No tā, kādu ūdeni mēs dzeram, ir atkarīga mūsu veselība. Pēdējā laikā bieži tiek runāts par organisma oksidētājiem – brīvajiem radikāļiem, kuru kaitīgo ietekmi veicina stress, pārslodze un dažādi dzīvesveida faktori. Viens no tiem ir mūsu tipiskā ēdienkarte, kur dominē skābie, nevis sārmainie produkti. To visu apzinoties, cilvēki meklē veidus, kā uzņemt antioksidantus, iegādājas dažādus uztura bagātinātājus, bet ne visi zina, ka palīdzēt var vēl viens dabisks antioksidants – sārmainais jonizētais ūdens.
Par jonizētā ūdens atklāšanu mūsdienu izpratnē jāpateicas... naftas urbšanas darbiem, kas notika Uzbekistānā pagājušā gadsimta otrajā pusē. Tehniskiem mērķiem tika veikta ūdens elektrolīze - ūdens molekulu sašķelšana, iedarbojoties uz tām ar elektrisko strāvu. Šim nolūkam izmanto negatīvo elektrodu (katodu) un pozitīvo elektrodu (anodu), un molekulas tiek sašķeltas pozitīvajos, skābi veidojošajos ūdeņraža jonos un negatīvajos, sārmu sastāvā ietilpstošajos hidroksila jonos. Pie katoda izdalās ūdeņradis, bet pie anoda - skābeklis. Ūdens elektrolīze attiecas arī uz tajā izšķīdušajiem minerālsāļiem, piemēram, kalcijam, magnijam, kālijam un nātrijam ir pozitīvs lādiņš, bet hlora, sēra vai fosfora joniem - negatīvs. Tā tiek iegūts sārmainais un skābais ūdens ar atšķirīgām īpašībām. Ūdens elektrolīzes procesu zinātniskajai izpētei pievērsās akadēmiķis Staņislavs Aļohins. Sākumā šie pētījumi bija slepeni, bet vēlāk kļuva zināmi plašākai sabiedrībai. Sārmainais jonizētais ūdens vietumis sastopams arī dabā, piemēram, Japānā, atsevišķos ciematos Okinavas salā. Kad pētnieku interesi piesaistīja lielais ilgdzīvotāju skaits šajā apkaimē, izrādījās, ka viņi lieto dabiski radušos sārmaino jonizēto ūdeni.
Sārmainais jonizētais ūdens:
papildina organismu ar brīviem elektroniem, kas piesaista un līdz ar to neitralizē brīvos radikāļus, tā stiprinot imūnsistēmu;
apsārmo organismu; nodrošina pietiekamu daudzumu sārmaino minerālvielu, neitralizējot un izvadot oranismā uzkrājušos skābju atkritumus;
sārmainā ūdenī molekulas veido mazākus sakopojumus nekā parastā ūdenī, līdz ar to tas vieglāk iekļūst šūnās un iesaistās vielmaiņā, efektīvāk nonāk audos un izvada uzkrājušos toksīnus;
pateicoties krietni mazākam virsmas spriegumam, spēj labāk samitrināt; dabiskā veidā šķidrina asinis;
palīdz organismā nonākt lielākam skābekļa daudzumam.
Ūdens jonizatori
«Ūdens jonizācija nav tikai pēdējo gadu izgudrojums, šajā jomā jau ilgāku laiku tiek veikti zinātniski pētījumi un ir uzkrāta arī praktiska pieredze,» stāsta SIA Joneks direktors Aivars Lasmanis. «Pasaules līderi jonizētā ūdens patēriņa un jonizēšanas iekārtu ražošanas jomā ir Japāna, Dienvidkoreja un ASV, bet Austrumeiropā vadošo pozīciju ieņem Lietuva. Veselīga dzīvesveida piekritēji, kuri vēlas iegādāties ūdens jonizatorus, bieži vien jau ir labi informēti par jonizēto ūdeni un tā īpašībām, daži pat atceras, kā savulaik astoņdesmitajos gados paši centušies konstruēt ierīces ūdens jonizēšanai, izmantojot aprakstus un shēmas no populārzinātniskiem žurnāliem. Tagad Latvijā var iegādāties aQuavita markas ūdens jonizatorus, kuri ir ērti lietojami un vienkārši kopjami. Esam jau saņēmuši pirmās labās atsauksmes.»
Jonizētā ūdens efekts ikdienā
Labs paradums ir sākt katru rītu ar glāzi jonizētā sārmainā ūdens. Tas piemērots visai ģimenei.
Kafijai un tējai, kas vārīta jonizētajā sārmainajā ūdenī, ir ļoti laba garša, jo ūdens ir mīksts, bez piegaršas. Ja divus vienādus tējas maisiņus iegremdē vienāda tilpuma glāzēs, no kurām vienā ir parasts krāna ūdens, bet otrā - jonizēts ūdens, kļūst redzams, ka jonizētais ūdens spēj paņemt vairāk tējas stipruma - dzēriena krāsa ir intensīvāka.
Arī jebkura ēdiena, vai tā ir dārzeņu zupa vai gaļas sautējums, garša kļūst izteiksmīgāka un piesātinātāka, ja tā pagatavošanai izmanto jonizēto ūdeni.
Pēc sporta nodarbībām un citām fiziskām aktivitātēm sārmainais jonizētais ūdens palīdz ātrāk atjaunot zaudētos ūdens un minerālvielu krājumus.
Novērots, ka arī mājdzīvnieki, kuriem piedāvā parastu ūdeni un jonizētu ūdeni, labprātāk izvēlas pēdējo.
Sārmaino jonizēto ūdeni var labi lietot puķu laistīšanai, griezto ziedu atdzīvināšanai un sēklu diedzēšanai, tas ļauj uzlabot dīdzību.
Sārmainais jonizētais ūdens efektīvi palīdz atsvaidzināt apvītušus augļus un dārzeņus. Sārmainajā ūdenī uz 15 minūtēm der iegremdēt veikalā pirktos augļus, kas apstrādāti ar dažādām ķimikālijām, lai tos attīrītu un uzlabotu garšu.
Skābais jonizētais ūdens noder dezinfekcijai, kakla skalošanai, brūču apstrādei, ekzēmas un citu ādas slimību skarto vietu apmazgāšanai.
Arī dzīvnieku guļvietas dezinfekcijas nolūkos var izsmidzināt ar skābo jonizēto ūdeni.
Dārzeņi un augļi, kuri tiek apstrādāti ar skābo jonizēto ūdeni, ilgāk glabājas.
Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Joneks