Amerikā upenes ilgu laiku dēvēja par "aizliegto ogu", jo uzskatīja, ka tās izplata sēnīti, kas kaitē priedēm. Taču Latvijā jau izsenis upenes ir bijušas cieņā un vai katrā piemājas dārzā ir kāds upeņu krūms. Upenes ir superogas un to vērtība mūsu veselībai ir ļoti nozīmīga.
Veselīgs un sabalansēts uzturs ir būtiska pilnvērtīgas dzīves sastāvdaļa jebkurā vecumā, tomēr dzīves pilnbriedā, sasniedzot 50 gadu vecumu, cilvēka organismā notiek nozīmīgas izmaiņas - pastiprinās hormonālie procesi, mainās ķermeņa tauku daudzums, kā arī cilvēki kļūst uzņēmīgāki pret dažādām saslimšanām. Tāpēc īpaša uzmanība jāpievērš uzturā lietotajiem produktiem. Par to, kādus produktus iekļaut ēdienkartē pēc 50 un no kā labāk atturēties, stāsta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.
Ērkšķogas jau gadsimtiem pārsteidz cilvēkus ar savu saldo un reizē skābeno garšu. Tās ir vēlams iekļaut ēdienkartē, jo tām piemīt daudz vērtīgu īpašību, kas uzlabo veselību.
Pelašķim ir izteikta pretvīrusa iedarbība, tas novērš spazmas, pazemina asinsspiedienu, aptur asiņošanu un veicina brūču dzīšanu. Tomēr tā dziedinošās īpašības pie noteiktiem apstākļiem var arī kaitēt. Uzzini, kā pelašķis palīdz mūsu veselībai un kādos gadījumos to lietot nevajadzētu.
Latvijas daba ir dāsni apveltīta ar dažādām dabas veltēm, no kurām pagatavot garšīgus un veselīgus dzērienus. Farmaceite Ilze Jaudzeme dalās padomos, kurus ārstniecības augus izmantot zāļu tēju pagatavošanai.
Plūmēs ir ļoti daudz vitamīnu, minerālu, šķiedrvielu un antioksidantu. Tās spēj mazināt daudzu hronisku slimību risku, kā osteoporozes, vēža, sirds slimību un diabēta gadījumos. Turklāt tās ir ļoti garšīgas.
Šīs vasaras lietainais laiks mūs jau jūlijā ir apveltījis ar bagātīgu sēņu ražu. Šķiet, ka sēņošana mums ir asinīs un mežos čum un mudž no sēņu tīkotājiem. Izrādās, ka sēnēm piemīt daudz labu īpašību, kas palīdz mūsu veselībai. Turklāt, sēnes palīdz ne tikai cilvēku veselībai, bet arī visas planētas labklājībai.
Dārzeņiem ir maz kaloriju, bet tie ir bagātīgi ar vitamīniem, minerāliem un citām būtiskām uzturvielām. Turklāt daudzi no tiem ir bagāti ar šķiedrvielām, taču tajos ir maz ogļhidrātu. Portāls "Healthline" apkopojis dārzeņus, kurus ir vislabāk iekļaut savā dietā.
Mūsdienās, kad tehnoloģijas ir aizpildījušas mūsu brīvo laiku, cilvēkiem ir daudz nevajadzīgu lietu, kas novērš uzmanību un nepārtraukti nodarbina mūsu prātu. No tā cieš mūsu veselība - paaugstinās stresa līmenis, zaudējam koncentrēšanās spējas un radošumu, kļūstam atkarīgi no tehnoloģijām. "Huffpost" ir apkopojis piecus iemeslus, kāpēc mūsdienu tehnoloģiju pārblīvētajā vidē mums ir pat nepieciešams ļauties garlaicībai.
Redīsi ir lieliska un veselīga uzkoda, turklāt no tiem iespējams pagatavot gardus salātus. Šajā dārzenī ir daudz vērtīgu uzturvielu, kas to padara par draugu mūsu veselībai. Portāls "Healthline" apkopojis redīsu pozitīvās īpašības uz mūsu veselību.
