Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

GARDĀS BRĪVDIENAS. Griķus vērts iegādāties ne tikai panikā

© Depositphotos.com

Pat ja esat ļāvušies panikai un koronavīrusa epidēmijas gaidās lielā daudzumā sapirkušies griķus, tā nebūs velti izšķērdēta nauda. Griķi ir veselīgs produkts, no kura organisms var gūt daudz labuma.

Augstmaņi un bagātnieki senos laikos griķus neesot ēduši, atstājot tos vienkāršās tautas uzturam. Mūsdienās attieksme pret tiem ir mainījusies, daži griķus pat sauc par putraimu karaļiem. Ja raugās tikai no kaloriju viedokļa, enerģētiskā vērtība griķiem ir lielāka nekā dažiem labiem citiem putraimiem. Taču griķi ir bagāti ar dzelzi, magniju, kalciju, jodu un šķiedrvielām, satur viegli sagremojamas olbaltumvielas, tajos sastopamas 18 aminoskābes, B grupas vitamīni, kā arī rutīns, kas vajadzīgs asinsvadu stiprināšanai. Griķi nesatur glutēnu, tādēļ tos var ēst arī celiakijas pacienti. Griķus bieži iekļauj arī cukura diabēta pacientu uzturā, jo tie palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs. Griķi sniedz samērā ilgu sāta sajūtu un, pateicoties bagātīgajam šķiedrvielu saturam, veicina zarnu trakta darbību, kalpo žultsakmeņu slimības profilaksei.

***

Receptes

Griķu sacepums brokastīm

Sastāvdaļas:

1,5 glāzes vārītu griķu

250 g biezpiena

2 ēdamkarotes cukura

2 olas

40 g sviesta

šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Olas sakuļ ar cukuru un sāli, pievieno biezpienu, kārtīgi sajauc. Masu liek ietaukotā veidnē, izlīdzina, pārliek ar sviesta piciņām. Cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 40 minūšu. Griež gabalos, pasniedz ar krējumu, medu vai ievārījumu.

Griķi ar malto gaļu

Sastāvdaļas:

1 glāze griķu

300 g jauktas maltās gaļas

1 sīpols

1 burkāns

4-5 šampinjoni

2 ķiploka daiviņas

2 ēdamkarotes tomātu pastas

2 ēdamkarotes saulespuķu eļļas

sāls

Pagatavošana:

Griķus nedaudz apgrauzdē uz sausas pannas, atliek malā. Pannā lej eļļu, tajā apcep sīki sagrieztu sīpolu, gabaliņos sagrieztas sēnes un uz sakņu rīves sarīvētu burkānu. Pievieno malto gaļu un maisot cep 10 minūšu. Pievieno tomātu pastu, cep vēl 5 minūtes. Pieliek griķus, samaisa, pārlej ar ūdeni, lai pannas saturs būtu pārsegts, pievieno sāli, samazina uguni, uzliek pannai vāciņu un sautē, līdz griķi mīksti. Beigās pievieno spiedē saspiestus ķiplokus un samaisa.

Griķu biezzupa bez gaļas

Sastāvdaļas:

1,2 l ūdens

1 sīpols

2-3 burkāni

2-3 kartupeļi

3-4 piparu graudiņi

1 lauru lapa

1 glāze griķu

30 g sviesta

zaļumi

Pagatavošana:

Katliņā lej ūdeni, pievieno sāli, sīki sagrieztu sīpolu un vāra. Tikmēr notīra un sagriež burkānus un kartupeļus, pievieno zupai. Pieliek piparu graudiņus, lauru lapu un vienu glāzi griķu, vāra, līdz griķi mīksti. Visu sablenderē. Ja zupa sanāk par biezu, var papildināt ūdeni. Vēlreiz uzkarsē, pieliek sviestu un zaļumus.

Griķu plācenīši

Sastāvdaļas:

200 g griķu

150 g kartupeļu

sāls

malti melnie pipari

saulespuķu eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Griķus novāra, nosusina un saspaida ar karoti. Pievieno smalki rīvētus kartupeļus, sāli un piparus, sajauc viendabīgu mīklu. Veido plācenīšus, cep uz pannas eļļā no abām pusēm brūnus.

Griķi ar pupiņām

Sastāvdaļas:

1 glāze griķu

1 sīpols

1 burkāns

1 glāze konservētu balto pupiņu

sāls

1 lauru lapa

1 smaržīgais pipars

eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Pannā lej eļļu, sakarsē, apcep sagrieztu sīpolu un sarīvētu burkānu. Pievieno griķus, pielej ūdeni, lai būtu pārsegti, vāra 10 minūšu. Pievieno pupas, sāli, lauru lapu un smaržīgo piparu, uzkarsē un sautē vēl 5 minūtes. Pannu noņem, sasedz un atstāj uz 15 minūtēm, lai ēdiens nobriest. Pārkaisa ar zaļumus.

***

Der zināt

• Atšķirībā no citiem putraimiem griķus nav ieteicams pirms vārīšanas mērcēt. Vajadzības gadījumā tos var noskalot sietā zem tekoša ūdens.

• Nav vēlams griķus vārīt lielā ūdens daudzumā. Ja tie izvārās sausi, vārīšanas gaitā ūdeni var papildināt.

• Griķus vārot, tos iesaka nemaz nemaisīt un bez vajadzības nenoņemt katlam vāciņu.

• Daži kulināri par griķiem piemērotāko uzskata vārīšanu ūdens peldē - tos ieber katliņā, pārlej ar ūdeni tikai tik daudz, lai būtu pārsegti; uz uguns liek lielāku katlu ar ūdeni, uzvāra, tajā ievieto katliņu ar griķiem, vāra gatavus.

• Gāzes un elektrības taupīšanai: lai griķi izvārītos irdeni, uz vienu daļu griķu ņem divas daļas ūdens. Kad griķi vāroties uzsūkuši visu ūdeni, katlu noņem no uguns, uzliek tam vāku, sasedz ar dvieļiem, virsū uzliek spilvenu un kādu brīdi atstāj nobriest.

• Irdeni un garšīgi griķi izdodas, ja tos pirms vārīšanas 3-4 minūtes apgrauzdē uz sausas pannas.

• Lai būtu lielāka drošība, ka griķi nesalips, tiem jau vārīšanas sākumā var pielikt nedaudz taukvielu.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2020/03/13/grikus-verts-iegadaties-ne-tikai-panika