Lai gan labi apzināmies, ka ik dienas jāuzņem pietiekami daudz šķidruma, tas ne vienmēr izdodas. Dehidratācija ir nopietns risks veselībai – uz katru ķermeņa svara kilogramu diennaktī nepieciešams uzņemt 30 mililitrus ūdens. Taču ko darīt, ja tik daudz ūdens tīrā veidā uzņemt ir sarežģīti? Aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane dalās ar neparastām ūdens garšas variācijām, kas padarīs ikdienas hidratāciju vēl gardāku un veselībai draudzīgāku.
“Pietiekama šķidruma uzņemšana ir būtiska visām ķermeņa funkcijām - tā nodrošina vielmaiņas procesus, atbalsta smadzeņu darbību un veicina labu pašsajūtu, uzlabo ādas veselību un enerģijas līmeni. Dehidratācija var izraisīt nogurumu, galvassāpes, gremošanas traucējumus, tostarp aizcietējumus, un pat pasliktināt koncentrēšanās spējas. Atšķirībā no veikalā nopērkamajiem saldinātajiem dzērieniem, dabīgās piedevas ļauj baudīt veselīgu limonādi bez lieka cukura un kalorijām,” stāsta aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.
Turklāt ūdenim pievienotās ogas, augļi un garšaugi ne tikai piešķirs dzērienam garšu, bet arī sniegs praktisku atbalstu veselībai. Piemēram, ar C vitamīnu bagātināts dzēriens, proti, ūdens, kam pievienots citrons, laims, apelsīns vai greipfrūts, veicinās dzelzs uzsūkšanos, tādējādi sekmējot efektīvāku tā uzņemšanu gan ar uzturu, gan uztura bagātinātājiem. Citrons un ingvers ir pretiekaisumu un imunitāti stiprinoša kombinācija, kas veicina gremošanu un vielmaiņu, savukārt granātāboli un mellenes ir bagātas ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, kamēr piparmētra palīdz mazināt vēdera pūšanos un uzlabo gremošanas darbību. Dabīgās piedevas var būt lielisks papildu vitamīnu un antioksidantu avots, palīdzēt mazināt iekaisumu, atbalstīt gremošanas procesus un pat stimulēt vielmaiņu, veicinot organisma vispārējo labsajūtu.
20 idejas, kā dažādot dzeramā ūdens garšu
Zemenes un baziliks - saldskābs atspirdzinājums ar garšaugu noti
Zemenes piešķir ūdenim dabīgu saldumu un satur vērtīgos antioksidantus, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Baziliks veicina gremošanu un tam piemīt pretiekaisuma īpašības. Dzēriena pagatavošanai ieteicams lietot aukstu ūdeni, ļaujot sastāvdaļām ievilkties vismaz stundu.
Apelsīns un halepenjo - citruss ar pikantu akcentu
Apelsīns ir bagāts ar C vitamīnu, savukārt halepenjo piparu sastāvā atrodams kapsaicīns - dabisks savienojums, kas stimulē vielmaiņu. Šī kombinācija īpaši noder aukstā laikā vai detoksikācijas periodos. Pievieno tik daudz apelsīna, cik vien vēlies, taču esi piesardzīgs ar halapenjo - uz vienu litru ūdens pietiks ar pāris šķēlītēm asā pipara.
Ingvers un citrons - sildošs salikums
Ingvers silda organismu, mazina iekaisumu un uzlabo imunitāti, savukārt citrons veicina aknu attīrīšanos un nodrošina organismu ar vērtīgo C vitamīnu. Šo kombināciju vari lietot gan siltā, gan aukstā ūdenī, un tā būs īpaši piemērota enerģiskam dienas sākumam.
Gurķis un piparmētra - veldzējošs un atsvaidzinošs
Gurķis palīdz uzturēt ādas mitrumu, kā arī satur nelielu daudzumu C vitamīna, kālija un magnija, kamēr piparmētra patīkami atvēsina un veicina gremošanas darbību. Šis dzēriens īpaši ieteicams karstās vasaras dienās vai pēc fiziskām aktivitātēm. Uz vienu litru ūdens pievieno vairākas gurķa šķēlītes un sešas līdz 10 piparmētru lapas. Pagatavoto dzērienu atstāj ievilkties ledusskapī vismaz divas stundas.
Mellenes un citrons - saldskāba kombinācija
Mellenes ir spēcīgs antioksidantu avots, kas uzlabo smadzeņu darbību, bet citrons papildina garšu ar svaigumu, stimulē gremošanu un ir bagāts ar C vitamīnu. Uz vienu litru ūdens pievieno aptuveni pusi citrona, kas sagriezts šķēlēs. Ja vēlies intensīvāku garšu, iespējams izmantot citrona sulu. Papildini ar pusglāzi svaigu vai saldētu melleņu.
Rabarbers - patīkami skābens un vizuāli neparasti
Neatstāj novārtā sezonālos produktus! Rabarbers satur antioksidantus un šķiedrvielas, kas atbalsta gremošanas sistēmu. Griez gabaliņos, pievieno ūdenim un ļauj dzērienam ievilkties. Dzērienu vari papildināt arī ar citām sastāvdaļām, piemēram, piparmētru vai laimu.
Lavanda un citrons - maigs un relaksējošs
Lavanda palīdz mazināt stresu un uzlabot miega kvalitāti. Apvienojot to ar citrona skābumu, iegūsi īstu aromterapijas efektu savā dzēriena glāzē. Lieto vakarā vai stresa pilnās dienās. Aplej ēdamās lavandas ziediņus ar nelielu daudzumu karsta ūdens, ļaut ievilkties piecas līdz 10 minūtes, pēc tam pievieno aukstajam ūdenim kopā ar citronu.
Avenes un laims - košs un atspirdzinošs
Avenes satur C vitamīnu un antioksidantus, bet laims piešķir dzērienam atspirdzinošu garšu un palīdz līdzsvarot skābju-sārmu līmeni organismā. Šī kombinācija ir ideāli piemērota ķermeņa atslodzes dienām.
Apelsīns un rozmarīns - svaigs un aromātisks
Apelsīns nodrošina organismu ar C vitamīnu un tīkami atsvaidzina, bet rozmarīns palīdz koncentrēties un uzlabo asinsriti. Lielisks dzēriens darba dienas vidum - ieteicams pasniegt atdzesētu ar ledus gabaliņiem.
Arbūzs un piparmētra - saldi atsvaidzinošs
Arbūzs satur daudz ūdens, nodrošinot organismu ar papildu šķidrumu, turklāt tā sastāvā atrodams likopēns - antioksidants, kas palīdz stiprināt sirds veselību. Piparmētra papildinās dzērienu ar svaigu noti un sniegs atvēsinājumu karstās vasaras dienās.
Plūmes un ingvers - saldeni pikants un sildošs
Plūmes ir bagātas ar kāliju un palīdz gremošanai, bet ingvers stimulē asinsriti. Šī kombinācija īpaši noder gada aukstajā laikā, taču vienlīdz garda būs arī vēsākās vasaras dienās.
Greipfrūts un timiāns - patīkami rūgtens ar garšaugu pieskaņu
Greipfrūts attīra aknas un paātrina vielmaiņu, savukārt timiānam piemīt antibakteriālas īpašības. Lieliska izvēle pēc slimošanas vai organisma attīrīšanas laikā.
Granātābols un vaniļas pāksts - saldens un aromātisks
Granātābols uzlabo sirds veselību un satur daudz antioksidantu, bet vaniļa piešķir dzērienam vieglu saldumu un relaksējošu aromātu. Uz vienu litru ūdens izmanto aptuveni pusglāzi granātābolu sēkliņu, ko vari arī nedaudz saspiest, lai izdalās sula. Pievieno pusi pārgrieztas vaniļas pāksts, sēkliņas var izkasīt un pievienot ūdenim. Atstāj ievilkties ledusskapī četras līdz sešas stundas un pasniedz ar ledus gabaliņiem.
Ananass un piparmētra - eksotisks un neparasts
Ananass piešķir dzērienam saldu garšu, veicina gremošanu un satur enzīmu bromelaīnu, kas samazina iekaisumu. Kombinācijā ar piparmētru iegūsi tropisku dzērienu ar svaiguma niansi, ko iespējams malkot kā ikdienā, tā svētkos - vasaras piknikos un kopā sanākšanās.
Dzērvenes un laims - skābeni atsvaidzinošs
Dzērveņu sastāvā ir spēcīgi antioksidanti, kas palīdz cīnīties ar iekaisumu un novērš urīnceļu infekcijas. Savukārt laims piešķir dzērienam garšas līdzsvaru, stiprina imunitāti, veicina gremošanu un uzlabo ādas veselību. Šo kombināciju var izmantot arī siltam ūdenim, īpaši rudens un ziemas mēnešos.
Mango un čili - tropisks un viegli pikants
Mango nodrošina A un C vitamīnu, savukārt čili stimulē vielmaiņu un uzlabo asinsriti. Šī eksotiskā kombinācija iedarbina garšas kārpiņas un ir īpaši piemērota enerģiskam dienas sākumam.
Bumbieris un kardamons - sildošs un aromātisks
Bumbieris nodrošina šķiedrvielas un palīdz gremošanai, bet kardamons - tradicionāls ajūrvēdas garšvielu dārgums - uzlabo elpošanu un līdzsvaro gremošanas procesus. Ieteicams viegli uzsildīt un lietot kā siltu dzērienu.
Ābols un kanēļa standziņas - siltuma un mājīguma sajūta
Āboli satur pektīnu, kas palīdz holesterīna līmeņa regulācijai, bet kanēlis līdzsvaro cukura līmeni asinīs. Ideāla kombinācija rudenim vai kā silts dzēriens vēsākā laikā.
Kivi un baziliks - neparasts un saldens
Kivi ir C vitamīna avots, kas stiprina imunitāti, savukārt baziliks nomierina nervu sistēmu, palīdz gremošanai un papildina tropisko dzērienu ar garšaugu noti. Sagriez vienu nomizotu kivi šķēlītēs vai kubiciņos, pievieno litram ūdens un papildini ar piecām līdz septiņām bazilika lapām. Baziliku pirms pievienošanas viegli saspied ar pirkstiem, lai izdalās aromāts. Ļauj ievilkties vismaz divas līdz četras stundas.
Mellenes un salvija - unikāla garšaugu un ogu kombinācija
Salvijai piemīt antibakteriāla iedarbība, bet mellenes uzlabo smadzeņu darbību un redzi. Šis salikums ir neparasts, bet ļoti vērtīgs - īpaši piemērots mierpilniem brīžiem, koncentrēšanās uzlabošanai vai organisma atjaunošanai pēc fiziskas vai garīgas slodzes.
Ņem vērā - ja ūdenim pievieno citronu, ievēro piesardzību! Citrona sastāvā atrodamā citronskābe var izraisīt zobu emaljas bojājumus - tā mīkstina un pakāpeniski šķīdina zobu emalju jeb zoba ārējo aizsargslāni, kas aizsargā to no kariesa un jutīguma. Ja šādu dzērienu lietosi pārmēru bieži, emalja var noārdīties, zobi izskatīsies dzeltenīgi un var plaisāt. No citronūdens nav nepieciešams atteikties pavisam - ievēro mērenību, bet ikdienas lietošanai labāk izvēlies citas ūdens piedevas. Tāpat, dzerot citronūdeni, vari izmantot salmiņu, kas mazinās kontaktu ar zobiem, vai pēc tā lietošanas izskalot muti ar tīru ūdeni, kas palīdzēs neitralizēt skābes iedarbību.
“Dienā nepieciešamais šķidruma daudzums katram var atšķirties atkarībā no aktivitātes līmeņa un individuālā svara, bet parasti tiek rēķināts, ka uz vienu kilogramu ķermeņa svara diennaktī ir jāuzņem 30 mililitri ūdens. Ūdens jādzer regulāri, negaidot slāpju sajūtas iestāšanos, jo tobrīd organisms jau ir viegli atūdeņojies,” brīdina farmaceite.