Vai var piešķirt vecām salātu lapām jaunu dzīvi ar pārvērtībām, kas uzlabotu salātu garšu?
Kad apraksta salātus, viens no parasti lietotajiem vārdiem ir "kraukšķīgi". Lai gan tas neattiecas uz visiem dārzeņiem bļodā (kraukšķīgi tomāti diez vai varētu būt), vismaz no salātu daļas tiek sagaidīts, ka tiem būs kraukšķīga konsistence.
Ko var darīt, ja zaļumi nepārtraukti novīst? Novītuši salāti ir pazīstami ar daudziem nosaukumiem, bet populārākais no tiem ir "kiltu salāti", raksta thetakeout.com.
Nē, kiltu salāti nav skotu salāti. "Kilt" ir alternatīva vārda "killed" (nogalināt - angļu val.) rakstība, kas ir vēl viens nosaukums, kā salāti bieži tiek saukti. Kāpēc tik vardarbīgi?
Klasisks kilta salātu ēdiens varētu sastāvēt tikai no bekonā ceptiem zaļajiem sīpoliem, kas pārlieti pāri salātiem. Tomēr dažās receptēs salātus jāpārkaisa nedaudz ar ceptu bekonu un taukiem jāpievieno nedaudz etiķa, lai mērcei piešķirtu asumiņu. Garšai var izmantot arī citas sastāvdaļas, piemēram, medu. Kopumā tas ir ārkārtīgi gards gardums.
Kiltu salāti nav vienīgā salātu recepte, kur bekona tauki tiek izmantoti kā mērce novītušiem salātiem. Patiesībā eļļas aizvietošana salātu mērcē varētu būt viens no gardākajiem veidiem, kā izmantot atlikušos bekona taukus. Klasiskajos Lionas salātos siltā mērcē tiek izmantoti bekona tauki.
Pavārgrāmatu autors Maikls Rūlmans dalās ar līdzīgu recepti savai ļoti labu brokastu salātu versijai, kas gatavota no siltā bekona mērcē novītinātas rukolas. Abi šie salāti papildina bekonu ar cita veida olbaltumvielām: vārītu olu, ko izmanto kā virskārtu.
Arī kiltu spināti ir garda lieta, lai gan neviens tos tā nesauc. Pavāre Rī Dramonda publicēja spinātu salātu recepti, kas gatavota ar sautētiem sarkanajiem sīpoliem un sēnēm, vārītām olām un karstu bekona mērci. Viņa teica, ka to iedvesmojuši līdzīgi salāti, kas 80. gados bija populāri restorānos.
Vēl ir versija, kur spinātu lapas papildina ar sarīvētu čedaras sieru, sasmalcinātu bekonu un mērci, kas pagatavota no bekona taukiem un citronu sulas. Tas ļauj izlietot spinātus, ko neizbēgami pārpērk, kad tie nonāk izpārdošanā, un tie sāk novīst jau pēc dažām dienām.
Tas atbilstu kiltu salātu tradīcijai, jo arī šī sākotnējā recepte, iespējams, tika radīta, lai izlietotu produktus, kas vairs nebija vislabākajā formā.