Baudi vasaru un neļauj vēderam dumpoties

© Pixabay.com

Ja kādā aptaujā pēkšņi gribētu noskaidrot, kurš gadalaiks cilvēkiem visvairāk saistās ar caureju, tad daudzi atbildētu, ka tā ir vasara. Ārsti gan iebildīs, ka “skrejamā kaite” ir izplatīta visos gadalaikos, taču vasarā mēdz būt īpaši daudz notikumu, ko tā var sabojāt – izlaidumi, kāzas, ceļojumi, aktīva atpūta dabā un galu galā pat pasīva zvilnēšana pludmalē. Tāpēc der zināt, kā ar šo problēmu saprātīgi tikt galā.

Laikam būšu apēdis ko sliktu...

Tāda daudziem ir pirmā doma, kas nāk prātā, ja sākusies caureja. Taču parasti pārtikas kvalitāte nav vainīga. Visbiežāk akūtu caureju izraisa vīrusi, arī baktērijas, kas vienkārši ir visapkārt. Daļa no tiem pastāvīgi dzīvo zarnu traktā un aktivizējas brīžos, kad organisms kaut kādu iemeslu dēļ ir izsists no līdzsvara un krītas imunitāte, piemēram, pēc lieliem pārdzīvojumiem, saaukstēšanas vai pārsauļošanās; daļa tiek nodota tālāk ar netīrām rokām. Mainot ierasto vidi, aizbraucot uz citu valsti vai tepat uz laukiem, mūsu ķermenis sastopas ar jauniem mikroorganismiem, pie kuriem nav pieradis, un caureja ir klāt. Parasti tā dažu dienu laikā pāriet. Ir neliela izteikti patogēnu baktēriju grupa, piemēram, salmonellas, šigellas vai kampilobaktērijas, kuras nodara smagu kaitējumu, taču tad caureju pavada paaugstināta temperatūra, drudzis, stipras sāpes vēderā, asinis izkārnījumos, un ir noteikti jāmeklē ārsts.

Normāla, tomēr bīstama

No vienas puses, caureja ir normāla organisma reakcija, lai atbrīvotos no agresīvā infekcijas izraisītāja, bet no otras puses - tiek zaudēts šķidrums un elektrolīti. Tas ir īpaši bīstami bērniem un senioriem. Tāpēc, ja gadījusies akūta caureja, ir svarīgi papildināt zaudēto šķidrumu un sāļus. Maziem bērniem organisma atūdeņošanās var izraisīt pat tādas smagas blakusparādības kā krampjus vai neskaidru apziņu un nākas viņus nogādāt slimnīcā. Lai tā nenotiktu, ir jāpanāk, lai bērns uzņemtu pietiekami daudz šķidruma. Tas pats attiecas uz pieaugušajiem. Aptiekās nopērkami speciāli pulveri sāļus saturošu dzērienu pagatavošanai, ko lietot caurejas gadījumā, noder arī minerālūdens ar augstu sāļu saturu.

Vai lietot pretcaurejas līdzekļus?

Lai kā gribētos ātrāk tikt vaļā no diskomforta, nevajadzētu uzreiz sākt lietot spēcīgus pretcaurejas līdzekļus, kas nomāc zarnu gludās muskulatūras kustības. Tie gan aptur caureju, bet neļauj atbrīvoties no infekcijas izraisītājiem, kuri tā arī paliek organismā, dažreiz iekļūst asinsritē un rada nopietnākas problēmas. Šos līdzekļus kategoriski neiesaka dot bērniem, bet pieaugušajiem to īslaicīga lietošana pieļaujama tikai tad, ja patiešām nav citas izejas, piemēram, jādodas pie altāra vai jāvada kāds svarīgs un ilgi gatavots starptautisks pasākums.

Atslēgas vārds: probiotikas

Šodien reti kurš nav dzirdējis par probiotikām. Saskaņā ar PVO sniegto definīciju tie ir dzīvi mikroorganismi, kas, uzņemti pietiekamā daudzumā, labvēlīgi ietekmē saimniekorganisma veselību. Tautas valodā tos sauc par “labajām baktērijām”, taču ne visas probiotikas ir baktērijas. Viena no pasaulē vislabāk izpētītajām probiotikām ar klīniski pierādītu iedarbīgumu ir rauga sēnīte Saccharomyces boulardii, kas efektīvi palīdz cīņā ar kaitīgo mikroorganismu radītajiem toksīniem, neļauj caurejas izraisītājiem iekļūt zarnu sieniņu šūnās, veicina šo šūnu augšanu, sekmē pareizas zarnu mikrofloras atjaunošanos un iekaisuma mazināšanos.

