© Foto: Sola Rūja

Pilsēta piedāvā daudz un dažādas vietas, kur garšīgi paēst, nogaršot ko interesantu vai tradicionālu. Esmu izstaigājusi šīs pilsētas bārus un restorānus krustām un atpakaļ. Gan īstos Mišelin restorānus, gan vienkāršas kafejnīcas.

Teorētiski varētu sastādīt katrai gastrominoritātei savu ceļvedi. Tomēr es piedāvāšu savu ikdienas topu, bez Mišelin un dārgām cenām. Vietas, kur ir patīkami būt, just un izgaršot. Arī manis piedāvātās apskates vietas gan jau puse no jums ir redzējuši bet, ja esat pilsētas jaunatklajējs, varbūt noderēs.

Kur paēst Tallinā?

Atšķirībā no Rīgas, Tallinā reti kur pusdienu porcija ir milzīga. Un man tas patīk, jo izpaliek pārēšanās risks. Bet vienmēr var pasūtīt uzkodas, pamatēdienu, desertu. Tas, protams, pēc katra ēšanas paradumiem un sajūtām.

Foto: Sola Rūja

Otra lieta ko der zināt - ēdiens būs sāļāks vai pretēji deserts saldāks. Un daudziem ēdieniem tiek pievienots kardamons.

Lieliskas vietas ir Mišelin ceļveža rekomendētie restorāni. Un tādu pilsētā ir daudz. Neuzskaitīšu, jo ar to piedāvājumu var iepazīties daudzās tūrisma vietnēs. Tik atcerieties - laikus rezervējiet vietu - vai caur vietnēm vabalaud.ee, tableonline.fi vai restorāna mājas lapā. Abās pieminētajās vietnēs informācija tiek regulāri atjaunināta, tāpēc nenošausiet greizi, ka uzķeraties uz sen slēgtu vietu.

Foto: Sola Rūja

Kādi plusi ir šiem restorāniem? Lai saglabātu savu vārdu ceļvedī, restorānu šefi nevar atslābt, jo slepenais viesis var ierasties jebkurā laikā. Tas mums - gurmāniem ļauj izbaudīt skaisti pasniegtu ēdienu par sapratīgu cenu.

Foto: Sola Rūja

Savukārt, ja gribat ieturēt pusdienas vienkāršāk - nosaukšu savu topu, kur par saprātīgu cenu var ieturēt maltīti.

  • Literati cafeViru keskus. Kafejnīca atrodas tirdzniecības centra Viru telpās un ir Pasaulē labākās grāmatnīcas (oficiāli atzīta par labāko pasaulē 2022 gadā) sastāvdaļa. Ja pati grāmatnīca ir izcila un sava titula vērta, tad kafejnīca ir pieticīgāka. Vienkāršs ēdiens ar igauņiem tradicionālajām zivju zupām. Un siltajiem Cēzara salātiem, kur pamatsastāvdaļa ir kartupeļi. Dienas piedāvājums katru dienu mainās.

Foto: Sola Rūja

  • Reval càfe Kumu Mūsdienu mākslas muzeja Kumu telpās. Ja uz Literati cafe pusdienās eju gandrīz katru dienu (dzīvoju līdzās), tad uz Kumu bieži dodos brokastīs. Parasti izvēlos, vai nu English breakfest vai Reval breakfest, vai arī kaut ko bez gaļas. Cenas šeit ir ļoti draudzīgas un pastaiga caur Kadrioru parku vienmēr patīkams bonuss.
  • Noblesneri ir izcila ramena vieta - Momo toko Noblesner. Pat nezinu ko piebilst - te ir klasisks ramens - garšīgs, plašā izvēlē. Un arī cena sapratīga.
  • Viru burgerir burgeru tīkls. Tomēr es īpaši iesaku to, kas Volta kvartālā. Iespējams ēdiens neatšķirsies no citām Viru burgenīcām, tomēr atšķirsies vide - ērta, mūsdienīga un parasti maz cilvēku.
  • Frenchy bistroTeleskivi kvartālā. Tā īpašnieki ir francūži, un to var just arī ēdienā. Viens svarīgs moments - pirmdienās nestrādā, slēgts. Teleskivi kvartālā ir daudz dažādu bāru un restorānu.

