Kā pareizi apturēt asiņošanu dažādiem asiņošanas veidiem

© Foto: pixabay.com

Ja netiek veikti steidzami pasākumi, personai var rasties nopietnas sekas.

Asiņošanas apturēšana ir pirmās palīdzības sniegšanas pamati, kas jāzina ikvienam, lai glābtu cietušā dzīvību vai nu nelaimes vai jebkādā citā gadījumā. Lai to izdarītu, ir svarīgi pazīt asiņošanas raksturu un veikt atbilstošus pasākumus.

Kādi ir asiņošanas veidi?

  • kapilārā - parasti rodas ar nobrāzumiem, griezumiem, skrāpējumiem un, kā likums, nerada tiešus draudus dzīvībai;
  • arteriālā ir visbīstamākā, jo tā rodas, ja tiek bojātas lielas artērijas un īsā laikā izraisa lielu asins zudumu. Arteriālas asiņošanas pazīme parasti ir pulsējoša koša asiņu straume, strauji izplatās asiņu peļķe un cietušā apģērbs ātri piesūcas ar asinīm;
  • venozā - mazāk intensīvs asins zudums nekā arteriālajā, tumšās ķiršu krāsas asinis izplūst straumē.

Kā apturēt dažāda veida asiņošanu

Lai apturētu kapilāro asiņošanu, brūces vietai nepieciešams uzlikt spiedošu saiti - uz brūces uzlikt sterilas salvetes un izritināt pārsēju ap ekstremitāti, ko pēc pārsēja uzlikšanas to nostiprina, pārsienot pārsēja brīvo galu.

Arteriālai asiņošanai, ņemot vērā to, ka arteriālās asinis plūst no sirds uz perifēriju, ir jāpārtrauc asins plūsma bojātajā asisnvadā virs bojājuma vietas. Pirmā palīdzība tiek sniegta, ar pirkstiem piespiežot bojāto artēriju pie kaula un pēc tam uzliekot pārsēju.

Pleca vidējās un apakšējās trešdaļas, apakšdelma un plaukstas brūču gadījumā nepieciešama pleca artērijas nospiešana, brūces pleca locītavā, paduses, subklāvija rajonā - subklāvija vai miega artērija, apakšējo ekstremitāšu brūces - augšstilba artērija.

Ir nepieciešams cieši pievilkt žņaugu virs pārsēja vai salvetēm - ne ilgāk kā 60 minūtes siltā laikā un 30 minūtes aukstajā sezonā, un atkārtoti uzstādīt žņaugu ne ilgāk kā 15 minūtes.

Ar venozo asiņošanu venozās asinis paceļas no perifērajiem asinsvadiem uz sirdi, tāpēc zem brūces nepieciešams uzlikt spiedošu pārsēju vai salveti.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais