Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

GARDĀS BRĪVDIENAS. Skābenes šogad steidzīgas

© depositphotos.com

Atceries bērnību, saplūc kādu saujiņu skābeņu lapu un vienkārši tāpat apēd. Tās ar garantiju saņēmušas zemes spēku un gatavas tajā ar mums dalīties.

Skābenes kļuvušas par kultūraugu, pārceļoties uz mūsu dārziem no savvaļas pļavām. Tās sastopamas daudzās zemēs, kur valda mērenais klimats, taču ne visur cilvēki uzreiz saprata, ka skābenes var ēst. Var gadīties, ka dažviet tās vispirms sāka lietot tautas medicīnā - pret mazasinību, lai uzlabotu ēstgribu un gremošanu, atbrīvotos no aizcietējumiem, apturētu asiņošanu. Iespējams, ka pa ziemu novārdzinātie seno laiku cilvēki kāri plūca pirmās skābeņu lapiņas, jo organisms viņiem pateica priekšā, ka tur ir daudz C vitamīna. Vēlāk, kad C vitamīns bija atklāts un tā saturs dažādos produktos izpētīts, izrādījās, ka skābenēs tas tiešām ir ļoti augsts - līdz pat 85 mg 100 gramos, tātad vairāk nekā citrusaugļos. Tomēr plašai publikai domātajās uztura rokasgrāmatās skābenes reti tiek minētas kā labs C vitamīna avots, un tam ir pamatots iemesls. Skābenes nevar ēst lielām porcijām ilgu laiku un katru dienu, jo tās spēj izraisīt pat saindēšanos. Bet laiku pa laikam kāda saujiņa svaigu skābeņu ir tieši tas, kas vajadzīgs brīdī starp pavasari un vasaru. Pamēģiniet integrēt tās salātos. Lai nebūtu ilgi jāmeklē recepte, izvēlieties tādu, kur līdz ar citām sastāvdaļām izmantoti lapu salāti un citronu sula. Ja lieto skābenes, citronu sulu var nepievienot. Skābeņu lapas saplucina ar pirkstiem vai liek klāt veselas. Jebkura griešana, bet jo sevišķi malšana gaļasmašīnā, noārda C vitamīnu.

Neaizmirsīsim arī skābeņu zupu. Klasiskā variantā to vāra no kūpinātas gaļas, pievienojot grūbas vai putraimus, burkānus, sīpolus, kartupeļus, piparus un lauru lapas. Sagrieztas skābenes zupai pieliek pašās beigās. Pirms pasniegšanas pievieno cieti vārītu olu un skābu krējumu. Skābenes var likt arī biezeņzupā, mazliet apvārot karstā ūdenī un saberžot putriņā. Tā kā biezeņzupa no tīrām skābenēm iznāk pārāk skāba, tās kombinē ar spinātiem vai jaunajām nātrītēm. Zupas pamatam ņem gaļas buljonu, ko nedaudz uztumē ar miltiem vai pievieno caur sietu izberztu vārītu kartupeli. Pasniedz ar grauzdiņiem.

Ziemai skābenes var konservēt vai saldēt. Galvenais ir novākt lapiņas, pirms vēl veidojas ziedi. Arī no dažiem skābeņu ceriem var iegūt pietiekami daudz produkcijas: tiem nogriež pilnīgi visas lapiņas, un vietā ataug jaunas, kuras atkal var ievākt.

***

Der zināt:

• Cilvēkiem ar gremošanas trakta problēmām, aknu un nieru slimībām un sāļu vielmaiņas traucējumiem par skābeņu lietošanu uzturā vajadzētu apspriesties ar savu ārstu.

• Skābenes mazgā tieši pirms gatavošanas, jo mitruma ietekmē tās ātri bojājas.

• Skābenes nav ieteicams glabāt ledusskapī ilgāk par trim dienām.

• Ja kādam ēdienam jāpievieno gan skābenes, gan spināti, tos sautē atsevišķi un sajauc tikai gatavajā produktā.

• Skābenes ziemai konservē rupji sagrieztas un pārlietas ar vārošu sālsūdeni. Puslitra burciņa skābeņu konservu jāpasterizē 80 grādu temperatūrā 20 minūšu.

• Skābenes var arī saldēt. Tās sagriež, pārlej ar vārošu sālsūdeni un saliek veidnītēs, kas domātas ledus kubiņu pagatavošanai. Jāraugās, lai šķidrums pārsegtu zaļo masu. Atdzesē istabas temperatūrā, liek saldētavā, vēlāk kubiņus pārliek plastmasas maisiņos vai traukos.

***

Receptes

Kabaču pankūkas ar skābenēm

Sastāvdaļas:

500 g kabaču

50 g skābeņu

30 g diļļu zaļumu

1 sīpols

80 g miltu

sāls

eļļa cepšanai

skābais krējums pasniegšanai

Pagatavošana:

Kabačus notīra un sarīvē ar sakņu rīvi, uzkaisa sāli un atstāj, lai atsulojas. Sīpolu sīki sagriež, skābenes un dilles smalki sakapā. Kabaču masai nospiež lieko šķidrumu, pievieno sagatavoto sīpolu, skābenes un dilles, pieliek miltus, nedaudz sāls un sajauc viendabīgu mīklu. Sakarsētā eļļā uz pannas ar ēdamkaroti liek mazas pankūciņas, cep aptuveni divas minūtes no katras puses. Lieko eļļu nosusina salvetē, pankūkas liek šķīvjos un pasniedz ar skābu krējumu.

Lasis skābeņu mērcē

Sastāvdaļas:

800 g laša filejas

40 g sviesta cepšanai

sāls

mērcei:

300 g skābeņu

1 sīpols

150 ml skābā krējuma

40 g sviesta

50 ml sausā baltvīna

sāls, pipari

Pagatavošana:

Sviestā apcep sasmalcinātu sīpolu, pievieno sīki sagrieztas skābenes, sautē uz vidējas uguns zem vāciņa piecas minūtes. Paralēli otrā pannā sviestā izcep porciju gabaliņos sagrieztu, ar sāli ierīvētu laša fileju. Skābeņu masai pielej baltvīnu, karsē vēl divas minūtes (bez vāciņa), pievieno krējumu, sāli un piparus un maisot silda vēl trīs minūtes. Pārlej mērci izceptajam lasim.

Skābeņu limonāde

Sastāvdaļas:

150 g skābeņu

6 ēdamkarotes cukura

3 ēdamkarotes sīki sagriezta svaiga ingvera

1 citrona sula

300 ml ūdens

700 ml gāzēta ūdens

Pagatavošana:

Ingveru pārlej ar ūdeni, pieliek cukuru, uzvāra un vāra pusstundu, atdzesē, izkāš. Skābenes saplucina, pievieno citrona sulu un sablenderē viendabīgā zaļā masā, pievieno sagatavotajam ingvera sīrupam, samaisa un atstāj ievilkties uz 15 minūtēm. Izkāš, atdzesē ledusskapī, pirms pasniegšanas pielej gāzēto ūdeni.