Foto: Sola Rūja

Es bez Frenchy bistro izvēlos Fotografiska Tallina pirmā stāva kafejnīcu, kur ir gardākās Bosk bezglutēna kūciņas pasaulē, vai Rahva Raamat (Igaunijas lielākā grāmatu izdevniecība) Literaat, kas būtībā ir tas pats Literati cafe tikai ar plašāku ēdiena piedāvājumu un restorāna servisu.

  • Ja esat picas cienītāji - iesaku Pomo restorānu. Tas atrodas starp Viru Keskus un Tallinas Operu. Piedāvājumā ir arī pastas un citas itāļu virtuves pamatvērtības. Visās šajās vietās 2 personām ēdiens izmaksā apmēram 25 euro.
  • Vēl gribu pieminēt savu iecienīto branča vietu. Šeit eju gan gardā piedāvājuma, gan estētiski baudāmā interjera, gan tāpēc, ka restorāns atrodas augstceltnē (mans iecienītākais ēkas modelis). Vieta saucas Päris Pagar. Šeit var gūt ne tikai gastronomisku baudījumu, bet arī lielpilsētas sajūtu. Igauniski rajona nosaukums ir Maakri, bet savā slengā saucu par Manhetenu. Tas ir Tallinas augstceltņu, darījumu centrs.

Kafijas vietas

Foto: Sola Rūja

Man kafija ir process nevis dzēriens, lai pamostos. Tāpēc parasti izvēlos to baudīt tā saucamajās Speciality cafe. Tallinā man tādas ir trīs - Røst cafe Rotermannī, Papper Mill, kur ar glanci kafiju var baudīt izbijušajās papīrfabrikas telpās vai, ja netīk doties tik tālu (tā atrodas pie autoostas), ir lieliska iespēja Viru keskus pirmajā stāvā. Trešā vieta ir Brick Teleskivi kvartālā. Tā ir grauzdētava un kafejnīca vienuviet.

Foto: Sola Rūja

Foto: Sola Rūja

Kafijas cena ir vidēji 4 euro.

Foto: Sola Rūja

Pirms dosieties uz kādu no manis nosauktajām vietām, iesaku apskatīties Instagramā, vai tā ir atvērta. Igauņi savu privāto laiku bieži vien liek pirmajā vietā, tāpēc nebrīnieties, ja, piemēram, trešdien ap 3 pēcpusdienā būs slēgts. Vienkārši kādam būs svarīgākas lietas darāmas par kafijas vai burgera tirgošanu.

Foto: Sola Rūja

Ko redzēt?

Jau iepriekšējā rakstā minēju vairākus kvartālus (Rotermann, Kalarann, Noblesner, Volta, Ülemiste), Kakumäe ostu, zoodārzu, Arhitektūras muzeju.

Šoreiz piedāvāšu vietas, kas man ir īpaši mīļas.

1.Jaapani aed (Japanese Garden) - Japāņu dārzs.

Foto: Sola Rūja

Foto: Sola Rūja

Foto: Sola Rūja

Lieliska vieta pastaigām, vāveru populācijas novērošanai, zilzīlīšu no rokas barošanai. Zemes stūrītis zen budismam. Tomēr tīrs zen reti kad sanāk, jo šo vietu ir iecienījuši vietējie iedzīvotāji. Izveidots 2011.gadā. Ieeja tajā ir zināmās stundās un bez mājdzīvniekiem, ja vien jūsu mājdzīvnieks nav vāvere.

2.Promenādē. Tā sākas kaut kur Piritā, bet tā kā uz to pusi reti kad dodos, ja vien nav doma apmeklēt Botānisko dārzu, kas atrodas pie slavenā Tallinas TV torņa. Tallinas Botāniskais dārzs ir izcils, un tajā bieži noris izstādes. Iesaku apmeklēt un pie reizes uzbraukt tornī. Bet par to sīkāk kādā no tūrisma digitāliem gidiem ( tūrisma guide - Visit Tallinn vai Visit Estonia). Tātad promenādē. Dzīvoju tai kaut kur pa vidu, precīzāk pie Vanasadam jeb vecās ostas, kas ir tas pats D termināls, no kura atiet un pienāk prāmji Helsinki, Stokholma. Manu ielu sauc Poordi. Un tā ir tapšanas stadijā. Tomēr tā ir promenādes sastāvdaļa, lai arī neatrodas gluži līdzās līcim.

