekā 350 pastas veidi, turklāt, kā izrādās, ka formai ir ne tikai estētiska funkcija, bet arī gluži praktiska - tā ietekmē mērces un pastas saderību. Lai nepazustu tulkojumā un nebūtu jāmācās no galvas "lielā itāļu pastas vārdnīca", esam apkopojuši dažus trikus un vadlīnijas izcilai pastas maltītei!
 
12.okt
Oktobra otrā piektdiena ik gadu ir diena, kad visā pasaulē jau vairāk nekā 20 gadu garumā atzīmē Pasaules Olu dienu, akcentējot šī pārtikas produkta daudzveidīgo pielietojumu un izceļot olu svarīgo lomu cilvēku uzturā. Atskatoties uz pagājušajā nedēļas nogalē aizvadītajām Olu dienas svinībām Latvijā un pasaulē, septiņi pašmāju garšas eksperti – vadošie šefpavāri Mārtiņš Rītiņš, Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants, kā arī fitnesa trenere Zanda Zariņa-Rešetina, kulinārijas lietpratējas Anna Panna (Birmane) un Signe Meirāne un jaunais pavārmākslas entuziasts Ralfs no “Ralfs Gatavo” - iesaka oriģinālas, gardas un tajā pašā laikā arī vienkārši pagatavojamas saldo un sāļo olu ēdienu receptes katrai nedēļas dienai, ko dažādās variācijās baudīt ne tikai Lieldienās, bet visu cauru gadu.
 
10.okt
Kopā ar vienu no iecienītākajiem pārtikas produktu zīmoliem Latvijā un kulta našķi ‒ biezpiena sieriņu “Kārums” – izaugusi jau vesela paaudze, kas nemaz neatceras laikus, kad veikalos nebija atrodami oranžas krāsas iepakojumā ietērptie “Kārumi”, turklāt vēl dažādu veidu. Savukārt padomju laikos biezpiena sieriņi veikalos bija retums. Tāpēc brīdī, kad veikalā parādījās šis gardums, cilvēki bija gatavi stāvēt garās rindās. Arī “Kāruma” zīmola vadītāja Ilva Veidemane no “Food Union” grupas joprojām atceras, kā bērnībā, astoņdesmitajos gados, stāvēja garā rindā pie veikala Ogrē, kur tobrīd dzīvoja, lai nopirktu biezpiena sieriņu “Mazulis”.
 
27.sep
Vairumam cilvēku garšo saldumi. Vienam vairāk, citam mazāk, bet reti kurš var pavisam atteikties no piedāvājuma apēst kaut ko saldu. Patika pret saldo garšu dzīvo mūsu zemapziņā: jau no dzimšanas brīža bērns saprot, ka tas, kas ir salds, ir labs, bet tas, kas rūgts – indīgs. Mātes pienam, pateicoties laktozei (pienā esošajam cukuram), piemīt saldā garša, tāpēc viss saldais asociējas ar kaut ko labu un patīkamu. Tieši tāpēc daudzi cilvēki izvēlas panašķoties, ja jūtas nomākti un grib uzlabot garastāvokli, norādā uztura speciāliste Olga Ļubina.
 
26.sep
Kartupeļu saldējums, ķiploku alus, burkānu milti, kūkas piparkūkas un daudz citu interesantu lietu top Latvijas laukos. Covid-19 krīze uz vairākām lietām lika paraudzīties ar citām acīm, tajā skaitā arī uz vietējo pārtiku.
 
25.sep
Lai gan parasti uz ķirbi raugāmies kā uz dārzeni, ķirbis ir oga. Pamatīgi liela oga, kas satur daudz vērtīgu uzturvielu un ir garšīgi apēdama dažādos veidos un receptēs, teic uztura speciāliste Anita Baumane.
 
25.sep
Pateicoties lieliskajām garšas īpašībām, liellopa gaļa tiek augstu vērtēta. Tā ir piemērota gan vienkāršākiem ēdieniem ikdienā, gan ekstravagantākām receptēm svētkos. Daudzi iecienījuši liellopa strogonovu un gulašu – ēdienus ar bezgalīgu variāciju daudzumu, citi novērtē mājās gatavotu burgeru ar liellopa malto gaļu. Tikmēr īsteni gardēži labprāt ļauj sevi kārdināt ar nobriedinātas liellopa gaļas steiku. Šefpavārs Normunds Baranovskis aicina iemēģināt roku steika pagatavošanā mājās, piedāvājot divas receptes.
 
25.sep
Lai gan parasti uz ķirbi raugāmies kā uz dārzeni, ķirbis ir oga. Pamatīgi liela oga, kas satur daudz vērtīgu uzturvielu un ir garšīgi apēdama dažādos veidos un receptēs, teic VCA uztura speciāliste Anita Baumane.
 
24.sep
Latvijas, Ventspilī uzceltā, konditorejas fabrika "Pobeda Confectionery" ir viena no pieciem pasaulē labākajiem šokolādes bez cukura ražotājiem. Par to 3.septembrī paziņoja pasaulē lielākais un respektablākais mārketinga pētījumu veidotājs "QY Research". Vēl starp pieciem labākajiem nosaukti populāri šokolādes tirgus dalībnieki: Lindt & Sprungli, Hershey, Godiva Chocolatier un Lily’s.
 
21.sep
Nezini, ko iesākt ar ķirbjiem? Pagatavo džemu!
 
18.sep
Kafijas pupiņas tikai pirmajā acu uzmetienā šķiet vienādas – mazas, brūnas un cietas. Katra grauzdējuma, izmēra vai aromāta nianse var padarīt jūsu dzērienu neaizmirstami gardu vai pilnīgi nebaudāmu. Kā pazīt un izvēlēties labu kafijas pupiņu, stāsta barista Gatis Silenieks.