Gardēžiem

Vakar, 13:30
Rudens ir laiks, kad kāds izbauda lapu krāsainās pārvērtības un silto laiku, bet cits priecājas par pašmāju labumiem – rudens ogām un augļiem, dārzeņiem un sēnēm. Arī garšas ekspertei un Rimi Gardēdei Signei Meirānei šis ir mīļākais gadalaiks, jo tas ir arī ražas laiks. Gardo un veselīgo dabas velšu ir tik daudz, ka bieži vien rodas apjukums, ko ēst un ko neēst, jo gribas visu. Lai neapmaldītos bagātā rudens velšu piedāvājumā, Signe Meirāne dalās ar padomiem un ieteikumiem, ko šajā gadalaikā likt galdā.
 
21.sep
Rudens augļu pārpilnībā nevajadzētu paiet garām bumbieriem – nevis tiem biezādaiņiem, kas augu gadu redzami lielveikalu plauktos, bet vissvaigākajiem vietējiem. Jāizmanto iespēja ēst šos augļus ar visu mizu, jo tieši mizā slēpjas vērtīgās balastvielas, bet zem tās ir visvairāk vitamīnu.
 
18.sep
Drīzumā pašmāju gardēžiem būs iespēja veikalos iegādāties neparasta izskata un garšas čipsus. Tie nebūs ierasti dzelteni un balti, bet gan zili un sarkani. "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" zīmols “Ādažu Čipsi” pirmais Baltijā sāk krāsaino kartupeļu čipsu ražošanu no Latvijā audzētiem sarkanajiem un zilajiem kartupeļiem.
 
16.sep
No 2018. gada 19. līdz 23.septembrim Latvijas Dabas muzejā sadarbībā ar Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts" notiks izstāde, kas iepazīstinās ar plašu Latvijā audzēto garšaugu un dārzeņu klāstu.
 
16.sep
Uzlabojoties sabiedrības zināšanām par veselīgu uzturu, mainās arī pārtikas produktu izvēles kritēriji un iepirkšanās paradumi, liecina Rimi un SKDS veiktais ēšanas ieradumu pētījums “Kā ēd Latvija”. Pēdējo trīs gadu laikā vērojama nemainīga tendence izvēlēties produktus ar veselībai labvēlīgām sastāvdaļām, taču, salīdzinot ar 2015. gadu, būtiski pieaugusi produkta izcelsmes valsts nozīme – ja 2015. gadā produkta izcelsme bija svarīga 16% cilvēku, tad šobrīd tā būtiska 58% Latvijas iedzīvotāju.
 
13.sep
No 8. līdz 14. oktobrim Rīgā notiks Rudens Rīgas restorānu nedēļa. Tā ir jau četrpadsmitā Restorānu nedēļa, kurā šoreiz pieteikušies 53 Rīgas restorāni un kafejnīcas. Restorānu sagatavotās ēdienkartes no 19. septembra varēs apskatīt portālā www.LiveRiga.com
 
13.sep
No 24. līdz 30. septembrim Saldus novadā notiks nebijis gastronomisks pasākums – visas nedēļas garumā Saldus novada ēdināšanas uzņēmumi – restorāns “Stikla pērlīšu spēle”, kafejnīcas “Hot Cafe”, “Terase”, “Ziemelis”, “Grila burgers”, “Bordertauna” un “Mežavējš” – aicinās ikvienu nobaudīt īpaši šim notikumam veidotu un sagatavotu “Rudens garšu” piedāvājumu. Trīs ēdinu komplekta cena būs 12 EUR, bet būs iespējams pasūtīt arī vienu vai divus ēdienus, atkarībā no katras kafejnīcas piedāvājuma.
 
7.sep
Zināmā mērā pārsteidzoša šķita ziņa, ka Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā aptaujā visos četros Latvijas novados tieši kartupelis atzīts par ēdienu, kas izturējis gadsimtu pārbaudi. Un labi vien ir, ka šis gods ticis tādam šķietami parastam, vienmēr pieejamam un ēdienkartē pašsaprotamam produktam, ko ikdienas steigā ne vienmēr novērtējam.
 
3.sep
Latvijā pircēju iecienītākā maize joprojām ir baltmaize, kamēr visvairāk sarūk saldskābmaizes patēriņš, pastāstīja "Fazer Bakery Baltic", kurā ir apvienotas "Fazer" maiznīcas Ogrē un Kauņā, rīkotājdirektora pienākumu izpildītājs Agris Ločmelis.
 
2.sep
Karsto un tveicīgo laiku nomainījusi rudenīga veldze, tāpēc atkal ir īstais laiks atpūtu pludmalē aizstāt ar citu Latvijas vietu apskati, doties dabā un baudīt ne vien mūsu zemes skaistumu, bet arī kādu stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā radošas receptes rudenīgam piknikam, kas priecēs gan lielus, gan mazus atpūtniekus!
 
31.aug
Ikdienā izkaisīts pa dažādiem novadiem un tirdziņiem, mazo ražotāju veikums vairāk pazīstams tuvākās apkaimes pircējiem, bet tiem, kuri vēlas šos gardos produktus plašākā sortimentā aplūkot un nogaršot vienuviet, noteikti ir vērts aiziet uz izstādi Riga Food 2018, kas norisināsies 5.–8. septembrī Ķīpsalā.
 