Paprika ir populāra virtuvē, pateicoties tās garšai un krāsām. Tomēr paprikai piemīt arī daudz pozitīvo īpašību, kas labi ietekmē mūsu veselību. Kā vēsta "NDTV Food", tā ne tikai normalizē asinsspiedienu, bet arī palīdz dzīt brūcēm, uzlabo ādas stāvokli, veicina matu augšanu, gādā par labu miegu un rūpējas par mūsu sirdi.
Vasara ir gada piemērotākais laiks brīvdabas festivālu un zaļumbaļļu apmeklēšanai, kā arī aktīvai atpūtai svaigā gaisā. Tomēr līdz ar aktīvās sezonas iestāšanos palielinās arī riski iegūt dažādus sasitumus, nepatīkamas traumas un brūces. Par to, kā rīkoties šādos gadījumos un kādus līdzekļus izmantot brūču un sasitumu apstrādei, stāsta farmaceite Ilze Priedniece.
Parasti pētersīļus uztveram kā garnējumu un neiedomājamies, ka šajā garšaugā ir daudz vērtīgu īpašību,ne tikai tā spēja likt ēdienam labāk izskatīties. Portāls "Readers Digest" ir apkopojis faktus par pētersīļu pozitīvo ietekmi uz mūsu veselību.
Mums tik pazīstamie tomāti izrādās spēj ne tikai radīt gardas maltītes, bet arī ietekmēt mūs veselību. Tomātos ir daudz vitamīnu un tie var novērst vēžu risku, uzlabot kaulu stiprumu, normalizēt cukura līmeni asinīs un sirds veselību. Bet ir vēl pieci mazāk zināmi ieguvumi, ko tomāti sniedz mūsu veselībai.
Mellenes, līdzīgi, kā citas ogas ir bagātas ar antioksidantiem, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību, piemēram, mazinot vēžu risku, normalizējot cukura līmeni asinīs, veicinot šūnu atjaunošanos.
Dilles ir viens no veselīgakajiem un praktiskākajiem garšaugiem, kas atrodams vai ikvienā dārzā. Tās ne tikai papildina ēdienu, bet satur arī daudz mikroelementu, kas nāk par labu veselībai. Portāls "verywellfit" apkopojis diļļu veselīgās īpašības un arī to iespējamos blakusefektus.
Aveņu krūmi ar saldajām ogām vasarā tā vien vilina nogaršot mājas dārzos tik iecienīto ogu. Izrādās, ka avenes ne tikai palīdz imūnsistēmai, bet tās arī uzlabo atmiņu, palīdz acīm, novērš diabēta draudus un pat uzlabo auglību.
Vasara ir īstais laiks ādas gaisa peldēm un dabīgā D vitamīna uzņemšanai. Baudi silto laiku, tomēr atceries, ka saules stari ir viltīgi. Veselība un drošība pirmajā vietā. Tāpēc “Veselības centra 4” Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe Dr. Jūlija Melkoņane norāda uz 5 faktoriem, kas var bojāt ādas aizsargājošo slāni.
Kāds sakars pirkstu, kāju un roku garumam vai krūštura lielumam ar veselības problēmām, kas varētu gadīties nākotnē? Netradicionālajā medicīnā šīm pazīmēm allaž veltīta uzmanība, kamēr oficiālā medicīna tās parasti nav ņēmusi nopietni. Tomēr, apkopojot un analizējot dažādus vērojumus, medicīnas zinātne pamazām saskata iespējamo saistību starp noteiktām ķermeņa uzbūves īpatnībām un nākotnē prognozējamām slimībām. Tas nenozīmē, ka šīs kaites neizbēgami uzbruks vai ka jākrīt panikā, toties var pateikt priekšā, par kuru slimību profilaksi derētu parūpēties īpaši.
Ir sācies lavandu ziedēšanas laiks un arī pie mums Latvijā ir iespējams apskatīt to aromātiskos laukus Kurzemē un netālu no Limbažiem Vidzemē. Tomēr lavanda ir ne tikai skaists augs, kura lillā krāsas lauki apbur cilvēkus, bet tai piemīt arī veselību uzlabojošas īpašības. Esam uzskaitījuši piecas veselības problēmas, pret kurām, kā lieciena pētījumi, lavanda ir labs līdzeklis.