Zemkopības ministrija (ZM) no jaunā mācību gada sākuma skolās un bērnudārzos organizēs rudens programmu, kurā bez maksas dalīs rudzu maizi, lai jaunatni radinātu pie veselīga uztura, aģentūru LETA informēja ZM pārstāvji.
Drīzumā veikalu plauktos varētu nonakt veselīgāka un ilgtspējīgāka šokolāde, jo Šveices zinātniekiem un šokolādes ražotājiem ir izdevies izstrādāt recepti, kas aizstāj cukuru ar augu pārstrādes pārpalikumiem.
Vispārīgi cukuru var iedalīt divos veidos - pievienotais un dabīgais cukurs. Pievienotais cukurs ir tas, kurš papildus tiek pievienots klāt pārtikas produktiem, maltītēm, bet dabīgais cukurs ir tas, ko kāds produkts, piemēram, auglis pats par sevi satur. Šoreiz noskaidrosim, kuri augļi dabīgi satur vismazāk cukura.
Skolēnu apgādei ar augļiem, dārzeņiem un pienu nākamgad nepieciešams papildu finansējums no Latvijas budžeta 4,743 miljonu eiro apmērā, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais un Tiesību aktu portālā publiskotais informatīvais ziņojums.
Daži augļi ir vērtīgi ne tikai vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu dēļ, bet arī var palīdzēt zaudēt svaru. Saskaņā ar Eat This, Not That vēstīto, atsaucoties uz uztura speciālistiem, ēdot saprātīgas porcijas un apvienojot augļus ar tauku un olbaltumvielu avotiem, jūs varat izveidot pilnvērtīgu, barojošu diētu, kas būs ideāli piemērota svara zaudēšanai. Turklāt eksperti šādiem nolūkiem tieši vienu augli sauc par labāko.
Vai zini no kādiem produktiem atsakās uztura speciālisti? Šos ēdienus viņi paši neēstu un iekļāvuši "sliktajā" sarakstā, kas nozīmē, ka tie ne tikai mūsu organismam neko nedod, bet pat nodara tam ļaunumu. Portāls "The Healthy" uzskaitījis pārtikas produktus, no kuriem speciālisti iesaka ar steigu atteikties.
Ārsti, uztura speciālisti un dietologi uzsver, cik nozīmīgi ir ikdienā ēst veselīgi. Bet, kas notiek ar mūsu organismu, brīdi, kad ilgstoši savā ēdienkartē iekļaujam vien veselīgu pārtiku?
Dzīvot ar veselu ķermeni un būt labā fiziskā formā ir iespējams, ja ikdienā pievēršam vairāk uzmanības tam, ko liekam uz šķīvja, kombinējot to ar mērenām fiziskām aktivitātēm un, protams, neaizmirstot par miega kvalitāti un stresa savaldīšanu, norāda uztura trenere Madara Meiere.
Ikdienā galvenokārt rūpes par bērna uzturu uzņemas vecāki, tomēr svarīgi veselīgu un pilnvērtīgu ēdienu nodrošināt arī atrodoties ārpus mājām. Tieši šo kā savu lielāko izaicinājumu bērnu uztura veidošanā uzsver bērnu vecāki.
Mēs visi vēlamies izvairīties no aptaukošanās. Portāls "Bright Side" ir uzskaitījis dažas visbiežāk sastopamās uztura kļūdas, kuras, iespējams, neamz nenojaut, ka pieļauj ikdienā.
Nav noslēpums, ka pārmērīga cukura un tauku patērēšana apdraud jebkura cilvēka veselību. Kaut gan mūsdienās ļaudis kļūst izglītotāki un arvien vairāk pievērš uzmanību tam, ko ēd, Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka nelipīgas slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis pasaulē.
Tie, kuri rūpējas par savu organismu un pievērš pastiprinātu uzmanību savam ikdienas uzturam, nereti mēdz jaukt veselīgus produktus ar neveselīgiem. Šie ir 7 populāri mīti par veselīgu uzturu, kas patiesībā mūsu organisma veselībai nodarīs vairāk slikta nekā laba.
Reizi dienā, kā norāda uztura speciāliste, kādu kārumu parasti prasās ikvienam. Turklāt, ja šī uzkoda ir kā launags pēc kura paredzēta sportošana, tad sirdsapziņas pārmetumiem te nav vietas – visu enerģiju, ko uzņemsiet, pēcāk arī iztērēsiet.
Drastiskas diētas, treniņi un citas aktivitātes reizēm nepalīdz ne zaudēt liekos kilogramus, ne runāt par veselīgu dzīvesveidu. Tiesa, ir citi varianti, kā savu dzīvi nodzīvot veselīgāk. Vienu no iespējām savā sociālā tīkla instagram profilā izklāstījusi arī aktrises Agneses Zeltiņas meita Marija.
Jaunā gada solījumu un plānu sarakstā, tradicionāli pirmo vietu ieņem solījums pašam sev – sākt nodarboties ar sportu, kā arī pareizi un veselīgi ēst. Saskaņā ar sporta zīmola 4F veikto pētījumu, 88% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka tieši pareizs uzturs ir veselīga dzīvesveida neatņemama sastāvdaļa, savukārt 80% uzskata, ka tie ir regulāri treniņi.
Latvijas iedzīvotāji izvēlas ēst arvien veselīgāk, vairāk pievēršot uzmanību pārtikas produktu sastāvam un atturoties no produktiem ar daudz E vielām, atzina ogu un augļu pārstrādes uzņēmuma "Puratos Latvia" vadītājs Aigars Balodis.