Gardēžiem

5:45
Pazīstamais žurnālists un jau popularitāti iemantojušā Reņģēdāju festivāla [tas vairākus gadus maija otrajā pusē norisinājās Salacgrīvā] seja un idejas autors Dzintris Kolāts maija sākumā festivāla lapā sociālajā tīklā «Facebook» paziņoja, ka pandēmijas dēļ festivāls šogad tradicionālajā formātā diemžēl nenotiks.
 
16.mai
Vasara ir laiks, kad gandrīz ikvienā pilsētā rodas iespēja baudīt ātru un gardu maltīti uz ielām, parkos, terasēs un citur. Street food ēdienu aromāti kārdina mūs gan ikdienas steigā, gan brīvdienās, un reizēm ir grūti izlemt, kur apstāties un ko nobaudīt, taču arī mūsu pašu virtuve un pagalms var kļūt par vietu, kur top gardi street food tipa ēdieni.
 
15.mai
Lai gan viena no visgaršīgākajām kūkām pasaulē nes Napoleona vārdu, visticamāk, slavenākais Francijas karavadonis savā dzīvē diez vai bija baudīja šo desertu. Ticamākā no šīs kūkas rašanās versijām vēsta, ka tā radīta laikā, kad Krievija atzīmēja simtgadi uzvarai pār Napoleonu.
 
8.mai
Mīlestība, ko mamma sniedz savam bērnam, ir neizmērojama. Maija sākumā, svinot Māmiņdienu, īpaši novērtējam rūpes un maigumu, ko mūsu mammas mums izrāda, tāpēc vēlamies viņas palutināt.
 
4.mai
Brokastis mēdz dēvēt par svarīgāko dienas ēdienreizi, kaut arī bieži vien grēkojam, šo maltīti izlaižot. Bērni jau no mazotnes jāradina ēst brokastis.  Kad ir īstais brīdis uzticēties un ļaut bērnam pašam tās gatavot, skaidro Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte, bet brokastu idejās dalās Rimi Bērniem garšas eksperts Normunds Baranovskis.
 
4.mai
Kā bērnu mīļāko ēdienu - picu varam padarīt par ne tikai garšīgu, bet arī veselīgu un uzturvielām bagātu ēdienu?  Atklāj Bērnu slimnīcas uztura speciālistei un kustības "Ēstprieks" ēdienkartes līdzautorei Lizetei Pugai un  šefpavārs Lauris Aleksejevs.
 
4.mai
Daudzu ikdienā lietojamo pārtikas produktu izcelsme mums jau ir zināma. Tomēr netrūkst arī tādu mums jau pierastu ēdienu, kuru nejauša vai apzināta izgudrošana spilgti ierakstīta vēsturē.
 
30.apr
Uztura speciāliste, Krievijas Federālās medicīnas un bioloģijas aģentūras (FMBA) profesore Margarita Koroļeva granātābolu sulu nosaukusi par vienu no labākajām šašlika marinādēm, raksta "lenta.ru".
 
24.apr
Saldumi – kūciņas, konfektes, deserti – parasti satur daudz kaloriju un bieži vien arī daudz piesātināto jeb uzturā ierobežojamo tauku un pievienoto cukuru. No šiem kārumiem nav jāatsakās pavisam, bet atslēgas vārdi ir salduma lielums un lietošanas biežums.
 
21.apr
Vairāku pavārgrāmatu autore Signe Meirāne dalījusies ar gardu recepti, kā pagatvot grilēta siera maizi.
 
11.apr
Ja bērni varētu brīvi izvēlēties, ko ēst, vairums pusdienās ēstu makaronus un cīsiņus, bet našķiem izvēlētos svaigus augļus, ogas, jogurtu un saldumus, liecina pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI "Bērnu mēneša" ietvaros veiktā vecāku aptauja par to, kādi ēšanas paradumi ir viņu bērniem.
 
11.apr
Kafijas dzeršana ir gan rituāls, gan garšas baudījums un iespēja gūt enerģijas devu, ko nodrošina kofeīns - metilksantīnu grupas alkaloīds, kas dabā sastopams kafijas pupiņās un tējas lapās.
 
8.apr
Pagatavo šo leģendāro ballīšu uzkodu, kas atceļojusi pie mums no Meksikas, pāris vienkāršos soļos!
 
5.apr
Izlasot virsrakstu, pirmā doma droši vien ir: tam jābūt kaut kam saldam un siltam. Taču ne viss ir tā, kā izskatās.
 
4.apr
Garšas nianses, tāpat kā daudzas citas lietas, ko novērtējam ar maņām, ir subjektīvi vērtējams lielums.
 
4.apr
Ievārījums un svaigas ogas, protams, ir plāno pankūku klasika. Tomēr vienkāršais pankūkas pamats var kalpot visdažādākajām variācijām, iesaka "Rimi Gardēži".
 
3.apr
Termiskā apstrāde produkta vērtīgumu var gan vairot, gan mazināt, tā produktus var padarīt arī drošākus. Uzzini, kurus produktus ēst svaigus, kurus – termiski apstrādātus, kurus cept, bet – kurus noteikti ne.
 
3.apr
Lieldienu dzērienu “karalis” viennozīmīgi ir olu liķieris – šajos svētkos to labprāt nobauda pat tie, kas nav olu liķiera cienītāji.
 
3.apr
Svētki ir laiks, tad atļaujamies apēst vairāk un uzturā iekļaut vairāk svētku našķu. Lieldienas nav izņēmums! Taču vai zinām, kā galveno Lieldienu ēdienu olas, pagatavot droši un pareizi? Un kā to atbilstoši uzglabāt?
 
3.apr
Ir īstais laiks doties dabā – pārgājienā vai piknikā, un baudīt stiprinošu maltīti svaigā gaisā. Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka pagatavot sātīgus salātus ar auksti kūpinātu cūkas karbonādi, sēnēm un zaļumiem, kas garšos labi gan silti, gan auksti. Piknika grozu piepildi ar šiem salātiem, gardām maizītēm, svaigu dārzeņu uzkodām, termosā lej siltu dzērienu un dodies atpūsties pie dabas.
 
2.apr
«Lieldienās ar olām ir jāspēlējas – jākrāso, jāpriecājas par to skaistumu, jāripina, ar tām jāsitas un, lai cik tās būtu skaistas, obligāti visas jāsasit, lai nākamajā dienā būtu rasols,» saka māksliniece un bērnu grāmatu autore Indra Sproģe. Šogad Lielā diena viņai būs īpaša, jo arī pašai dzimšanas diena.
 
1.apr
«Neskaitu kalorijas. Jūtos omulīga, bet, protams, saprotu, ka nevar ēst visu, ko grib. Jo, gadiem ejot, vielmaiņa mainās, svars pieaug, un, iespējams, ir jāpārdomā ēdienkarte, tā jāpamaina uz ne tik kalorijām bagātu,» saka tautā mīlētā dziedātāja, leģendārā ansambļa «Čikāgas piecīši» soliste un divu vīru koru vadītāja Lorija Vuda-Cinkusa.