Gardēžiem

9.nov
Senos laikos mūsu senči Mārtiņam ziedojuši melnu gaili un vistu. Ap Mārtiņiem bijis arī laiks, kad jākauj lopi un mājputni, jāgatavo gaļas krājumi ziemai, vakaros jāmin mīklas, pirmoreiz ķekatās jeb mārtiņbērnos jāiet un daudz kas vēl cits jādara, bet šajā ēdieniem veltītajā lappusē – jā, par to vistu.
 
8.nov
Rudens jau tuvojas izskaņai, klāt ziemas gaidīšana, un, ja kādam galvu varētu būt sajaucis siltais laiks, tad kalendārs parūpējas par kārtības atjaunošanu, un tas vēsta, ka 10. novembrī ir jāsvin Mārtiņdiena.
 
5.nov
Novembris Latvijā pēdējos gados jau iesaukts par Patriotu mēnesi. Savukārt ēdinātāji, kas nolēmuši celt patriotisma devu sevī un savos līdzcilvēkos, gatavojot latviskos ēdienus svētkos novembra mēnesī, novembri nodēvējuši par Patriotiskās garšas mēnesi.
 
28.okt
Ir teiciens, ka pastāv divu veidu cilvēki – tie, kuriem patīk šokolāde, un tie, kuri to mīl. Nav brīnums, ka šokolādei ik gadu tiek veltīti neskaitāmi festivāli un svinības, kas ļauj baudīt šo iemīļoto našķi. Šodien, 28. oktobrī, tiek svinēta šokolādes diena, kurai par godu piedāvājam iepazīties ar 10 interesantiem un neparastiem faktiem par šokolādi, ko, visticamāk, vēl nezinājāt. Šokolāde arvien spēj mūs pārsteigt!
 
27.okt
Kurš gan nav baudījis gardu, mājās gatavotu maltīti kopā ar saviem tuvajiem? Tikko pagatavota ēdiena smarža ne tikai ir patīkama un rosina apetīti, bet arī asociējas ar mājām. Ikdienas steigā izvēlamies ieturēt maltīti ārpus mājām, taču ir vairāki iemesli, kāpēc vajadzētu gatavot maltīti mājās un baudīt to kopā ar saviem tuvajiem. Par ģimenes kopīgajiem brīžiem maltītes sagatavošanā un to, kāda nozīme ir virtuvei kā telpai mājās stāsta arī mamma, blogere, stiliste un modes māksliniece Indra Salceviča.
 
27.okt
Lai arī Visu Svēto dienas priekšvakars jeb tā sauktais Halovīns daudzos vēl arvien izraisa pretrunīgas emocijas, veikalu tīkla ELVI pārdošanas dati gadu no gada nemainīgi apstiprina - šo dienu Latvijā tomēr svin, un vismaz bērni tajā tiek lutināti ar dažādiem saldumiem un citiem piemērotiem našķiem vai nelielām rotaļlietām. Lai Halovīna svinētājus šogad izdotos pārsteigt ar kādu netipiskāku kārumu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas radošas receptes mazliet šausminošiem Visu Svēto dienas priekšvakara saldumiem!
 
26.okt
Atzīt vai neatzīt Halovīnu, kas nav mūsu tautas tradīcija – par to lai spriež katrs pats. Vecāko paaudzi tas varbūt neaizrauj, bet redzot, kā bērni un mazbērni ar prieku nododas Halovīna izdarībām, pārģērbjas, radot dažādus baisus tēlus, darina ķirbju gaismekļus un dodas pie kaimiņiem lūgt saldumus, patiešām var pārņemt vēlme kaut nedaudz ļauties šai noskaņai. Halovīna svētkos labi iederas arī dažādi interesanti un ātri pagatavojami ēdieni.
 
25.okt
Kaut gan šogad Latvija tika lutināta ar netipiski siltu rudeni, ir pienācis drēgns un lietains laiks. Lai padarītu ikdienu siltāku un krāsaināku vai mājas viesībās iepriecinātu draugus ar neparastiem dzērieniem, „AlkOutlet” piedāvā divas ekskluzīvas alkoholisko kokteiļu receptes.
 
22.okt
Īstenībā ir pārsteidzoši vienkārši pārsteigt vakariņu viesus ar šo vienkāršo triku. Tāpat zupas pasniegšana ķirbī vakariņām piešķirs rudenīgu odziņu.
 
22.okt
Lai gan šogad rudens ir siltāks kā ierasts, nelūgtie viesi – vīrusi tepat vien ir. Ja nevēlies, lai tie tevi pārsteidz nesagatavotu, jau laikus ir jānodrošinās, uzturā pastiprināti iekļaujot produktus, kas organismu aizsargā no dažādām saslimšanām.
 
