"Nelūgtie viesi" ceļ uzstādīto latiņu. Producente Lelde Kovaļova atklāj kino ēnas puses

Kino producente un rakstniece Lelde Kovaļova © Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Režisors Vlads Kovaļovs un producente Lelde Kovaļova kino industrijā ir pazīstami ar kvalitātes zīmogu. Tieši viņi ir tie, kas spējuši lauzt stereotipu par pašmāju seriāliem Latvijā. Par to liecina tas, ka uz aktieru provēm tika saņemti vairāki tūkstoši aktieru pieteikumu.

Ciemojoties kino laukumā, Kandavā, kur notiek “TET” daudzsēriju filmas “Nelūgtie viesi” trešās sezonas filmēšana, producente sarunas gaitā atzina, ka, lai Latvijā noturētu kino latiņu, tam ir sava cena. Un šie nebūt nav tikai vārdi. Šie ir vārdi, kas liek aizdomāties un apliecina, cik daudz Kovaļoviem nozīmē kino. Turklāt radīt kino mājās un radīt tā, ka skatītāji nepārstāj sūtīt vēstules, atsauksmes, kā arī pateicības vārdus vēl šodien.

Var redzēt, ka aktieri uzticas režisoram un otrādi / Dmitrijs Suļžics/MN

Sarežģīts filmēšanas grafiks

Mums iet ļoti labi, taču tajā pašā laikā mums ir ļoti sarežģīts filmēšanas grafiks, jo trešā “Nelūgtie viesi” sezona ir jānofilmē ļoti īsā laikā, bet mums veicas labi. Tas tāpēc, ka mums ir izcils aktieru sastāvs.

Mums ir brīnišķīgākie aktieri no Dailes teātra, Valmieras teātra, Liepājas teātra, Nacionālā teātra.

Galveno lomu atveidotāji Niklāvs Kurpnieks (no kreisās) un Andris Daugaviņš / Dmitrijs Suļžics/MN

Mums ir starptautiska komanda. Šogad mūsu komandā ir profesionāļi gan no Ukrainas, gan no Lietuvas, gan no Polijas, protams, arī vietējie. Cilvēki, ar kuriem strādājam jau ilgstoši.

Runājot par režisoru, par viņu runā ne tikai viņa darbi, bet arī satriecošās aktieru atsauksmes. Par to kā viņš strādā, kā režisors, manuprāt, Latvijai viņš ir milzīgs ieguvums. Arī tas, ka viņš raksta oriģinālos scenārijus, pēc tam pats arī montē, tas viss ir satriecoši.

Viņam ir izdevies lauzt stereotipus par latviešu pašmāju seriāliem.

Trešā "Nelūgtie viesi" sezona top Kandavā un Liepājā / Dmitrijs Suļžics/MN

Kino - dzīves kaislība

Lai Latvijā noturētu kino latiņu augstu, tam ir sava cena. Un tā ir ļoti dārga cena. Mēs strādājam ļoti daudz darba stundas.

Mēs sevi ziedojam darbam, mēs maz zinām, kas ir brīvdienas, bet, ja kino ir tava dzīves kaislība, tad tu to nemaz neuztver kā darbu.

Man liekas, ka mēs abi ar Vladu kino par darbu neuztveram. Mums nekad nav bijusi sajūta: “Vai! Pirmdien uz darbu!” Tas ir milzīgs ieguvums, ja tu dzīvē esi atradis īsto kaislību, tad esi pareizajā vietā. Tad nebūs domas: “Vai, cik es daudz strādāju!”

Kino producente Lelde Kovaļova / Dmitrijs Suļžics/MN

Nevis daudz strādā, bet tu daudz nodarbojies ar savu dzīves kaislību. Kaut kas tāds, kas paliek aiz tevis, kas paliks citiem cilvēkiem.

Pieredze ir jūtama

Kā jebkurā filmēšanas projektā, izaicinājumi ir katru gadu, bet šogad, godīgi sakot, viss rit salīdzinoši mierīgi. Jūtama ir liela pieredze.

Jūtam, ka šogad ir ļoti profesionāla komanda, katrs ir savā vietā. Protams, arī mēs nogurstam. Ir psiholoģiskais nogurums, ir emocionālais nogurums, bet turpinām strādāt.

Uz kino laukumu tiek aizvadītas daudz darba stundas, arī naktis / Dmitrijs Suļžics/MN

Negaidīti pavērsieni

Šajā sezonā izmeklētāji nodarbojas ar pilnīgi citu lietu. Mēs vairs neizmeklējam slepkavību, bet mēs izmeklējam bezvēsts pazudušās lietu.

Kandavā pazūd 15 gadus vecā pusaudze Līva, kura ar ģimeni ierodas šeit, lai pārnakšņotu vienu nakti.

Izmeklētāji Oskars un Ričards meklēs Līvu, bet diemžēl mūs sagaida arī vairākas slepkavības.

Šogad mums ir arī rekordliels uzņēmēju atbalsts. Neesmu redzējusi, ka vienu pašmāju kino atbalsta tik daudz lieli, vadoši uzņēmumi. Mūs šogad atbalsta “Nissan”, “Virši”, “Maxima”, Liepājas pašvaldība, taču tas uzliek arī atbildības sajūtu.

Mēs negribam, lai viņi pēc tam ir vīlušies, lai gan es par to šaubos, jo trešā “Nelūgtie viesi” sezona ir ļoti aizraujoša. Visi ļoti cenšas.

Sev un komandai novēlu veselību, jo pārējo dzīvē var sasniegt.

Dzīvesstils

Vai savās mājās cīnāties ar augļu mušu bariem? Kā no tām atbrīvoties uz visiem laikiem? Kas ir tie sīkie kukaiņi, kas lidinās virtuvē? Kāpēc to ir tik daudz? Kāpēc tik grūti no tām atbrīvoties?