“Gandrīz siļķe kažokā, bet vienkāršotā versijā. Mierīgi var pasniegt svētkos. Ieraudzīju vienā zviedru mājas lapā un nolēmu padalīties ar recepti. Es nezinu, vai tas zviedriem ir kāds nacionālais ēdiens, piemēram, kā mums rasols. Es nolēmu, ka mūsu mentalitātei noteikti garšos,” iedrošina virtuves huligāns Pipars.
Apnikuši tradicionālie svētku salāti? Tad pievērs uzmanību šiem salātiem. “Tie ir ļoti latviski, jo gan vista, gan siers latviešiem ir raksturīgi, un maize ir nacionālais ēdiens. Latvietis bez maizes nav latvietis,” secina virtuves huligāns Pipars.
Kāds vīrietis no Lielbritānijas veikalā iegādājās paciņu ar lapu salātiem. Liels bija viņa pārsteigums, kad mājās atvēra iepakojumu un starp salātu lapām atrada krupi, raksta "UPI".
Jūras kāposti ir vitamīnu un minerālvielu krātuve. Tie ir bagāti ar jodu, kas ir tik nepieciešams mūsu ķermenim. Bet nedomājiet, ka tas ir tikai veselīgi, tas ir arī neticami garšīgi.
Visas sastāvdaļas aug dārzā, tāpēc pastāv liela iespēja, ka nekas nebūs jāpērk. Salāti ir viegli pagatavojami, garšīgi un ļoti veselīgi. Viegli dārzeņu salāti ir ideāls ēdiens karstām dienām. Tas satur daudz šķiedrvielu, kas labi apmierina, turklāt dārzeņi lieliski uzsūcas un nepārslogo organismu, kas ir svarīgi labai veselībai.
Pipars ir pārliecināts, ka ir īstais laiks doties iepirkties uz tirgu, jo tur ir tik daudz jauno dārzeņu un zaļumu. Viss ir tik skaisti zaļš un vasarīgs! Gribās ēst veselīgāk un vieglāk.
Zaļajiem zirnīšiem ir ierobežots ēšanas laiks, tāpēc, kad tiem iestājas sezona, ir svarīgi izbaudīt šo gardumu pilnībā. Jaunās pākstis nav nepieciešams mizot – tās var vienkārši sagriezt šķērsām un nedaudz slīpi. Ja esat nolēmis izņemt zirņus, nesteidzieties atbrīvoties no pākstīm – tie ir lieliski piemēroti sagriešanai, tāpat kā jebkuri citi dārzeņi, bagātinot ēdienu ar šķiedrvielām.
Vasara no dārza sniedz aromātisku garšaugu un salātu pārpilnību. Tie ir ne tikai bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, bet sniedz arī svaigumu. Pētersīļi kalpo kā salātu pamatne, kam pievienoti tādi garšaugi kā dilles, piparmētras, baziliks, estragons un dažādi savvaļas augi – ja prot tos izmantot.
Arī pēc svētkiem pastāv iespējas, ka paliek pāri ēdiens, viens no tiem ir Jāņu siers. Virtuves huligāns Pipars secina, ja pēc svētkiem palicis pāri Jāņu siers, no tā var droši taisīt salātus, jo būšot garšīgi arī pēc tam.
Runājot par sezonas produktiem, nekas nevar pārspēt pavasari. Atvadieties no vēsajiem laikapstākļiem un tumšajiem vakariem un sveiciet dzīvīgumu un krāsas ar sauli un svaigiem zaļajiem produktiem.
Keja no Lielbritānijas kopš bērnības cieta no aptaukošanās, un ar vecumu problēma tikai saasinājās: viņai tika diagnosticēta kardiomiopātija, sirds muskuļa slimība, kuras gadījumā sirds kambaru sienas vairs nevar pienācīgi sarauties. Sieviete saprata, ka, ja tuvākajā laikā neatbrīvosies no liekā svara, tad šai kaitei pievienosies arī diabēts, ar stāstu dalās limon.postimees.ee.
Vai arī jums ir gadījies aizmirst ledusskapī salātlapas? Atceroties par tām, tās jau ir savītušas un nekam nedarīgas. Mums ir padomā viens vienkāršs triks, kā savītušām salātlapām iedot "otro dzīvību".
Dārzeņi ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa. Tie ne tikai ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, bet arī ļoti gardi. Lai daudzveidotu savu ēdienkarti, uzturā ieteicams lietot ne tikai ierastos dārzeņus, piemēram, gurķus un tomātus, bet arī dažādus zaļumus. Eksperti izceļ piecus veselīgākos zaļumus vasaras sezonā, kurus būtu nepieciešams ēst pēc iespējas biežāk!