20.okt
Ja vecāki vēlas, lai mazuļa uzturs būtu veselīgs, pilnvērtīgs, turklāt garšīgs, izaicinājumu netrūkst. 1–3 gadus veca bērna uzturam jābūt īpaši pārdomātam – maza bērna kuņģis ir piecas reizes mazāks nekā pieaugušajam, tomēr nepieciešamo uzturvielu daudzums ir ievērojami lielāks. Tāpēc vecākus izglītojošās kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese Laura Grēviņa, sadarbojoties ar uztura speciālisti Gunu Rijkuri, piedāvā četras veselīgas, ātri pagatavojamas un mazulim piemērotas brokastu receptes, bagātinātas ar augošam organismam tik būtisko uzturvielu – kalciju.
 
19.okt
Ja vasarā meklējam kārumus, kas mūs atveldzēs, tad rudenī noteikti vēlamies kaut ko saldu un sasildošu. Piedāvājam rudenīgu gardumu receptes, ko iesaka viena no populārākajām pasaules tā sauktajām "jūtūberēm" - Betanija Mota (Bethany Mota).
 
19.okt
Interesi par speltas jeb plēkšņu kviešiem jau zaudējuši dedzīgākie virtuves modes sekotāji, varētu sacīt – līdzskrējēji, kuri domā: ja jau kādu produktu var atrast lielveikalā, tas vairs nav pēdējais modes kliedziens un tātad – nekas ekskluzīvs. Konservatīvākie ēdāji savukārt par jauninājumiem negrib ne dzirdēt, jo viņu skatījumā labs ir tikai tas, ko lika galdā vecmāmiņa. Taču vairākums cilvēku iet vidusceļu, speciāli nemeklē mazpazīstamus produktus, bet, ja gadās tāda iespēja, labprāt nomēģina.
 
18.okt
Viena no rudens veltēm ir ķirbis – gards un veselīgs, to var iekļaut ne vien sāļo, bet arī saldo ēdienu receptēs. Rīgas Centrāltirgū šobrīd var iegādāties gan tādus, kuri, prasmīgi pagatavoti, palutinās garšas kārpiņas, gan arī ļoti košus (izskata un veidola ziņā), kas atsvaidzinās mājokli kā interesants dekors interjerā.
 
13.okt
Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā 2019.gada 4. un 5.janvārī notiks festivāls "Riga Craft Beer Weekend", uz kuru sabrauks 60 vadošie pasaules meistaralus darītāji, piedāvājot 480 alus šķirņu, informēja pasākuma rīkotāji - alus, iesala dzērienu un kvasa biedrības "Alus brālība" pārstāvji.
 
12.okt
Veselīgais dzīvesveids māca - nost ar cukuru un baltajiem miltiem! Bet tas nemaz nenozīmē, ka jāatsakās no saldumiem. To pārbaudīja arī portāls nra.lv, pagatavojot gardu, bet veselīgu saldumu.
 
11.okt
Valsts simtgades svinēšanas festivāls “Latvijas Goda aplis” turpina apceļot un godināt Latvijas novadus. 13. oktobrī tiks apmeklēti Svētupes un Salacas tači Nēģu dienā Salacgrīvas novadā, kur notiks ne tikai ar nēģiem saistītas aktivitātes dažāda vecuma viesiem. “Latvijas Goda aplis” aicina izbaudīt Salacgrīvas novada rudenīgo skaistumu un nēģu zvejas amata meistaru gardumus.
 
10.okt
Reizēm pietiek ievērot dažus pavisam vienkāršus padomus, lai padarītu savus ēdienu gatavošanas paradumus veselīgākus. Tos apkopojusi bezpeļņas organizācija Consumer Reports.
 
7.okt
Valsts simtgades svinēšanas festivāls “Latvijas Goda aplis” turpina apceļot un godināt Latvijas novadus. 7. oktobrī tas ciemosies Pārgaujas novada Straupes zirgu pastā, kur norisināsies Dzērveņu svētki. “Latvijas Goda aplis” aicina ikvienu izmantot iespēju nobaudīt visdažādākos dzērveņu ēdienus un dzērienus, labi pavadīt laiku svaigā gaisā un sasildīties pie metālmākslinieku speciāli veidotiem dzīvās uguns objektiem.
 
5.okt
Lai stiprinātu esošās un radītu jaunas putras ēšanas tradīcijas, Starptautiskajā Putras dienā 10. oktobrī Latvijas šefpavāri kopā ar skolēniem Rīgas centrā vērs vaļā Simtgades putras vēstniecību, kurā ikviens varēs nogaršot izcilākos putras ēdienus.
 
5.okt
Aizmirstībā šos mūsu klimata joslai raksturīgos un kādreiz ļoti populāros kāļus un rāceņus pāris gadsimtu laikā iegrūda migrants no Jaunās pasaules – kartupelis.
 
5.okt
«Valmiermuižas alus vēstniecības» restorāna šefpavāram Uģim Veitam 2018. gada rudens Rīgas restorānu nedēļa ir jau trešā. Vienlaikus tā ir iespēja eksperimentēt un pienākums pārsteigt restorāna viesus ar ko nebijušu, unikālu un ļoti, ļoti garšīgu. Saistībā ar Latvijas simtgadi akcentētas ir latviskās vērtības un produkti.