28.aug
Latvijas iedzīvotājiem aizvien svarīgāk kļūst tas, kādus produktus izvēlēties, kā tiek pagatavots ēdiens un kas iekļauts ikdienas ēdienkartē. Pēdējo trīs gadu laikā sabiedrības zināšanas par veselīgu uzturu ir ievērojami uzlabojušās, liecina Rimi un SKDS veiktais ēšanas ieradumu pētījums “Kā ēd Latvijā?”.
 
27.aug
Uzņēmums SIA “Circle K Latvia” uzsācis iniciatīvu, kas atbalsta beziepakojuma tirdzniecību dzērienu segmentā. Ar mērķi ilgtermiņā veicināt sabiedrības paradumu maiņu uzņēmums klientiem piedāvā iespēju kafiju, tēju un citus uz vietas pagatavojamos karstos dzērienus iegādāties savās termokrūzēs. Atbalstot pārdomātu dabas resursu izmantošanu, turpmāk vairākkārt lietojamajās krūzēs pirktos dzērienus Circle K pārdos par zemāku cenu.
 
22.aug
Lai atzīmētu Latvijas Maiznieku biedrības 25. jubileju, jau 7. septembrī izstādē “Riga Food 2018” Ķīpsalā notiks simpozijs “100 iemesli, kāpēc jāēd maize”, kurā maizes eksperti un dietologi kliedēs mītus par maizi, bet Latvijas labākie šefpavāri parādīs, kā maizi iekļaut katrā ēdienreizē.
 
20.aug
Pēc ieilgušiem remontdarbiem, šī gada rudenī apmeklētājiem tiks atvērts Rīgas Centrāltirgus Gastronomijas paviljons. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks informē, ka pēc paviljona atvēršanas tirgus apmeklētājus sagaidīs pavisam jauns un moderns paviljona koncepts. Centrāltirgus Gastronomijas paviljonā tiks izveidots "Centrālais Gastro Tirgus" ar vairāk kā 30 ēdināšanas vietām, savukārt otrā paviljona pusē tiks tirgoti dažādi konditorejas un bakalejas izstrādājumi.
 
19.aug
Gaļas grilēšanas popularitāte Latvijā pieaug, savukārt grilēšanas sezona - ar katru gadu tikai pagarinās. Lielākā pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmuma “Forevers” eksperte kvalitātes vadības jautājumos Taisija Gromova skaidro, pēc kādiem principiem gaļu izvēlēties, marinēt un pagatavot, lai tā ir sulīga un garšīga, grila ballītei neliekot vilties!
 
19.aug
Lai arī dārzeņi būtu jāēd vairākas reizes dienā, “Maxima Latvija” aptauja liecina, ka 57% Latvijas iedzīvotāju tos ēd reizi nedēļā un vēl retāk. Vaicāti par galvenajiem šķēršļiem aptaujātie norāda laika trūkumu to pagatavošanai (20%), veselīgu paradumu trūkumu lietot dārzeņus ikdienā (17%) un nezināšana, cik daudz šos produktus jālieto uzturā (16%).
 
17.aug
Kas būs saldajā ēdienā? Ej dārzā, salasi ābolus un plūmītes – un ko tev vairāk vajag! Bet ir taču nedēļas nogale un varbūt tiešām vajag ģimeni iepriecināt ar ko vairāk par kritušiem āboliem. Vienkārši īstenojama ideja ir augļu salāti.
 
13.aug
Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs “nelien iekšā”, iesaka kulinārijas eksperte un Rimi Gardēde Signe Meirāne.
 
11.aug
Karstais laiks daudzus mudina doties piknikā un ieturēt maltīti dārzā, kas nozīmē - jāpievērš īpaša uzmanība pareizai pārtikas, jo īpaši gaļas, uzglabāšanai un gatavošanai. Vistas gaļa ir viena no iecienītākajām vasaras maltīšu sastāvdaļām, tādēļ Latvijas vadošais putnu gaļas ražotājs “Putnu fabrika Ķekava” sniedz padomus, kādu vistas gaļu izvēlēties un kam pievērst īpašu uzmanību, plānojot maltīti.
 
10.aug
Ja šajā sausumā izdevies dārzam nodrošināt pietiekamu laistīšanu, tad gurķi ir sajūsmā par siltajām naktīm, kuras laika ziņu apskatnieki sauc par tropiskām – tādām, kad gaisa temperatūra nenokrīt zemāk par +20 grādiem. Ja visu ražu nevar ne apēst, ne draugiem izdalīt, tad jādomā, kā to saglabāt – gan garšīgām uzkodām tuvākajā laikā, gan ziemas krājumiem, pat ja nav noskaņojuma pavadīt laiku virtuvē.
 
10.aug
Mārtiņa un Lienes Barkānu ceļš no idejas, kā radās doma par savu ģimenes biznesu, līdz lielākajai vīna darītavai Latvijā spēj iedvesmot daudzus. Abavas ģimenes vīna darītava astoņu gadu laikā kļuvusi par līderi Latvijā. Izrādot savu vairāku gadu attīstīto lolojumu, saimnieks uzsver, ka mērķis nav kļūt par "konveijera" vīna darītavu. Tiek meklētas nianses, lai radītu svētkus ar Latvijas garšu.