Kad saule silda plecus un dienas kļūst garākas, mūsu ķermenis sāk alkst pēc kaut kā viegla, svaiga un uzmundrinoša. Ideāls sabiedrotais būs vienkārši, bet spilgti dārzeņu salāti i īpaši tad, ja tiem pievieno kādu neparastu sastāvdaļu, piemēram, arbūzu vai krēmīgu fetas sieru. Šī recepte ir kā neliels ceļojums uz Vidusjūras piekrasti - svaigs, atsvaidzinošs un pārsteidzošs. Ar recepti dalās “All recepes”.
Sastāvdaļas 2-3 porcijām:
svaigs gurķis
1 glāze arbūza gabaliņu (bez sēklām)
1 glāze ķirštomātiņu (pārgriezti uz pusēm)
1/4 sarkanas sīpola (plānās šķēlītēs)
100 g fetas siera (sasmalcināts vai kubiņos)
Sauja svaigas piparmētras vai bazilika lapiņu
Svaigas salātlapas
1-2 ēdk. olīveļļas
Svaigi spiesta citrona sula (no 1/2 citrona)
Sāls un svaigi malti melnie pipari - pēc garšas
Pagatavošana:
Sagatavo dārzeņus: gurķi nomazgā un sagriež plānās pusmēness šķēlēs. Arbūzu sagriež nelielos kubiņos. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm. Salātlapas nomazgā, saplucina mazākus.
Sīpols un garšaugi: sīpolu sagriež plānās šķēlēs un uz brīdi (ap 5 minūtēm) iemērc aukstā ūdenī, lai noņemtu lieko asumu. Piparmētru vai baziliku saplūc vai rupji sasmalcina.
Lielā bļodā liek salātlapas, gurķi, tomātus, arbūzu, sīpolu un zaļumus. Pievieno fetas sieru.
Pārlej ar mērci: apslaka ar olīveļļu un citrona sulu. Pievieno šķipsniņu sāls (paturi prātā, ka feta jau ir sāļa) un svaigi maltus piparus.
Samaisa un pasniedz uzreiz.
Kāpēc šie salāti ir īpaši?
Arbūzs piešķir sulīgumu un saldumu, kas lieliski kontrastē ar sāļo fetu, savukārt feta nodrošina krēmīgu tekstūru un bagātīgu garšu.
Citrona sula un piparmētra atsvaidzina, padarot salātus ideāli piemērotus karstām dienām.
Šie salāti ir ne tikai garšīgi, bet arī vizuāli krāšņi. Pasniedziet tos uz liela šķīvja vai pat uz koka dēlīša ar dažiem grauzdētas maizes gabaliņiem un glāzi viegla baltvīna vai limonādes. Tie būs lieliski piemēroti gan dārza ballītei, gan nesteidzīgām vakariņām uz balkona!