Publicitātes foto

Aptiekās var iegādāties Saccharomyces boulardii saturošu bezrecepšu medikamentu Enterol. Tas palīdz dažādas izcelsmes caurejas gadījumā un ir droši lietojams gan pieaugušajiem, gan bērniem, sākot no zīdaiņu vecuma. (Vairāk informācijas: https://enterol.lv ). Šajā gadījumā nav jāuztraucas arī par to, vai esi izvēlējies īstās zāles īstajam gadījumam, jo neatkarīgi no caurejas izcelsmes Enterol palīdz atjaunot līdzsvaru zarnu mikrobiomā - tur mītošajā mikroorganismu sugu kopumā. Zarnu mikrobioms tiek uzskatīts par atsevišķu orgānu, kas caur zarnu sieniņām ar asinsrites starpniecību sazinās ar citiem ķermeņa orgāniem un ar imūnsistēmu, ietekmējot ļoti daudzus mūsu veselības aspektus.

Der zināt:

* Caureja ir šķidra un apjomīga vēdera izeja vairāk nekā divas reizes dienā. Visbiežāk tā saistīta ar infekciju, bet vainojams var būt arī uzturs, piemēram, neierasti trekni vai ogļhidrātiem pārbagāti ēdieni. Lai izvairītos no šādām situācijām, jāievēro mērenība.

* Lai izsargātos no tā sauktajām netīro roku slimībām, kārtīgi jāmazgā rokas ar ziepēm gan pēc tualetes apmeklējuma, gan pirms ēdienu gatavošanas un ēšanas. Jāseko, lai to darītu arī bērni. Plaukstas aktīvi jāberzē viena pret otru 20 sekundes. Mājās var vannas istabā novietot pulksteni ar sekunžu rādītāju un uzņemt roku mazgāšanas laiku. 20 sekundēs var pagūt divas reizes nodungot angļu valodā populāro apsveikuma dziesmiņu Happy Birthday.

* Rūpīgi jāmazgā augļi, dārzeņi, ēdienu gatavošanas inventārs. Gaļu un zivis mazgāt nav vēlams, jo ar ūdens šļakatām mikroorganismi nokļūst izlietnē un uz dažādām virsmām, nemanāmi var tikt pārnesti uz citiem produktiem. Katram produktu veidam jāizmanto atsevišķi griežamie dēlīši.

* Saldētus jēlas gaļas un zivju produktus nedrīkst atkausēt istabas temperatūrā, kur ātri vairojas mikroorganismi. Tas jādara ledusskapī vai speciālā režīmā mikroviļņu krāsnī.

* Ja caurejas laikā nav ēstgribas, var atturēties no ēšanas, bet noteikti jādzer šķidrums.

* Ārstējot caureju, jāatturas no fiziskām aktivitātēm. Liekot aktīvāk strādāt visām organisma sistēmām, tās pastiprina arī zarnu peristaltiku, kas šajā gadījumā ir nevēlami.

* Ja sākas ļoti stipra caureja, jāmeklē profesionālu mediķu palīdzība, jo tas var būt dizentērijas, salmonelozes un citu nopietnu infekcijas slimību simptoms.

* Ja caureja parādās ikreiz, kad lietots kāds noteikts produkts, jākonsultējas ar ārstu, jo var būt runa par celiakiju, piena cukura nepanesību vai citām problēmām, kas prasa individuālu risinājumu.

* Gadījumos, kad caureja parādās ik pa brīdim un reizēm mijas ar aizcietējumu, noteikti jāpārbauda, vai cilvēkam nav kāda bīstama slimība - dažādi kolīta veidi, Krona slimība, pat ļaundabīgi audzēji. Tas var liecināt arī par funkcionālām zarnu trakta slimībām, kas nav bīstamas, bet sagādā ne mazums ciešanu, tāpēc kopā ar ārstu jāmeklē risinājums, lai justos labāk.

Publicitātes foto

Raksts sagatavots sadarbībā ar Biocodex SIA, zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai! Bezrecepšu zāles. Pirms lietošanas uzmanīgi izlasīt lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma! Par zāļu lietošanu konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Veselība

Stacionāro pakalpojumu pārstrādes pirmajā pusgadā bijušas tikai četru procentu apmērā, tāpēc papildu finansējums slimnīcām gada nogalē netiks piešķirts, norāda Nacionālajā veselības dienestā.

Svarīgākais