Foto: Sola Rūja

Promenādē ir izcila vieta pastaigām, skriešanai, jo te ir speciāls segums. Lielisks skats uz Vimsi un kursējošiem prāmjiem un visu izmēru jahtām. Neskaitāmi bērnu atrakciju stūrīši, ūdens migliņas, ja esat sakarsuši no staigāšanas vai skriešanas, vai vienkārši gribat iepūst miglu acīs. Un tas viss sakoptā pilsētvidē. Pa promenādi ir ātrākais ceļš uz Kadriorga parku. Jāaiziet līdz Rusalkas piemineklim un tad pa labi (pa kreisi būs Pirita, Dziesmusvētku estrāde).

Foto: Sola Rūja

Savukārt virzienā no ziemeļiem promenāde vedīs gar Kalarannas kvartālu, Patarei jūras cietoksni (agrāk bija cietums), kuru tuvāko divu gadu laikā paredzēts renovēt, Lennusadam jeb Jūrniecības muzeju, kas ir izcila atpūtas vieta ģimenēm, jo muzejā ir pat īsta zemūdene. Tad gar Iglupark jeb saunu pilsētiņu līdz Noblesnerim, kur agrāk, cara laikā Nobels, tas kurš brālis dinamīta Nobelam, ar Lesneru izveidoja zemūdens ražotni. No abu uzvārdiem ir izveidots vietas nosaukums. Tālāk gan žogs - NATO bāze, kuru pat fotografēt nedrīkst. Bet sēdēt un vērot var.

Glehn parks

Tas atrodas kaut kur starp Nommi un Müstame. Šeit vai nu ar taksi vai vilcienu līdz pieturai Hiiu. Šajā parkā atrodas ēka, kurā filmēja slaveno Ļenfilm seriālu Bārskervila suns. Nebraucu šeit bieži, bet te ir lieliska vieta, kad pietrūkst veselīgā priežu gaisa un nedaudz adrenalīna. Parkā ir saceltas vairāku tēlnieku fantāziju delikateses, no kurām zināmos skatu punktos pārskrien skudriņas. Šī noteikti būs citāda Tallina.

Foto: Sola Rūja

Jau pieminētā Nomme un Müstamae ir 2 pilsētas rajoni - iņ un jaņ. Nomme ir kā buržuāzijas diskrētais šarms koka versija, savukārt Mustamäe jeb Melnais kalns ir Igaunijas padomju sociālistiskā reālisma brutālisma rajons. Jāatzīst, ka pēdējos 30 gados to skāris ievērojams progress, jo šeit atrodas viena no labākajām tehniskām augstskolām Eiropā - TalTech, kura izveidota 1918.gadā un līdz šīm dienām ir tādā kā universitātes pilsētiņa. Šeit lekcijas lasa Oksfordas un Kembridžas profesori, Eiropas un pasaules spožākie prāti. Izcila vieta, kur iegūt zināšanas un diplomu, un noteikt izveidot savu start up kārtējam miljonus pelnošam vienradzim.

Foto: Sola Rūja

Starp citu, pilsētā ir divi rajoni - jau pieminētais Müstamäe un Lasnamäe, kuru nosaukumā ir kalns (mäe). Bet kā vietējie ironizē nosaukums ir, bet kalnu nav. Starp citu, Lasnamäe ir lielākais guļamrajons Tallinā, kas pēc kvadrātmetriem ir lielāks nekā Tartu. Šī nu gan ir vieta, kur brauc tikai tūristi no bijušām “kapitālisma” zemēm, jo šeit sociālisma arhitektūras estētika ir saglabājusies visās savās piecstūru zvaigznes krāsās. Mums kas līdzīgs ir Purvciems, Ķengarags, Ziepniekalns, Pļavnieki, Imanta, Zolitūde, vārdsakot, 80% Rīgas. Lasnamäe centrā atrodas rozā māja - muzejs, kuru gan vēl neesmu apmeklējusi, bet būs jāsaņemas, jo gan pati muzeja ēka - fuksī rozā krāsā, gan izstādes tajā, gan muzeja kopiena ir lieliska, lai paplašinātu pieredzi.

Un vēl - ja Tallinas rātsnamu (Tallinna raekoda) vēlaties redzēt tādu, kāds tas bijis kopš uzcelšanas ar 64 metrus augstajā tornī esošo vēja rādītāju "Vecais Tomass" , kas ir pazīstams Tallinas simbols, pasteidzieties! Drīz tas tiks slēgts rekonstrukcijai, un kas zina, vai vēsturiskā dvesma pēc atvēršanas vēl būs jūtama.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv