Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Kārbiņa tunča konservu un mazliet izdomas

© Depositphotos.com

Kāda kriminālromāna varone, nevaļīga un izsalkusi policiste, reiz izteicās, ka tunča konservi ir slinko meiteņu draugi. Ja mājās nekā prātīga nav, no vienas tādas kārbiņas var paēst. Bet, ja krājumos ir arī citi produkti, vajadzīgs kāds brīdis laika un nedaudz fantāzijas, lai izdotos patiešām garda maltīte.

Ar tunča konserviem var pagatavot gan salātus, maizītes un pīrāgus, gan kādu silto ēdienu un pat sāļās kūkas. Vai konservēts tuncis ir veselīgs - par to valda ļoti dažādi viedokļi, konserviem tiek pārmests pārāk augsts sāls saturs, daži apgalvo, ka no konservu kārbām to saturā nokļūst nevēlamas vielas, tomēr neviens nenoliedz, ka arī konservēts tuncis ir olbaltumvielu un omega-3 taukskābju avots, tajā ir dzelzs, selēns, cinks, magnijs. Kā parasti, pērkot der izpētīt uz iepakojuma norādīto sastāvu.


Var iegādāties tunci avota ūdenī, savā sulā vai eļļā, gadās arī tomātu mērcē. Cik lieliem jābūt gabaliņiem - tā ir katra paša izvēle. Eļļā konservētā tunča gabaliņi parasti ir stingrāki un labāk turas kopā, šis variants tiek ieteikts makaronu ēdienos vai salātos, kuriem ir mērce uz eļļas bāzes, bet tuncis savā sulā vai ūdenī piemērotāks salātiem, kuriem mērce nav jāgatavo uz eļļas bāzes, sautējumiem, pīrāgu pildījumam, lavašam vai trotiljām. Taču jāņem vērā, ka dažādu ražotāju piedāvātā produkcija atšķiras, tāpēc katram jāmēģina atrast tādus konservus, kas šķiet piemēroti cenas un kvalitātes attiecības ziņā.

***

Receptes

Depositphotos.com

Salāti ar tunča konserviem

Sastāvdaļas:

150 g tunča eļļā

10 ķiršu tomātiņi

1 neliela salātu galviņa

1 neliels sarkanais sīpols

2 ēdamkarotes konservētas kukurūzas

10 melnās olīvas bez kauliņiem

2 vārītas olas

sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana:

Tomātus sagriež pusītēs, olas gareniski pārgriež 8 daļās, sīpolus sagriež plānās ripiņās. Salātus ar rokām saplucina paprāvos gabalos, ar tām izklāj lēzenu šķīvi. Nākamajā kārtā liek kukurūzu, tomātus un olīvas. Pārliek ar olām, notecinātiem tunča gabaliņiem un sīpolu ripiņām, pārlej ar konserviem notecināto eļļu, uzkaisa sāli un piparus pēc garšas.

Spageti ar tunci

Depositphotos.com

Sastāvdaļas:

300 g spageti

2 vidēji tomāti

200 g tunča eļļā

1-2 ķiploka daiviņas

4 ēdamkarotes olīvu eļļas

sāls

malti melnie un sarkanie pipari pēc garšas

zaļumi pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Spageti vāra lielā ūdens daudzumā pusmīkstus un notecina. Pannā eļļā apcep sīki sagrieztus ķiplokus, pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus un maisot sautē 5-7 minūtes. Pievieno tunci ar visu eļļu, pieber piparus, turpina sautēt vēl trīs minūtes. Pievieno spageti, samaisa, samazina uguni un turpina karsēt vēl trīs minūtes. Pārkaisa ar zaļumiem.

Pīrāgs ar tunci

Depositphotos.com

Sastāvdaļas:

mīklai:

3 olas

8 ēdamkarotes skābā krējuma

1 glāze miltu

2 tējkarotes cepamā pulvera

šķipsniņa sāls

pildījumam:

150 g tunča savā sulā

3 vārītas olas

1 sauja zaļo lociņu

garšvielas pēc patikas

Pagatavošana:

Olas sakuļ ar krējumu, pievieno miltus ar cepamo pulveri, samaisa viendabīgu mīklu. Tunci notecina, pievieno kapātas vārītās olas, lokus un garšvielas. Pusi mīklas lej veidnē, pārliek ar pildījumu, izlīdzina, pārlej ar atlikušo mīklu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 20 minūtes.

Sāļie groziņi ar tunci

Sastāvdaļas:

mīklai:

100 g puscietā siera

100 g sviesta vai margarīna

nepilna glāze kviešu miltu

viens olas dzeltenums

1/2 tējkarote paprikas pulvera

pildījumam:

150 g tunča savā sulā

50 g kausētā siera

1 sīpols

malti melnie pipari

zaļumi un konservēta kukurūza rotāšanai

Pagatavošana:

Sieru sarīvē ar smalko rīvi, pievieno istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu vai margarīnu, olas dzeltenumu un paprikas pulveri, samaisa, pievieno miltus un ātri samīca mīklu, kas pēc konsistences līdzīga smilšu mīklai. Saveļ veltnītī, ietin pārtikas plēvē un noliek vēsumā uz pusstundu. Pēc tam dala mīklu gabaliņos, to ieklāj groziņu veidnītēs plānā kārtiņā (aptuveni 3 mm), nolīdzina malas, vidiņus nedaudz sadursta ar dakšiņu, lai tie cepoties pārāk neizvirzītos uz augšu. Novieto veidnītes uz plāts, liek iesildītā cepeškrāsnī, cep aptuveni 180 grādu temperatūrā

8-10 minūtes.

Tunci notecina, samīca kopā ar kausēto sieru, pipariem un sīki sagrieztu sīpolu. Var arī izmantot blenderi, lai iegūtu viendabīgāku konsistenci. Liek groziņos, uzkaisa konservētus saldās kukurūzas graudiņus un rotā ar zaļumiem.

Sātīgas karstmaizes ar tunča salātiem

Sastāvdaļas:

300 g tunča savā sulā

2 seleriju kāti

1 neliels sarkanais sīpols

60 g majonēzes

1 ēdamkarote Dižonas sinepju

1 ēdamkarote citronu sulas

sāls, malti melnie pipari

12 baltmaizes šķēles

sviests pārziešanai

10 puscietā siera šķēles

Pagatavošana:

Seleriju kātus nokasa un sagriež plānās šķēlītēs, pievieno sakapātu sīpolu, tunci (šķidrums jānolej), majonēzi, sinepes, citronu sulu, sāli un piparus, sajauc. Sešas maizes šķēles liek uz plāts, pārliek ar sagatavoto maisījumu, virsū liek atlikušās maizes šķēles, kas pārziestas ar sviestu, katrai uzliek siera šķēli. Cep cepeškrāsnī 200 grādos, līdz siers izkūst. Pasniedz karstas.